Reise til Ibiza med barn

Familiekos på partyøya

Vi tok med ungene til Ibiza og merket ingenting til den høye partyfaktoren.

IBIZA: Ikke la deg skremme av partyryktene - Ibiza har mye mer å by på en våte ungdomsfester.
IBIZA: Ikke la deg skremme av partyryktene - Ibiza har mye mer å by på en våte ungdomsfester. Foto: Foto: Tour Spain
Publisert Oppdatert
EUROPAS ELDSTE: Borganlegget, Dalt Vila, i Ibiza by troner majestetisk over byen. (Foto: Tour Spain)
EUROPAS ELDSTE: Borganlegget, Dalt Vila, i Ibiza by troner majestetisk over byen. (Foto: Tour Spain)

Litt om Ibiza

Ibiza er en av flere øyer i øygruppen Balearene, som ligger i Middelhavet. Ibiza er 542 km² stor og har ca. 90 000 innbyggere. Den største byen er Ibiza by. Sør for Ibiza ligger øya Formentera. Ibizas fremste inntektskilde er turismen.
(Kilde: Wikipedia)

Slik kommer du dit

De siste årene har norske charteroperatører styrt unna Ibiza, på grunn av festkulturen. I fjor sommer startet Apollo opp på nytt. Flere hoteller og byer å velge mellom. Priser fra snaut 2000 kroner, uspesifisert, for én uke. www.apollo.no

Buenos días, smiler resepsjonisten blidt og byr ungene drops. Så enkelt er det å skape kjærlighet ved første blikk. Og det skjer ofte på Ibiza. Ikke på grunn av godteriet, men fordi smilene over alt varmer omtrent like godt som den gnistrende solen på en konstant skyfri julihimmel. Vi er på intet mindre enn pakketur, og vi stortrives!

Flower power

Det var hippiene og bohemene på 60-tallet som falt for skjønnheten på Ibiza. De sådde spiren til at øya senere ble kjent som verdens beste underholdningsøy, og havnet i Guinness rekordbok på grunn av det.

Hippieatmosfæren råder fortsatt. Mange av menneskene som samles her, har et åpent og liberalt syn på livet; ingenting er merkelig eller annerledes.

Lørdag formiddag vandrer vi blant uendelige mengder av peace-symboler, hjemmelagede smykker og fargesprakende klær på øyas største hippiemarked, Las Dalias, og får en herlig fornemmelse av nettopp fred. Det er et mylder av folk og likevel merkelig stressfritt.

Barna jubler seg fra bod til bod, mens hippietoner sendes ut fra knutepunktet på markedsplassen; scenen - hvor du også kan få kjøpt deg en øl eller limonade. Lykke (8) finner drømmeringen i sølv, og Henrik (12) lukter seg frem til et kjøp av lavendelolje. En hvit, deilig bomullstunika havner hos meg, mens min partner tar til takke med en håndlaget, praktisk slyngebag og bærer våre samlede skatter videre på eventyr.

Bading

31 varmegraders utendørs shopping krever sitt våte avbrekk; bading. Øya er viden kjent for sine flotte strender, og det er virkelig en bademulighet over alt. Vi strander et par tilfeldige steinkast fra hippiemarkedet, hopper ut i det asurblå, klare vannet og leker oss bekymringsfritt blant turister med ulike tungemål.

At hippiebølgen også bragte med seg en annen form for turisme: nudisme, merker vi ikke noe til, hverken her eller på andre strender.

Les også: Mamma Mia-øya Skiathos

<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=no&amp;geocode=&amp;q=&amp;ie=UTF8&amp;ll=38.97329,1.417236&amp;spn=0.373677,0.645447&amp;z=10" style="color:#0000FF;text-align:left">Vis større kart</a> </small> </p> </div>

Unngå partylivet

STRAND: En av de mange, flotte strendene på Ibiza.
STRAND: En av de mange, flotte strendene på Ibiza. Foto: Foto: Lise Lotte Winther-Bay

Hippiemarked

Det finnes mange hippiemarkeder rundt om på øya. Det aller største og mest autentiske heter Las Dalias. Åpent hver lørdag.

