Barne-tv

Fem gode tips for tv-titting

Britiske barn føler sterkere bånd til barnetv-figurer enn til egne foreldre, mener barneekspert.

POSTMANN PAT: Postmannen er en stor helt for mange unge gutter.
POSTMANN PAT: Postmannen er en stor helt for mange unge gutter.
Publisert Oppdatert

Unge britiske gutter får et sterkere bånd til tegneseriefigurer som Byggmester Bob og Brannmann Sam, enn til sine foreldre, sier barneekspert Sue Palmer, ifølge Telegraph.co.uk.

Hvis foreldre bruker tv og dvd-er som substitutt for å tilbringe tid med barna, kan barna i fremtiden ha vanskeligheter både emosjonelt og ha problemer med kommunikasjonen, mener Palmer.

- Prat og sang er viktig for barnas utvikling både når det gjelder empati og språk. Men det fungerer ikke på samme måte når man ser det på tv, sier hun.

Palmer, som har skrevet boken «21st Century Boys», tror særlig gutter knytter seg til sine tegneseriehelter mer enn jenter. Det er ikke noe nytt seriehelter og tv-figurer blir idoler, understreker hun.

- Det nye nå er den omfattende kommersielle utnyttelsen av et dyptere menneskelig behov hos barn under tre år, sier Sue Palmer.

Trenger begge deler

Psykologspesialist og leder ved Barne- og ungdomspoliklinikken ved Ullevål Universitetssykehus Lene Lund tror det kommer helt an på hvordan man definerer "tilknyttet" i denne sammenhengen.

- Klart at barn kan utvikle sterke bånd til figurer de ser ofte og kanskje leker med. Men det fyller jo en helt annen kvalitetsmessig funksjon og relasjon enn foreldrerollen. Barn trenger begge deler, sier hun til Klikk.no.

Prosjektleder i TV 2 Junior, Beathe Anita Daae, sier til Klikk.no at tv-tittingen bør begrenses.

- Jeg er enig med Palmer i at barne-tv ikke bør erstatte foreldrenes nærhet til sine egne barn, sier Daae.

Gode tips for tv-titting

1. Lag retningslinjer

Bli enige med barna om hvor mye og når de skal se på TV. Hva skal de se alene, sammen med andre barn og sammen med voksne? Foreldre kjenner sine egne barn best og har størst forutsetning for å vurdere hva de bør se i forhold til modenhet og alder.

2. Snakk med andre foreldre

Barn er opptatt av hva andre barn får lov til og henviser til hva vennene får se. Diskuter med andre foreldre hva og hvor mye deres barn får se på TV og hvilke program de anbefaler. Med felles rammer er tv-vett-reglene lettere å overholde.

3. Følg med på barnet ditt

Plasser TV'n i et fellesrom. Slik kan du lettere følge med på hva barnet ditt ser. Snakk sammen om hvilke programmer de liker og ikke liker å se. La dem fortelle hvorfor. Les programoversikten sammen og velg ut det de får se.

Følg med på hvilke reaksjoner programmene fremkaller hos barnet og husk at en del programmer og nyhetssendinger kan ha scener som ikke egner seg for barn.

4. Vær et godt forbilde

Lær barna å bruke avknappen. Skru av TV'n når dere er ferdige med å se og ikke la den suse og gå som bakgrunnsstøy.

5. Kos dere foran TV'n!

Tv inspirerer barn til lek og er, med litt kvalitetskontroll, både spennende og lærerikt. Bli kjent med kanaltilbudet.

Det finnes også kanaler utover de rene barnekanalene som sender gode og lærerike programmer for barn.

Kilde: Barnevakten.no

Les også:

BLOGG: Min sønn ser for lite på tv

Få de magiske leggetipsene

Les mer på Klikk Foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning