Gravid som 20-, 30- og 40-åring

Gravid i 30-årene

Det var en del av Gros livsplan å bli mor før hun fylte 35. Hun rekker det nesten.

ALT ER LAGT TIL RETTE: - Jeg har fått etablert meg i arbeidslivet og har en trygghet i hverdagen sammen med samboeren. Føler meg nå klar for å bli mamma, og alt er lagt til rette for lille junior, sier 34-åringen Gro Pedersen.
ALT ER LAGT TIL RETTE: - Jeg har fått etablert meg i arbeidslivet og har en trygghet i hverdagen sammen med samboeren. Føler meg nå klar for å bli mamma, og alt er lagt til rette for lille junior, sier 34-åringen Gro Pedersen. Foto: FOTO: Mona Nordøy
Publisert Oppdatert

- Jeg har alltid ønsket meg barn, forteller Gro Pedersen fra Oslo.

Sammen med kjæresten John Christian går dette ønsket nå i oppfyllelse: Snart kommer det etter planen en liten gutt til verden.

Perfekt tidspunkt

Samboerparet har vært kjærester i to og et halvt år, og synes begge det passer veldig godt å stifte familie nå. De har begge gode jobber, bor i rekkehus på Veitvet med hunden Caspar og har en ordnet tilværelse.

- Jeg gleder meg veldig til å være mamma, kjenne på morsfølelsen rett og slett. Det blir veldig fint å kunne gi av min kjærlighet til et barn, sier Gro, som til daglig jobber som kredittkonsulent.

Svangerskapet har forløpt ganske greit, selv om hun har vært en del sykmeldt på grunn av bekkenløsning og isjiasplager.

Les også: Slik overvant Tone smertene ved bekkenløsning.

Alltid ønsket seg barn

Selv om Gro er den eldste av sin generasjon i familien, har det ikke vært aktuelt å forhaste seg med å få barn. Hun sier at hun alltid har ønsket seg barn, gjerne flere enn ett, hun måtte bare finne den perfekte mannen først, og riktig tidspunkt.

- Jeg har alltid tenkt at jeg skulle bli mor før jeg fylte 35, forteller Gro, som runder det magiske tallet snaue tre uker før termindatoen.

Graviditeten var planlagt, og Gro er glad for at hun lyktes på første forsøk da hun og samboeren bestemte seg for å prøve.

- Jeg var forberedt på at det kunne ta litt tid, men det gikk jo veldig greit!

GRAVIDE I 30-ÅRENE

Kvinner i 30-årene kjenner seg ofte følelsesmessig klare for å bli mødre, og har orden på økonomi, karriere og bolig.

  • Ved 30-årsalderen begynner fertiliteten langsomt å minke, og reduseres kraftig fra 38-årsalderen.
  • Risikoen for spontanabort er 11-12 prosent fram til 35-årsalderen, etter det øker andelen til 18 prosent.
  • Sannsynligheten for Downs syndrom, kromosonavvik eller genetiske feil øker med kvinnens alder. Alle norske gravide over 38 år får tilbud om fostervannsprøve for å oppdage eventuelle kromosomavvik.
  • Større risiko for høyt blodtrykk og svangerskapsdiabetes enn hos yngre kvinner.

Bryllup etter baby

Paret har også forlovet seg, og skal gifte seg sommeren 2013 i Arendal, som er John Christians hjemby. Både kirken og festlokalet er bestilt, her overlates ikke noe til tilfeldighetene.

- Jeg er en person som liker å planlegge. Vi snakker allerede om kanskje få barn nr. 2, men det blir først etter bryllupet, forteller hun.

- Har du kjøpt noe til barnet ennå?

- Jeg har fått tak i en del på «posesalg» på Finn.no, og synes ikke det er nødvendig at alt skal være nytt. Men barnerommet er ikke klart ennå.

Gro er forberedt på at livet kommer til å bli noe ganske annet enn før med en liten krabat i huset, men den utfordringen tar hun imot med glede.

- Det blir spennende å møte ham, se hvordan han er, hvem han ligner på. Jeg gleder meg! smiler Gro som bare en struttende gravid kan gjøre.

Les også:

Advarer mot hårløse fødsler

Test deg selv: Er du klar for barn?

Disse mennene er mest attraktive som fedre

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster kun 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning