Festival og barn

De beste festivalene når barna skal være med

Her er oversikten og de beste tipsene

MORO PÅ FESTIVAL: Ta med barna på musikkfestival, men husk riktig hørselvern.
MORO PÅ FESTIVAL: Ta med barna på musikkfestival, men husk riktig hørselvern. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert
FESTIVAL: The BlackSheeps underholdte på fjorårets Miniøya i Oslo.
FESTIVAL: The BlackSheeps underholdte på fjorårets Miniøya i Oslo. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

Dette bør du ta med når du skal på festival med barn

- Justerbare øreklokker for barn. Det er viktig å beskytte de små mot støy, i hvert fall hvis dere befinner dere i nærheten av scenen

- Stellebag med bleier, våtservietter og kleskift

- Våtservietter/ antibac til å vaske skitne barnehender

- Dopapir i tilfelle det ikke finnes på do, og til bruk på snørrete neser

- Solkrem

- Solhatt

- Solbriller

- Vannflaske (sjekk om det tillates)

- Matpakke og frukt (sjekk om det tillates)

- Regntøy hvis det regner (det er ikke lov å ha med paraply på festival)

- Gode sko som tåler eventuell gjørme.

- Et teppe til å sitte på

- Armbånd med barnets navn på. Du kan også skrive navnet på armen til barnet. De fleste festivaler har et eget system på dette, men det kan være greit allikevel.

Norge er en festivalnasjon og mange av sommerens festivaler er tilpasset barnefamilier. Først ut er barnefestivalen Miniøya som går av stablen i Oslo denne helgen. Dette er et kulturarrangement der barn og unge skal ha det fint sammen. Hele konseptet Miniøya er tilpasset barnefamilier, alt fra programmet, stellestasjon med gratis våtservietter og bleier, overraskelsene og et lydnivå som er tilpasset barn.

- Det er lett å trille vogn inn på området og det er lov å ta med mat inn, sier daglig leder og initiativtager er Linn Catrine Lunder.

Festival tilpasset barna

Øyafestivalen i Oslo er hovedsakelig et arrangement for voksne og ungdom, men de siste årene har de merket at det er stor pågang av barnefamilier som vil på festival, spesielt på lørdagen. Derfor har de tilpasset barnas behov med gratis stellestasjon, barneteater og andre arrangementer for de minste.

-Det er fint å gi små barn en følelse av festivallivet. De minste trenger ikke være med hele dagen, men vi har fått gode tilbakemeldinger på at Øyafestivalen er et bra sted å ha med barna, sier pressesjef Jonas Prangerød.

La øyeblikket bestemme

Miniøyas Linn Catrine Lunders beste festivaltips er å la stresset ligge igjen hjemme så alle får en god opplevelse. Ikke legg opp til et kjemperace. Vi vet jo selv at det kan være travelt selv for voksne hvis man skal prøve å få med seg alle konsertene. La øyeblikket bestemme, blir barna fascinert av noe; stopp opp og la dem oppleve det. Vær til stede på barnas premisser.

ROCKELIVET:Barna koser seg på rockefestival.
ROCKELIVET:Barna koser seg på rockefestival. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

Dette er Norges mest barnevennlige festivaler

Miniøya i Tøyenparken i Oslo 28-29. mai.

Miniøyas hovedmålgruppe er barn fra 4 til 12 år, men festivalen blir likevel et familiearrangement. I år spiller blant annet Stella Mwangi, Maj Britt Andersen med Slattum Bulls og Maria Mena.

Stoppested Verden i Hamar 28-29. mai

Festivalen presenterer kulturuttrykk fra ulike deler av verden og vil overraske, gi nye impulser, stimulere til aktiv deltakelse og bidra til å spre kunnskap og forståelse for vårt flerkulturelle mangfold. Stedet er Norsk jernbanemuseum og konferansier er Vegard "Short-Cut" Olsen.

Norwegian Wood i Oslo 9- 13. juni

Selv om festivalen ikke primært henvender seg direkte til barn, er det mange småtasser med øreklokker å se på Norwegian Wood. I år spiller blant annet Patti Smith, Ringo Starr og Nick Lowe.Konserten Youngwood er et lukket konsertarrangement for ungdomsskolene i Oslo.

Sommarlandfestivalen i Bø i Telemark 17.-19.juni 2011

En møteplass for ulike musikkaktiviteter rettet mot barn. Med workshops og konserter ulike steder i Bø Sommarland.

Buktafestivalen i Tromsø 14-16. juli

På formiddagsarrangementet lørdag 17. juli er det fri aldersgrense og gratis inngang for barn. Artister som spiller er blant annet Honningbarna, Grinderman og Kråkesølv.

Barnefestivalen Riddu Riddu i Kåfjord 20-24. juli

Internasjonal urfolksfestival med spennende, fartsfylte og fysiske aktiviteter, håndverkskurs, konserter og forestillinger.

Musikkfest i Oslo, Trondheim og Stavanger 4. juni

Norges største endagsfestival og et slags musikkens 17. mai. Rock, pop, blues, folkemusikk, jazz, hip hop, metal, punk, visesang, elektronika, korsang er bare noe av det du kan oppleve denne dagen.

Barnivalen , Kongsberg Jazzfestival 6-9. juli

Barnivalen er Kongsberg Jazzfestivals"festival i festivalen", en festival for, av og med barn og unge. Barnivalen har eksistert siden 1977 og har et besøkstall på 5-6000 mennesker i året.

Slottsfjellfestivalen i Tønsberg 14-16. juli

Festivalen har fri aldersgrense, og barn er hjertelig velkomne festivalen, men utover kvelden er dette en fest for voksne. Derfor henstilles det om å ta med barna hjem før klokka 20. Artister som spiller er Röyksopp, Magnet, Mari Boine og Lars Vaular.

Øyafestivalen i Oslo 9-13. august

På lørdag ventes storinnrykk av barnefamilier. Alle barn under 12 år registreres før de slipper inn på festivalområdet. Barn under 12 år kommer gratis inn med følge av en voksen. Festivalen tilbyr miljøvennlig bleieskiftstasjon på festivalområdet.

Ålgård Vannfestival i Rogaland 11-14. august

Med Postgirobygget, Dance With A Stranger, Barneshow: "Pippi til sjøs på Edlandshavet" og vannaktiviteter.

Reverock i Bærum 18. september

Barnemusikkfestival på Sæteren Gård med blant annet Asgeir-show med sang, gjøgleri og humor.

Les også:

Slik kler du deg på festival

Slik overlever du å fly med barn

Til syden med baby

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning