sterilisering av kvinner

Cathrine (29): – Jeg er gift og har to vakre barn, og ønsker aldri å gå gravid igjen

For tobarnsmammaen ble den andre fødselen en veldig tøff opplevelse, og i tiden etterpå var hun livredd for å bli gravid på nytt.

FORNØYD: Cathrine får ofte spørsmål om valget hun har tatt, men bryr seg ikke om hverken de positive eller negative kommentarene som kommer hennes vei.
FORNØYD: Cathrine får ofte spørsmål om valget hun har tatt, men bryr seg ikke om hverken de positive eller negative kommentarene som kommer hennes vei. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Jeg klarte egentlig aldri å nyte den andre graviditeten min. Jeg kjente mye på at jeg ikke følte meg fin. Samtidig hadde jeg endel ubehag, og gikk mye opp i vekt, forteller Cathrine Flåtten Pedersen (29) fra Skedsmokorset.

Hun beskriver den første fødselen som en utrolig fin opplevelse. Andremann viste seg å være en «stjernekikker», altså med hodet vendt oppover, og Cathrine erfarte at hun ikke taklet de store smertene det førte til.

– Jeg fikk ikke presse under pressriene i starten, siden de ønsket at den lille jenta mi først skulle snu seg. Det å kjenne på at jeg rett og slett ikke håndterte smerten, gjorde for alvor noe med meg. Allerede i det øyeblikket var jeg 100 prosent sikker i min sak: Dette ville jeg aldri måtte utsette meg for igjen, sier Cathrine.

Hun forteller at hun rett og slett livredd for å bli gravid igjen, og tok stadig graviditetstester for å være på den sikre siden.

– Jeg ble helt opphengt i at det ikke skulle skje, og bare tanken på det ble en stor belastning, og påvirket meg veldig i hverdagen. Jeg opplevde barseltiden som tøff, og at det var mye som skjedde. Før datteren min var fylt ett år, fikk jeg en depresjon, forteller Cathrine åpenhjertig.

Ifølge Cathrine hadde hun smerter i ryggen i et helt år etter epiduralen hun hadde blitt gitt under fødselen.

– Jeg føler meg ganske sikker på at smertene var forårsaket av epiduralen, siden de var der hvor den var satt. Jeg hysker at jeg hadde stor ømhet i korsryggen, og måtte sitte med en ekstra pute i ryggen i sofaen. Det var vondt å gå langt, og bøye seg fremover, sier hun.

Ida Cecilie Widsten er jordmor ved Oslo jordmor- og ultralydklinikk, og har selv jobbet ved fødeavdelingen ved Ullevål sykehus i 15 år.

Hun forteller at det verserer skrekkhistorier om varig lammelse etter epiduralbedøvelse, og påpeker at dette forekommer svært sjelden.

– Husk at på fødeavdelingen jobber jordmødre og leger sammen i team, for å sikre god og trygg oppfølging av alle fødende. Vi gjør aldri noe som utsetter pasienten for farlige komplikasjoner, sier hun.

Jordmoren forklare at hver pasient blir vurdert i forhold til alder, tidligere sykdommer og eventuelle komplikasjoner i svangerskapet, for å kunne gi en så god fødselshjelp som mulig.

– Jeg har aldri opplevd at noen har fått en alvorlig ryggskade/nerveskade etter innleggelse av epidural. Det er heller ikke vanlig å ha vondt i ryggen lenge i ettertid, sier Widsten.

Les også: Epidural under fødsel eller ikke?

Sikker på sterilisering

Rundt to år etter fødselen bestilte Cathrine time hos fastlegen, og var fast bestemt på at hun ønsket å sterilisere seg.

Tanken på at hun kunne komme til å angre har ikke slått henne, for Cathrine har hele veien vært skråsikker på avgjørelsen hun har tatt.

– Det er jo heller ikke slik at jeg ikke kan bli gravid igjen, for jeg har jo egg, men vil da være avhengig av prøverørsbehandling. Jeg vet at det likevel aldri kommer til å bli et tema.

Da beslutningen endelig var tatt, opplevde hun den lange ventetiden som en stor påkjenning.

På forhånd hadde hun lest seg godt opp på hva operasjonen innebar, og opplevde også å få god informasjon i forkant av ansvarlig kirurg og sykepleier. Hele veien følte Cathrine seg veldig godt ivaretatt.

