barnebidrag

Kan stemors inntekt gjøre at far må betale mer i barnebidrag?

– Jeg føler det vil være urimelig at han må betale mer til henne fordi jeg har god råd, skriver en kvinne og ber barnerettsadvokatene om hjelp.

Pluss ikon
<b>BIDRAG:</b> Har stemors inntekt noe å si når far skal betale barnebidrag?
BIDRAG: Har stemors inntekt noe å si når far skal betale barnebidrag? Foto: Pixabay (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Jeg har et spørsmål om barnebidrag. Min kjæreste skal flytte inn til meg etter jul. Han har to nydelige barn som bor hos ham én helg i måneden pluss noen dager iblant. Han har en fast avtale om barnebidrag, som jeg har forstått er beregnet fra NAV.

Så til problemstillingen: Jeg har langt større formue enn ham og tjener også mer enn ham. Jeg eier huset, hytta og bilen, og jeg har ikke lån. Han vil derfor få betydelig lavere månedlige kostnader enn nå, som han betaler både huslån og billån. Han vil også få lavere forbruk, siden dette nå vil deles på to.

Vil dette medføre at han må betale mer i barnebidrag? Det er ikke det at jeg ikke unner barnas mor penger, men jeg føler det vil være urimelig at han må betale mer til henne fordi jeg har god råd.

Håper på svar!

Hilsen kommende samboer

Svar:

Hei!

Det er foreldrene selv som bestemmer størrelsen på barnebidraget. Dette kan gjøres enkelt ved å bruke NAV sin bidragskalkulator.

Blir ikke foreldrene enige, kan hver av dem kreve at NAV fastsetter barnebidraget for dem. Ut ifra det du beskriver, forutsetter jeg at barnebidraget ble fastsatt av NAV.

Satser og barnets alder

Når det er NAV som fastsetter barnebidraget, tas det utgangspunkt i hva det koster å forsørge barna, det vil si underholdskostnaden. Det omfatter faste satser for forbruksutgifter, boutgifter og utgifter til tilsyn, for eksempel til barnehage og SFO.

Charlotte Panlilio Iversen er tidligere advokatfullmektig i Stiegler Advokatfirma.
Charlotte Panlilio Iversen er tidligere advokatfullmektig i Stiegler Advokatfirma. Foto: Privat

Satsene for forbruksutgifter og tilsynsutgifter øker med barnets aldersgruppe. Det er fire aldersgrupper: 0–5 år, 6–10 år, 11–14 år og 15–18 år

Underholdskostnaden fordeles forholdsmessig mellom foreldrene basert på inntekt. Ordinær barnetrygd blir trukket fra underholdskostnaden.

Når bidragsmottakeren får kontantstøtte, utvidet barnetrygd eller ekstra småbarnstillegg, skal dette legges til inntekten til bidragsmottakeren. Det samme gjelder fordelen av særfradrag for enslig forsørger.

Fars bidragsevne

Når underholdskostnaden er fastsatt, og det er avgjort hvilken andel av underholdskostnaden den bidragspliktige skal betale, foretas det en vurdering av dette opp mot den bidragspliktiges bidragsevne. Det vurderes hvor mye den bidragspliktige kan betale, og samtidig ha nok penger igjen til egen underhold mv.

Det tas ikke hensyn til personlig forbruk, også her er det faste satser. Det er to satser for midler til eget underhold og boutgifter; én for bidragspliktige som bor alene, og én for bidragspliktige som bor sammen med en annen voksen.

Samværsfradrag

Etter at bidragsevnen er vurdert, gjøres det et samværsfradrag. Størrelsen på fradraget beregnes ut ifra barnets alder og den samværsklasse den bidragspliktige faller inn under.

Når det er avtalt samvær én helg i måneden, går jeg utfra at det er samværsklasse 1 (samvær 2–3 netter i gjennomsnitt pr. måned) som er lagt til grunn.

Det at barnas far flytter inn i din bolig, vil ikke ha noen betydning for fastsettelsen av underholdskostnaden, men det kan ha betydning for vurderingen av hans bidragsevne.

Dette skyldes at satsene for bo- og forbruksutgifter er forskjellige avhengig av om den bidragspliktige bor alene eller sammen med noen.

Det kan være han må betale mer

Altså spiller ikke din inntekt og formue noen rolle i fastsettelse av barnebidragets størrelse, men det at barnas far får bedre bidragsevne som følge av at utgiftene deles på flere, har betydning.

Ble han vurdert å ha full bidragsevne da barnebidragets størrelse ble fastsatt, vil ikke barnebidraget kunne økes ut over årlige indeksreguleringer.

Når bidraget ikke er fastsatt privat, skal bidraget kun endres dersom det er grunnlag for en endring på minst 12 prosent. Når barnet går inn i en ny aldersgruppe, blir underholdskostnaden (forbruksutgifter) og samværsutgifter automatisk justert.

Hilsen Charlotte Panlilio Iversen

Charlotte Panlilio Iversen er ikke lenger ansatt som advokatfullmektig i Stiegler Advokatfirma (red.anm.)

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2022, og sist oppdatert 23/04 2024.

Les også