Dette bør foreldre vite om Snapchat
8 tips for dummies. Og deg som mor og far.

(SIDE2): Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat - det er ikke lett å følge med på barnas aktiviteter på mobilen.
En tjeneste som er godt etablert blant de unge, og som blir stadig mer populær, er Snapchat.
Applikasjonen brukes i hovedsak av personer i alderen 18-34 år, men som den andre mest populære plattformen i Norge, har den også mange yngre brukere.
Her hjemme har Snapchat 1, 1 millioner brukere, ifølge Metronet. Hver fjerde nordmann har Snapchat, og det sendes opp mot 400 millioner «snaps» hver dag.
Da er det fint med en guide for foreldre. Nettsiden Parentinfo svarer på noen viktige spørsmål du kanskje lurer på om tjenesten.
Hva er Snapchat?
Snapchat er en mobilapplikasjon for deling av foto og video. Den kom ut i App Store i 2011, og blir stadig mer populær blant barn, ungdom – og voksne. Du kan ta bilder, spille inn en video, dele historier og lage spesialeffekter i form av tekst og bilder. Du kan også chatte og ha live video.
Dette sendes til en mottaker som du selv har lagt til i din egen liste. Bildene og videoene kalles «snaps».
Du velger selv hvor lenge et bilde kan «leve». Og det blir borte etter maks 10 sekunder. Tanken er å sosialisere, uten å legge igjen digitale spor. Likevel finnes det metoder for å fange og gjenopprette bilder, så det er uklokt å sende altfor private bilder. Eller videoer.
Hvorfor liker barnet ditt dette?
Snapchat ble utviklet som en motvekt til andre sosiale nettverkstjenester, hvor bilder kan leve «for alltid».
Snapchat blir godt mottat blant unge, fordi bildene forsvinner, og da slipper de yngre tenke på om de har en dårlig hårdag eller ikke ser veldig bra ut på bildet, skriver Parentinfo.
For yngre er det å slippe prestasjonsangst en av fordelene, siden bildene forsvinner i løpet av sekunder.

Har Snpachat aldersgrense?
Det er faktisk 13 års aldersgrense på Snapchat. Likevel blir du ikke spurt om alder når du oppretter konto. Tjenesten sletter imidlertid brukere de finner som de tror er under 13 år.
Passord
Pass på at passordet er sterkt og unikt. Fortell gjerne barnet at han/hun ikke må dele passordet sitt med noen. Selv ikke sine venner, råder Parentinfo.
Er Snapchat farlig?
Det er ikke noe farlig med å bruke Snapchat. Men dessverre blir tjenesten ofte referert til som «sexting-appen». Det vil si å sende nakenbilder eller avslørende fotografier. Det er ikke noe håndfast som viser at Snapchat er verre enn andre tjenester når det gjelder dette. Men som alle andre delingstjenester, kan Snapchat bli brukt til sexting, trakassering eller verre ting. Dette kan være spesielt sårende og vanskelig blant unge.
Skjermdump
Selv om bildene forsvinner på Snapchat, er det mulig å ta «print screen», eller skjermdump - en funksjon som tar bilde av skjermen.
Eller man kan ta bilde av bildet, med en annen telefon. Så det skader ikke å minne barnet på at det aldri bør ta bilder av noe ulovlig, upassende eller noe som gjør at de blir flaue nå - eller senere i livet.
Hvordan lære barnet å bruke Snapchat på en trygg måte?
Som ved alle sosiale medier, er det viktig å vise respekt, og respektere andre. Om opplevelsen av Snapchat er positiv eller ikke, avhenger av hvordan folk bruker tjenesten. Hvordan behandler de unge hverandre online, og offline? Venner kan spøke med hverandre, men forhåpentligvis for det meste behandle hverandre med respekt. Det viktigste er at du viser barnet at de kan få råd og støtte hos deg som forelder hvis det skjer noe vanskelig – at de alltid kan komme til deg, uansett hva.
Den britiske nettsiden mener et generelt råd er å snakke med barnet om deres favoritt nettsider og apper, med interesse istedenfor mistenksomhet og frykt. Da vil det være større sannsynlighet for at de kommer til deg om de trenger hjelp til noe.

Dette kan du gjøre hvis noe går «galt» på Snapchat:
Utesteng brukeren: For å hindre at noen sender deg snaps, trykk på menyen, deretter mine venner. Når du finner personens navn på vennelisten, hold inne over navnet og trykk på «hjulet». Deretter dukker det opp ulike valg. Her kan du enten blokkere eller fjerne vennen.
Flagg mindreårige brukere: Hvis du mistenker at en bruker er under 13 år, kan du rapportere personen ved å sende en mail til: [email protected].
Rapporter misbruk: Hvis barnet mottar upassende bilder eller blir trakassert, kan du kontakte Snapchat. Bruk [email protected], eller gå inn på Snapchat.com og klikk deg videre gjennom support.
Slett snapchat: Hvis du mener tjenesten ikke er noe for barnet ditt, kan du slette kontoen ved å gå inn på http://www.snapchat.com/a/delete_account. (Du må ha brukernavn og passordet).
Dette er foreldre mest urolig for
En amerikansk undersøkelse viser hva foreldre er mest bekymret for når det gjelder barnet sitt. Fedme, mobbing og narkotika er det som bekymrer amerikanske mødre og fedre mest. Men sexting kryper stadig høyere opp på lista.