- Det er et problem at foreldre er så opptatt av kropp

Foreldre må ta innover seg og forstå at de er barnas største forbilder.

Psykologspesialist ved VILLA SULT, Kari Graver, mener foreldre blant annet bygger et godt fundament for barna ved å omfavne forskjellighet.
Publisert

(SIDE2): Psykologspesialist Kari Graver ved VILLA SULT, Stiftelsen Institutt for spiseforstyrrelser, mener ungdom i dag, både gutter og jenter blir utsatt for et stort press fra ulike kanter.

  - De skal ikke bare være noen og prestere på skolen, de skal ha nok venner og de skal få nok likes i sosiale medier. Til sammen blir det et for stort press for mange.

 - Ungdom speiler seg i andre

Vi snakker med Kari Graver i forbindelse med debattmøte om Kropp + medier = sant i regi av Norges Idrettshøyskoles studentstyre.

Tema er det enorme kroppspresset mange unge i dag blir utsatt for, gjennom blant annet media og sosiale medier.

 - Ungdom sammenligner seg med og ser på andre, de speiler seg i andre fordi de holder på å bygge identitet. Kroppen blir et språk i en alder der følelsene inni kanskje er kaotiske og vanskelige å forstå. Man forsøker å bli slik man tenker at andre ønsker å se en, og det ytre får dermed en uforholdsmessig stor plass. Derfor er det usunt når idealene er urealistiske forbilder, og det blir fokusert mye både på utseendet og prestasjon, mener hun.

Hun mener også at foreldre bør gå i dialog med barna om hva de ser og opplever gjennom medier og sosiale medier.

 - Hvilke blogger følger de? Hvilke sider er de inne på?

  - Det viktigste er at de voksne ikke melder seg helt ut fra den delen av livet til barna og ungdommene. Vi kan ikke forhindre at barna blir eksponert for medier, men ved å ha en dialog med dem om hva de ser og opplever, og hvordan de kan forstå det, kan vi bidra til at de får et mer reflektert og selvstendig forhold til det mediene formidler. Vær nysgjerrig på hva barna og ungdommene ser på. Hvilke sider er de inne på?  Hvilke blogger følger de?

 - Vi må ta inn over oss at vi er forbilder

Det er også viktig å ikke være dømmende overfor barna, men heller være nysgjerrige voksne og gode forbilder.

  - Spør barna hva får de ut av det og hva de tenker om det de ser? Er det noe som oppleves problematisk? Vi voksne må etterstrebe å opprettholde en ikke-dømmende og genuint nysgjerrig dialog med ungdommene. Vi voksne er forbilder, og det er etter min mening ikke så fruktbart hvis vi voksne forsøker å viske ut forskjellene ved å være mest mulig like barna. Det kan være et problem i dag, da stadig eldre, altså foreldregenerasjonen, også i økende grad er opptatt av kropp, mat og trening, gjerne i kombinasjon med karriere. Vi må ta inn over oss at vi er forbilder. 

- For mange unge blir det rett og slett for mye, og de framstår med symptomer på utbrenthet allerede i ungdomsskolealder

 - Bedre forhold til foreldre nå enn før

I dagens samfunn er det mange som jager etter å lykkes, og for noen er målestokken det som formidles gjennom blant annet bloggere, reklame og medier.

 - Ungdomsopprøret som var mer vanlig før, ser vi ikke lenger på samme måte. De unge i dag har et gjennomgående bedre forhold til sine foreldre enn hva tidligere generasjoner hadde. Det er selvsagt bra, men det er en fare for at både foreldre og barn drives av det samme jaget etter å lykkes. Målestokken blir «de andre»  altså de voksne, jevnaldrende, mediene, bloggene, og reklamene. Når det som formidles er det vellykkede, det vi ser, så blir det vanskelig å ikke bruke de samme parameterne for å måle sin egen verdi, sier Graver.

Mange ungdommer måler sin verdi i tilbakemeldingene de får fra andre, som gjennom antall likes på sosiale medier.

Det kan lett bli for mye, når det andre ser skal være målestokken for hvem de er. Og noen ender med å bli utbrente.

  - For mange unge blir det rett og slett for mye, og de framstår med symptomer på utbrenthet allerede i ungdomsskolealder. Mange måler sin verdi i tilbakemeldingene de får fra andre, som karakterer på skolen, prestasjoner på trening, antall likes på soiale medier, hvor mange følgere de har, hvor mange avtaler de blir invitert på og lignende. Det andre ser blir målestokken på hvem de er, og klarer de ikke å følge opp så går det utover selvbildet.

En viktig påvirkning fra voksne og foreldre er å bygge et godt fundament for barna. Påvirkningen begynner nemlig tidlig, gjennom foreldre.

 - Det å bygge et godt selvbilde hos barn er å akseptere forskjellighet, en betingelsesløs aksept der barnet selvsagt skal få kjenne på mestring, men selvbilde bør ikke knyttes opp mot prestasjon. Det skal få anerkjennelse for å være akkurat seg selv. 

 - Prøv å forstå deres verden

Mye av jobben for hvor sårbare barna senere blir, bygges tidlig når barna er små.

 - Det handler i stor grad om å være genuint nysgjerrig på barnets eller ungdommens indre liv, som tanker, følelser og opplevelser. Å prøve å formidle et ønske om å forstå hvordan verden ser ut fra deres ståsted. Tilby å være en ikke-dømmende samtalepartner overfor det barnet, eller ungdommen, er opptatt av. Formidle en ubetinget aksept av den de er, uavhengig av hva barnet får til eller hvordan han eller hun ser ut. Det er klart at barn er mer sårbare for ytre påvirkning dersom de ikke har et godt fundament hjemmefra.

For eldre barn, og ungdom kan kanskje påvirkningen fra foreldre spille en noe mindre rolle, men det er vel så viktig å være en interessert forelder, ifølge Graver.

 - Det er klart at ungdommer etter hvert blir mindre avhengig av foreldrene sine, men man skal ikke slutte å være opptatt av ungdommens verden av den grunn. Vær vennlig og interessert, ikke dirigerende og bedrevitende. Det handler om å være en trygg voksen, ikke en kompis.

Vil du lese flere saker om familieliv, barn og helse? Lik oss på Facebook!