tok med Datteren på jobb seks uker etter fødselen:

Jeg har hørt fra noen at: «Jobber du allerede?»

Carina Olset sjekket NAVs reglement for å se hvor tidlig det var lov til å begynne å jobbe igjen etter fødselen. Nå er programlederen aktuell med Fotball EM på NRK og intervjuer våre største idrettsprofiler i podkasten «Sporten», samtidig som hun ammer babyen Anna.

VERDENS FINESTE FØLELSE: Carina Olset forteller at det var fantastisk å få se lille Anna for første gang. Da hadde fødselen vart i halvannet døgn.
VERDENS FINESTE FØLELSE: Carina Olset forteller at det var fantastisk å få se lille Anna for første gang. Da hadde fødselen vart i halvannet døgn. Foto: Svein Brimi.
Sist oppdatert

NRK-sportens Carina Olset (39) ble i midten av desember mamma til lille Anna. Fra før har hun og samboeren Tor Øyvind Hovda (31) datteren Pernille (2).

Dermed går det i ett hjemme hos familien i Hole.

– Det er hektisk, men veldig koselig å være mamma til to. Det er en sånn familiefølelse som er veldig fin, fortalte hun da vi møtte henne i februar.

Carina og mannen har gjerne en unge hver, og begge to har hendene fulle.

– Jeg har vært alene hjemme med begge barna én dag. Da tenkte jeg etterpå: «Nå skulle jeg gjerne vært på spa», for det var i overkant hektisk. Pernille er fortsatt liten, så det går jo ikke an å si: «Vent litt, mamma skal bare...». Hun forstår jo ikke det ennå. Men det ordner seg på et vis, ler Carina.

Les også: Da barnehagen stengte, åpnet det seg en ny verden for Haddy. Da fikk mannen Trond en idé

Ulike søstre

Tobarnsmoren forteller at de tidlig skjønte at den nyfødte babyen har en helt annen personlighet enn storesøster Pernille.

– Vi merket forskjellen med en gang, selv om Anna var ekstremt lik utseendemessig. Først var vi sånn: «Okay, nå har vi fått en Pernille til». Så blir man kjent time for time og dag for dag, forteller Carina.

Hun forteller at yngstejenta er hakket mer krevende enn storesøsteren, men at hun heldigvis sover om natten.

– Anna er sinnssykt glad i pupp, og det tok to måneder for å få henne til å bruke smokk. Med Pernille var det bare å putte inn smokken, og så roet hun seg. Jeg har stått ganske mye mer og gynget med Anna. Det var en lettelse da hun endelig ville ha smokken, smiler hun.

– JEG GIKK INN I ARBEIDSMODUS: Det sier NRK-Sportens Carina Olset om fødselen. Her er hun med babyen Anna på Kleivstua. Bildet er tatt 26. februar 2021.
– JEG GIKK INN I ARBEIDSMODUS: Det sier NRK-Sportens Carina Olset om fødselen. Her er hun med babyen Anna på Kleivstua. Bildet er tatt 26. februar 2021. Foto: Svein Brimi.

– Verdens fineste følelse

Anna var estimert til å være veldig stor, så fødselen ble satt i gang. Dermed varte den en stund.

– Jeg synes det var en utrolig fin opplevelse. Plutselig kom legen inn og sa: «Nå må hun ut», for hun hadde høy puls. Da hadde vi holdt på i ett og et halvt døgn. Hun sa: «Du får én sjanse. Hvis ikke går du rett ned og får keisersnitt», forteller Carina og fortsetter:

– Jeg gikk inn i arbeidsmodus, selv om jeg var sliten av alt. Jeg ble litt redd, men egentlig tror jeg at det var verst for samboeren min. Plutselig «eksploderte» alt, og et kvarter senere var hun ute. Da hadde de brukt både sugekopp og tang. Jeg jobbet sinnssykt godt, ifølge jordmora. Det var verdens fineste følelse å få se Anna for første gang. Da tenker du ikke etterpå at det var tøft. Jeg rakk ikke å bli redd eller stresset, jeg var bare så glad, fortsetter hun.

39-åringen fryktet at smittevernregler ville føre til at samboeren ikke kunne være til stede under fødselen.

Heldigvis gjorde reglementet for Viken fylke at den tidligere Hønefoss-spilleren kunne være ved hennes side på Ringerike sykehus gjennom hele prosessen.

– Det var helt avgjørende for meg at Tor Øyvind var med på fødselen. Selv om jeg gjør jobben, så har vi hele tiden vært to om det. Vi er to om det helt til vi er i mål. Det å ha øynene hans å se på – og å bare kjenne hånden hans der. Det er nok. Jeg er ekstremt glad for at han var med, smiler hun.

Les også(+): Krigen startet med en fotballkamp

Tilbake på jobb etter seks uker

Her og Nå møter Carina og lille Anna på Kleivstua hotell, på høyden over bygda Hole – der familien flyttet inn i sitt nye hus ved påsketider i fjor.