– Jeg hadde aldri sett for meg at jeg måtte vente så lenge som ett år. Hver eneste måned gikk jeg og håpet på en innkallelse, og hver måned var jeg bekymret for å oppleve det å bli uønsket gravid. Jeg klarte aldri å slappe ordentlig av, og det er klart det igjen gikk utover sexlivet vårt, sier Cathrine ærlig.

VELLYKET OPERASJON: Her er Cathrine to dager etter inngrepet ble utført.
VELLYKET OPERASJON: Her er Cathrine to dager etter inngrepet ble utført. Foto: Privat

Omsider ble det hennes tur, og mammaen forteller at operasjonen gikk over all forventning. Inngrepet foregikk i full narkose, via kikkhullsoperasjon.

Formen etterpå var ganske god, så etter å ha fått i seg litt mat og hatt en samtale med kirurgen om sårbehandling og smertelindring, kunne hun dra hjem.

Selv det tok tid før ubehaget i magen forsvant, var hun tilbake på jobb etter 10 dager og i gang igjen med trening etter bare to uker. Nå er det bare tre små arr på magen, og ett i navlen, som viser hva hun har gått i gjennom.

– Jeg hadde en god og rask rekonvalesens. Nå i ettertid føler jeg meg så mye lettere til sinns, mer avslappet og det har påvirket samlivet vårt til det positive.

– Det føles befriende å slippe bruk av prevensjon, og ikke tenke på at jeg da tilfører kroppen min mye unødvendig.

Les også: Kine ønsker ikke flere barn, og tok derfor et litt uvanlig valg. Det skapte reaksjoner

God støtte

Catrine forteller at ektemannen har støttet henne gjennom hele prosessen, og at dette var noe de hadde pratet grundig om i lang tid før den endelige avgjørelsen ble tatt.

KJÆRLIGHET: Cathrine er takknemlig for støtten hun har fått fra ektemannen.
KJÆRLIGHET: Cathrine er takknemlig for støtten hun har fått fra ektemannen. Foto: Privat

Begge var de enige om at dette var det beste alternativet for dem.

Når det kommer til mennesker rundt dem, har reaksjonene vært blandet.

– Det tenker jeg er både forståelig og helt greit. Siden jeg hele tiden har stått så støtt i min egen avgjørelse, har jeg heller ikke brydd meg særlig om de positive eller negative kommentarene.

– Jeg har likevel fått skryt for å være så åpen. Det finnes ikke så mye informasjon rundt denne type inngrep, og det er noe det heller ikke snakkes så høyt om.

Spørsmålet «Er du helt sikker?» går ofte igjen, og mammaen opplever at hun mange ganger nesten ikke blir trodd når hun forteller om valget hun har tatt.

– Men, hvorfor er det så rart? Jeg er gift, og har to vakre og friske barn. Selv om jeg aldri ønsker å gå gravid igjen, så er vi i fremtiden åpne for å være fosterforeldre, beredskapshjem eller adoptere. Jeg trenger ikke flere biologiske barn for å være lykkelig, fastslår Cathrine.

Les også (+): «Jeg skammer meg. Skal barnet se mammaen sin så svak? Mammaer skal jo ikke være sånn?»

Sterilisering av kvinner

Therese Skeie Mylsbråten er klinikksjef og spesialsykepleier ved Groruddalsklinikken. Hun forklarer at sterilisering av kvinner foregår ved kikkhullskirurgi, der egglederne blir fjernet slik at eggcellen ikke kan bli befruktet ved samleie.

– Fordi man ikke fjerner eggstokkene vil man fortsatt ha menstruasjon og eggløsning. Dermed er også hormonbalansen og sexlysten upåvirket. Dette gjør at man ikke kommer i overgangsalderen og får plager tilknyttet dette.

Det er ikke noen bivirkninger, men all kirurgi i narkose er forbundet med en viss risiko og fare for komplikasjoner.

Sterilisering kan også utføres hos kvinner som tar keisersnitt etter fødselen, forklarer Mylsbråten.

– Operasjonen er en alvorlig avgjørelse, og man kan ikke bli gravid på vanlig måte etter dette. Det vil si at man må være 100 prosent sikker på at man ikke ønsker flere egne barn, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 19/03 2024, og sist oppdatert 19/03 2024.

Les også