En baby til?

Jeg har alltid ønsket meg to barn, men mannen min er lite hjemme. Vil jeg klare det alene?

– Siden mannen min reiser mye i jobben, vil jeg blir nesten som alenemor for dem. Er det veldig mye mer jobb med to enn ett barn? Er det verdt å stå i det alene for å få en baby til? spør mamma til 2-åring. Familieterapeut Stine Hagen svarer.

Pluss ikon
TO ER SOM TI? Familieterapeut Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Hun gir råd til ettbarnsmor som lurer på om det er verdt å få ett baby til dersom faren er lite hjemme, og mor må ta alt ansvar selv.
TO ER SOM TI? Familieterapeut Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Hun gir råd til ettbarnsmor som lurer på om det er verdt å få ett baby til dersom faren er lite hjemme, og mor må ta alt ansvar selv. Foto: Ekspertportrett Ida Erlandsen, illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg og mannen har en liten gutt på snart 2 år. Jeg har alltid ønsket meg to barn, men siden mannen min reiser mye i jobben, vil det meste med barna falle på meg i overskuelige fremtid.

Det vil si at jeg i praksis blir nesten som alenemor for dem, og må alene ta ansvar for både stell, nattevåk og levering i barnehage og så videre.

Er dette veldig mye mer jobb med to enn ett barn? Hvor lenge varer den typiske krevende småbarnsfasen? Er det verdt å stå i det alene for å få en baby til?

Hilsen ettbarnsmor

Svar:

Hei!

Du forteller at du dras mellom et ønske om flere barn og bekymring om hvordan det vil bli siden mannen din vil reiser mye i jobben sin. Det er forståelig at du har spørsmål og bekymringer om det å ha to barn.

Vi hører ofte setningen «én er som ingen, og to er som ti», og da er det kanskje ikke så rart at det dukker opp bekymringer? På den annen siden sies det jo også at det gir dobbel glede!

Vokser med oppgaven

Med en familieforøkelse må du kunne forvente å måtte håndtere både søvnmangel og kanskje søskensjalusi, men du vil også oppleve enorm kjærlighet og berikelse.

Å ha mer enn ett barn kan bli mer krevende fordi det er mer arbeid og ansvar som følger med. Og det kan bli utfordrende å balansere dette alene når mannen din er på jobb. Men det er ikke sikkert.

Det kan godt være at du finner din egne rytme når du er alene om ansvaret, og at du tenker at det går helt fint.

Ofte vokser vi med oppgaven i det å ha flere barn. I starten skal alle i familien bli kjent med det nye familiemedlemmet som kommer, og det blir en endring i familiedynamikken.

Etter hvert som alle blir kjent med hverandre, og trygge på sin plass, blir det den nye normalen.

Med et barn fra før vil du dessuten ha med deg erfaring du ikke hadde tidligere, som kan hjelpe deg.

Snakk om forventningene

Det er ikke så lett å planlegge hvordan det vil bli; babyer og barn er ulike personer og har sin egen personlighet, akkurat som oss voksne.

Det er også derfor det tar litt tid å bli kjent med en baby, og behovene det lille mennesket har.

For at dere som par skal få det best mulig, er det viktig å snakke om hvordan dere skal løse problemstillinger dere garantert kommer opp i. Når mannen din for eksempel kommer hjem og kanskje er sliten etter jobbreisen, mens du samtidig er utkjørt etter å ha vært alene med barna. Hvordan gjør dere det da?

Det er veldig viktig at du og mannen din snakker sammen om forventningene dere begge har for den tiden han er hjemme fra jobb.

Mye nærhet og kjærlighet

Den typiske krevende småbarnsfasen varer vanligvis i de første årene av barnets liv, fra fødselen og frem til de når en viss grad av selvstendighet. Dette kan variere fra barn til barn, men vanligvis blir det lettere etter hvert som barna blir eldre og mer selvstendige.

Denne fasen er midlertidig, og det kan være verdt å stå i det for å få et barn til hvis det er noe du virkelig ønsker. Husk at det er ikke bare krevende og slitsomt, det er også en fase med mye nærhet og kjærlighet.

Men til syvende og sist er det bare du og mannen din som kan ta denne avgjørelsen sammen. Lykke til!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2024.

Les også