Spørsmål og svar

Når er barn gamle nok til å passe småsøsken?

Når er barna gamle nok til å være alene hjemme mens jeg drar på butikken? spør forelder. Se svaret fra familieveileder Heine Vestvik.

Pluss ikon
SØSKEN: Når er barn gamle nok til å passe på småsøsken? Eksperten svarer.
SØSKEN: Når er barn gamle nok til å passe på småsøsken? Eksperten svarer. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Når er barn gamle nok til å passe småsøsken? Jeg tenker ikke på en hel dag, men i en halvtimes tid, så jeg kan handle uten å måtte ha med hele hurven.

Hilsen pappa til flere

Svar:

Hei!

EKSPERTEN: Heine Vestvik er barnevernspedagog med mange års erfaring innenfor barnevern og familieveiledning. Han er også forfatter av flere foreldrebøker.
EKSPERTEN: Heine Vestvik er barnevernspedagog med mange års erfaring innenfor barnevern og familieveiledning. Han er også forfatter av flere foreldrebøker. Foto: Forlagshuset Publica

Jeg tenker et barn bør i alle fall være 10-11 år for å se etter småsøsken en halvtime for eksempel, og da bør ikke småsøsken være yngre enn 4-5 år.

Det kan skje mye uforutsett når barn passer barn, og du må derfor være sikker på at «barnevakten» kan ringe deg, og at du kan komme hjem på kort tid.

Andre voksne i nærheten

Det er også en god idé at du vet om noen voksne, for eksempel en nabo, er i nærheten,slik at han eller hun kan stikke innom dersom du ikke rekker hjem raskt nok hvis det trengs.

Det kan jo for eksempel skje at barnet klemmer fingeren, eller at det blir en krangel, og da ønsker du gjerne at det kommer voksne til stedet så raskt så mulig. Det er ikke alle situasjoner en 10-åring kan ordne opp selv – det kan jo fort være at 10-åringen selv også er en del av krangelen selv.

Hilsen Heine Vestvik, familieveileder og tilknytningsterapeut

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2022, og sist oppdatert 09/02 2024.

Les også