Barn og søvn

Hvorfor sover ikke barnet mitt lenger om morgenen, selv om han har lagt seg senere?

Hvorfor regulerer ikke barnet mitt søvnen selv, spør en leser. Få søvnekspertens råd her.

Pluss ikon
SØVN: Sine Ditlev Bihlet er søvnekspert, forfatter av boken Tryg søvn og utdannet helsesøster. Hun har jobbet profesjonelt med barn i over 13 år som sykepleier, og spesielt med barnesøvn som helsesøster.
SØVN: Sine Ditlev Bihlet er søvnekspert, forfatter av boken Tryg søvn og utdannet helsesøster. Hun har jobbet profesjonelt med barn i over 13 år som sykepleier, og spesielt med barnesøvn som helsesøster. Foto: Alt.dk
Publisert

Spørsmål

Hei,

Noen ganger legger jeg sønnen min senere på kvelden enn ellers, men jeg opplever at han våkner til vanlig tid. Hvorfor sover han ikke lenger når han blir lagt senere?

- Tina

Ekspertens svar

Det er ganske vanlig at mange barn ikke regulerer sen leggetid en fredagskveld eller nyttårsaften med å stå opp senere neste morgen.

Hvis barnet normalt får den søvnen det trenger og barnet er vant til å stå opp til samme tid hver dag, så stilles barnets indre klokke på det.

Noen barn bygger imidlertid opp for mye søvnpress når de legger seg for sent. Når dette skjer, og deres adrenalin og kortisol (stresshormoner) er på et for høyt nivå, kan det føre til at de våkner for tidlig om morgenen.

Det er ofte det som skjer med et barn som får for lite søvn over lang tid.

Sover du mindre og mindre kan det resultere i at du våkner mer – fordi stresshormonene i kroppen suser rundt.

Der må du rett og slett tenke omvendt og legge barnet tidligere. Det handler om at barnet får nok søvn og flere sammenhengende timer.

Dessverre kan du ikke bare legge barnet ditt 1-2 timer før den aller første kvelden. Det er ofte nødvendig å endre rutinen rolig. For eksempel femten minutter til en halv time hver tredje dag, og du må være tålmodig, for det tar to til fire uker å etablere en ny søvnrutine.

Prosessen kalles Bed Time Fading, og du hjelper barnet ved å regulere lyset og mørket i rommet, redusere aktiviteter om kvelden og skape et rolig miljø rundt leggetid.

Hilsen søvnekspert Stine Ditlev Bihlet

Denne saken ble første gang publisert på Alt.dk.

Denne saken ble første gang publisert 08/05 2024.

Les også