Det mye omtalte festlivet på Ibiza tiltrekker seg også jetsettere og "wannabees" fra hele verden, som holder høyt tempo på de største partystedene i San Antonio og Ibiza by. På bilturen hjem kan vi ikke annet enn å svinge innom disse partybyene, men det er tidlig kveld og ingenting å skrive hjem om. Selv den legendariske musikkproduserende 70-tallsbaren Café del Mar i San Antonio, som min kollega sa jeg måtte besøke, er så kjedelig tom at vi nøyer oss med et toalettbesøk. Det er først etter at middagen er fortært ved titiden, som seg hør og bør på spansk, og klokken nærmer seg midnatt - og vår sengetid, at nattelivet starter på Ibiza.

Flotte strender

Det er mange fine familievennlige strender rundt om på Ibiza, bl.a. i Santa Eulària. Her finner du både parasoller og pedalbåter til leie. Tar du en buss- eller leiebiltur rundt øya, er det mange flere idylliske naturperler å velge mellom, f.eks. Cala Llenya, buss nr. 16 fra Santa Eulària tre ganger daglig - 25 minutter, en to hundre meter bred sanddyne mellom klippene; her burde du ikke ha problemer med å finne en ledig solseng.

Rolig bosted

PLAYA'N: Stranden på Playa de Figueretas.
PLAYA'N: Stranden på Playa de Figueretas. Foto: Foto: Lise Lotte Winther-Bay

Vi bodde i den lille byen Santa Eulària, som passer godt for familier og par. To herlige sandstrender strekker seg langs strandpromenaden, og danderes av en rekke koselige restauranter. En hyggelig havn finner du også her, og mange butikker og enda flere restauranter i hovedgaten.

IDYLL: Man tenker kanskje ikke med det første at partyøya Ibiza kan ha utsikter og idylliske plasser som dette.
IDYLL: Man tenker kanskje ikke med det første at partyøya Ibiza kan ha utsikter og idylliske plasser som dette. Foto: Foto: Lise Lotte Winter-Bay

Mat og drikke

Enten du vil ha "paella", asiatisk mat eller hamburger til barna: Du finner det på Ibiza. Et par forslag for et bedre måltid utenfor Santa Eulària:

Es Boldado: Et perfekt sted for paella (27 euro for to), sjømat og kjøtt.

Can Pou Bar: I Ibiza by er dette en bar med moderate priser og hovedsakelig lokalt klientell.

Nyttig link

Severdigheter

Øya byr på en sterk kulturarv. I Ibiza by finner du fortet Dalt Vila, Europas eldste borganlegg, som står på UNESCOs verdensarvliste. Det gjør også øyas kystlinje med sitt vel bevarte sjøgress. Noe du kan se nærmere på under havoverflaten med Salinas Diving Center.

Vi fant, vi fant

Du kan altså fremdeles danse deg gjennom natten på jakt etter soloppgangen. Mer overraskende er det hvor lett du kan unnslippe øyas yrende liv og kaotiske røre. På biltur fra kyst til kyst, og det er knapt 40 kilometer fra en ende til den andre, fant vi på landsbygda den gode smaken av det gamle Ibiza: Stillhet, hvitkalkede hus, fikentrær på røde jorder, husdyr som beitet harmonisk, og muntre møter med hjelpsomme, smilende fastboende. Som stort sett snakket katalansk. Med felles velvilje strakk imidlertid kroppsspråket til.

Vi fant gammel gotisk arkitektur, vakre plasser og historiske bygninger. Fristende småbutikker, gode lokale restauranter med barnevennlige kelnere og velsmakende spansk iskrem.

Vi fant kort og godt en idyllisk øy med en ubeskrivelig vakker natur. Og best av alt - ifølge både liten og stor: Kilometervis av innbydende strender og bukter. Over alt ønsker det krystallklare vannet, med sin sandmyke bunn, deg mildt velkommen.

"Den som kommer hit, vil alltid vende tilbake," skryter Ibizas turistkontor, og vi istemmer gjerne.

Les også:

Mallorcas hemmeligheter

Romantikk på Kreta

Tilbake til Klikk Reise

Tilbake til Norsk Ukeblad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning