Spørsmål og svar

Merker dere forskjell på «unge» og «gamle» foreldre i barnehagen?

Jeg er redd barnehageansatte vil være kritiske til alderen min når barnet begynner i barnehagen. Oppfatter dere de eldre foreldrene som flinkere enn de unge? Se hva barnehagepedagogen svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde av en ung mor og hennes barn.
Illustrasjonsbilde av en ung mor og hennes barn. Foto: Getty Images
Publisert

Hei

Jeg er 22 år og datteren min starter i barnehagen til høsten. Og jeg er redd for at de voksne i barnehagen skal være mer kritiske til meg og tenke at jeg sikkert gjør feil. Oppfatter dere de eldre foreldrene som flinkere enn de unge?

Hilsen en ung mor

Hei du!

Siden tidenes morgen (nesten) har enkelte barnehagepersonal tenkt tanken om at gamle foreldre har mer å fare med enn unge (jeg bruker dine betegnelser).

I livserfaring har de gamle foreldrene mer i ryggsekken enn dere unge, ja, men dette betyr ikke at de er mer egnet som foreldre enn dere.

RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da.
RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da. Foto: Privat

Begge stiller spørsmål, og de fleste setter i stor grad pris på de råd og den veiledning de får.

Dere unge er nok litt mer oppdatert på siste nytt om barn og barneoppdragelse fordi dere i en teknologisk hverdag er vant til å søke ny kunnskap og informasjon allerede fra barnsben av, mens de gamle kanskje kommer etter. Også er dere nærmere ungdom og barndom med alt det innebærer av minner, erfaringer og grenser. Det kan absolutt være et fortrinn.

Viktigst av alt for begge foreldrevarianter: Vær en trygg grensesetter som kan være en base og guide for barnet ditt når det utforsker livet sitt og verdenen sin.

Grenser er som vegger som setter rammene, og kan bygge rom for de ting og situasjoner som barnet kan komme opp i.

Det er trygt og godt å vite hvordan man skal, og også oppføre seg i rommet. Veggene kan man lene og støtte seg på. Og døra skal alltid være åpen så man kan stikke snuten ut og snuse på bekreftelse og anerkjennelse, og hvis man trenger mamma eller pappa.

Dette klarer både unge og gamle. Jeg vil samtidig nevne at alle foreldre vil det beste for sine barn, men av og til hender det at noen trenger litt hjelp for å vite hva som er det beste for barnet sitt. Det siste er uavhengig foreldrenes alder. Og det forekommer ikke så ofte at det må gripes inn.

Jeg vil ønske dere lykke til med barnehagestarten, og håper at dere vil trives og kan stille personalet spørsmål om alt dere lurer på! Det kan jo være at du, unge mammaen, kan lære både personal og gamle foreldre et og annet også.

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 31/08 2022.

Les også