Selv om 39-åringen for det meste er hjemme med babyen i mammapermisjon, har hun allerede vært i jobb i flere uker.

Omtrent samtidig med at Carina ble gravid, ga NRK nemlig grønt lys til podkasten «Sporten», som hun og kollega Carl Andreas Wold hadde jobbet med å utvikle i lang tid.

Første episode ble publisert i midten av november, og i de første ukene etter fødselen steppet en vikar inn for Carina.

Men «Sporten»-podkasten er nærmest som hennes tredje baby å regne, og derfor sjekket hun reglementet for hvor tidlig hun fikk lov til å komme tilbake på jobb igjen.

– Ifølge NAV skal du ikke jobbe de første seks ukene etter fødselen. Men da vikaren min, Nina Løseth, skulle ut i sin fødselspermisjon, var jeg akkurat ferdig med mine seks uker. Da gikk det akkurat, så det var flaks, forteller hun.

UTROLIG OPPLEVELSE: – Man blir så fascinert av at det kommer et levende vesen ut av den der lille trakta – og at det i tillegg er et ganske svært menneske. Og så går det to timer, så er du oppe og går igjen, sier Carina om fødselen.
UTROLIG OPPLEVELSE: – Man blir så fascinert av at det kommer et levende vesen ut av den der lille trakta – og at det i tillegg er et ganske svært menneske. Og så går det to timer, så er du oppe og går igjen, sier Carina om fødselen. Foto: Svein Brimi.

– Får sport inn med morsmelken

Når Carina spiller inn podkasten er Anna også med.

– Det høres jo på podkasten, ler Carina og sikter til de søte babylydene som akkompagnerer intervjuene med idrettshelter som Aksel Lund Svindal, Johann Olav Koss og Martin Johnsrud Sundby.

<b>MED MAMMA PÅ JOBB:</b> Allerede seks uker gammel ble Anna med på jobb. Carina og kollega Carl Andreas Wold har utviklet NRK-podkasten «Sporten», og Anna har vært med på innspilling.
MED MAMMA PÅ JOBB: Allerede seks uker gammel ble Anna med på jobb. Carina og kollega Carl Andreas Wold har utviklet NRK-podkasten «Sporten», og Anna har vært med på innspilling. Foto: Instagram, @olset.

I radiostudioet på Marienlyst holder den nybakte tobarnsmammaen lille Anna i armene, mens hun og kollega Carl Andreas jakter på de beste og mest underholdende historiene fra sportsverdenen.

– Hun får sport inn med morsmelken. Så lenge det går bra for henne å være med, så er hun med. Hvis det ikke hadde gått, hadde vi bare kuttet det, sier hun.

Carina forteller at Anna ikke har grått under opptak, men at hun bæsjet en gang.

– Da ble jeg sånn: «Det må vi faktisk fikse». Ellers går det stort sett på «one take», fortsetter hun.

Les også: «Det var nok mange som hevet et øyebryn eller to da vi ventet vårt tredje barn. Da vi annonserte vårt fjerde, føk vel hele panna til værs»

«Skal ikke du ha perm? Hva er dette for noe?»

For enkelte av gjestene har det ført til et aldri så lite baby-sjokk når de kommer i studio.

– Da Johann Olav Koss var gjest, så la han først ikke merke til at Anna var med. Jeg sa heller ingenting, og bare hilste, forteller Carina og fortsetter:

<b>HELT FORSKJELLIGE:</b> Tor Øyvind og Carina feiret sin første jul som tobarnsforeldre, med døtrene Pernille og Anna. – Vi merket forskjellen på dem med en gang, smiler hun.
HELT FORSKJELLIGE: Tor Øyvind og Carina feiret sin første jul som tobarnsforeldre, med døtrene Pernille og Anna. – Vi merket forskjellen på dem med en gang, smiler hun. Foto: Instagram, @olset.

– Plutselig tar jeg henne opp, og han bare: «Nei! Hva er dette?». Han ble helt satt ut og sa: «Skal ikke du ha perm? Hva er dette for noe?». Det var første dag tilbake på jobb, så da var hun akkurat seks uker gammel. Koss ble helt overrumplet. Men han har jo fire barn selv, så han syntes det var greit, ler hun.

Carina forteller at «podden» er spesiell fordi hun og kollegaen har utviklet den selv.

– Den er veldig personlig. Det er ikke bare fordi jeg er så ivrig at jeg vil jobbe med den. Jeg har hørt fra noen at: «Jobber du allerede?». De blir nok ikke så overrasket, for jeg liker jobben min veldig godt. Jeg får mye ut av å gjøre det. Så lenge det ikke går ut over det som er viktigst – nemlig familien, så er det bare fint, smiler tobarnsmoren.

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2021, og sist oppdatert 28/06 2021.

Les også