Farger til barnerommet

Skal barn få velge fargene på rommet sitt selv?

Fireåringen ønsker seg blå og grønne vegger på barnerommet, men mor er skeptisk.

Pluss ikon
FARGER: Skal barn få velge farger på rommet sitt selv, spør usikre foreldre..
FARGER: Skal barn få velge farger på rommet sitt selv, spør usikre foreldre.. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Hei

Fireåringen vår vil male rommet sitt grønt og blått (to vegger med hver sin farge). Jeg mener å ha hørt at det ikke er så lurt å ha farger på veggene på soverommet. Skal barnet vårt få velge fargene selv?

Hilsen usikre foreldre

Interiørdesigner Ingrid Gerhardsen, forfatter av boken "En fargerik barneverden", svarer:

Om man har mulighet til det vil litt farge på veggen være å foretrekke. Det er relativt billig, men vil utgjøre enorm forskjell på rommet!

Studier har vist at barn trives best i rom med farger, så her trenger man ikke være redd for å trå feil. La gjerne barnet være med å velge farger om det er gammelt nok, da det kan gi mestringsfølelse. Om du ikke har muligheten til å male, kan det være fint å få inn farger i møbler, tekstiler, bilder og lignende.

Her kan man for eksempel male en gammel kommode, eller lage morsomme dekorgjenstander sammen med barnet ditt.

Velg den én hovedfarge, og to kontrastfarger til, som du lar gå igjen i rommet, da vil det virke ryddigere og mer spennende. Både grønt, blått og rosa har en beroligende effekt på barn, men om du ønsker å tilføre mer kreativitet og lek i rommet, kan du hente inn oransje, gul eller lilla som kontrastfarger. Og det er ikke nødvendigvis slik at blått er en guttefarge eller rosa er en jentefarge - vær kreativ her!

Et blått rom med stilig tapet kan passe like godt til jente som til gutt. Det viktigste å huske på er at rommet ikke bør være for mørkt og at barnet skal trives.

Det er positivt med farger på barnerommet, først og fremst fordi barn liker farger. Voksne tar utgangpunkt i hva vi selv liker, men det er lite sannsynlig at du og barnet ditt liker det samme.

Barn er i stadig blomstring, og både syn og språk er ikke ferdig utviklet. Farger hjelper dem med å skille kontraster, stimulere til lek og kommunikasjon. Studier har også vist at barn kan få lavere blodtrykk, bli mindre aggressive og ha høyere trivsel i rom med farge.

Man ønsker at barna skal få buldre over av kreativitet og fantasi, og befinne seg i sin egen "verden". Det er derfor viktig at vi voksne tør å høre på barnet.

Hilsen Ingrid Gerhardsen, interiørdesigner og forfatter.

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2022, og sist oppdatert 23/05 2022.

Les også