Psykologen svarer:

Kan min mor være en god mormor, selv om hun ikke var en god mor for meg?

Psykolog Rosa Øllgaard svarer:

Pluss ikon
MORMOR: Mamma var ikke en veldig god mor, men hun ønsker å ha kontakt med barnebarna sine.
MORMOR: Mamma var ikke en veldig god mor, men hun ønsker å ha kontakt med barnebarna sine. Foto: Illustrasjonsbilde: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Kan min mor være en god mormor, selv om hun ikke var en god mor for meg?

– Nadia

Svar:

Ja, det kan hun.

Omvendt er det ingen garanti for at hun blir en god mormor, selv om hun var en fantastisk mor.

Begge deler skyldes at det er en helt annen rolle hun skal fylle som mormor, og at hun er et helt annet sted i livet, enn hun var da hun selv ble mor.

Uansett om hun var sånn eller slik, hjelp henne til å lære å bli en god mormor til barnet ditt.

Hun vil være påvirket av sine egne opplevelser med foreldre og besteforeldre, og under alle omstendigheter er dette helt nytt for henne.

Appeller til hennes nysgjerrighet og interesse for barnebarnet ved å dele dine egne små observasjoner: ‹Har du lagt merke til at han alltid gjør sånn med hånden..?›

Din graviditet og den første tiden med barnet behøver ikke å definere hva slags relasjon du eller barnet får til din mor. Hvis du opplever at du trenger tid før du har plass til henne, så si det.

Gi deg selv rom til å lande og lære hva som er viktig. Fortell at det har du behov for. Når du er rede, kan du gi lengre line og mer plass til henne.

Hilsen Rosa Øllgaard, autorisert psykolog med spesialfeltet familieetablering, etterfødselsreaksjoner, fertilitetsforløp og krisehjelp.

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2023, og sist oppdatert 25/08 2023.

Les også