Foreldreskolen: Bursdag

Unngå at barnebursdagen ender med skuffelse og stress

Forventingene kan være enorme til bursdagen, og barna kan føle på skuffelse, stress, tristhet og sårbarhet på den store dagen.

Pluss ikon
Som ellers i livet er det ikke sikkert at bursdagen ble akkurat som barnet ditt så for seg, og det kan ende med at dere begge blir skuffa og lei dere.
Som ellers i livet er det ikke sikkert at bursdagen ble akkurat som barnet ditt så for seg, og det kan ende med at dere begge blir skuffa og lei dere. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Det er min dag i dag! For barnet er bursdagen den ene spesielle dagen i året som bare er ens egen. Det er en dag som skiller seg ut fra alle de andre dagene i året, der barnet er både senter for oppmerksomhet og sjef på en gang. Det er en dag barnet kanskje gleder seg til i mange måneder, og som barnet ofte forbinder med en ren lykkefølelse.

Men barna kan også oppleve tristhet, skuffelse, nervøsitet og sårbarhet på den store dagen.

Alle familier har sine egne tradisjoner, men ofte får bursdagsbarnet velge både middag og dessert, hvilken kake som skal lages, barnet får gaver både på morgen og om ettermiddagen, og masse oppmerksomhet både på skolen/barnehagen og hjemme.

Slektninger ringer eller kommer på besøk. Det kan komme gaver eller kort i posten. Overraskelser dukker opp. Det er en dag som er så viktig at du av og til kan høre barn si «du får ikke komme i bursdagen min!», som den verste straffen et barn kan gi et annet barn.

Det er også en dag da forestillingene om den perfekte dagen, drømmene om hvordan dagen skal bli, lett kan overgå hvordan dagen i virkeligheten blir …

Les også: Barnehagestyrer har en oppfordring til alle som vil unngå forkjølelse

Foreldreskolen

Foreldreskolen er en fast spalte i Foreldre & Barn, som handler om foreldrerollen. Spalten tar særlig for seg følelser, både hos barnet og omsorgspersonen, og hvordan man kan forstå følelsene og hjelpe barnet sitt når det er vanskelig. Du får også gode råd til å bryte ut av uheldige mønstre som forelder.

Heine Vestvik

Familieveileder og tilknytningsterapeut ved Crux Solstrand Barnevernsenter. Han har gitt ut fem foreldrebøker, blant annet «Den lille foreldretrøsteboka» og «Den lille følelsesboka». (Publicabok).

Ni følelser som lett kommer i sving

Bursdagen kan være en fantastisk dag både for barnet og foreldrene, med mye glede og moro, og der du som forelder føler du stråler vel så mye som barnet. Men det er også en ganske emosjonell dag, med mange ulike følelser i sving:

1. Glede. Glede er den følelsen vi foreldre ønsker barnet får mest av.

2. Hyperaktivitet. Barnet blir i overkant oppspilt, for eksempel rett før gjestene kommer, eller før en gave skal åpnes. Kan lett få deg til å bli stresset og føle at du må sette grenser for barnet.

3. Trøtthet. Barnet våkner ofte tidlig på
bursdagen, og blir overtrøtt deler av dagen.
Kan være litt slitsomt for både barn og voksne, spesielt utover ettermiddagen.

4. Stress/utålmodighet. Barnet har mange
ønsker og omfattende program. Alt skal skje på en gang, og helst akkurat nå. Kan lett smitte over til foreldrene, som blir småspringende mellom de tilfeldige ideene til barnet.

Hva kan du si ...

Hvis barnet virker utakknemlig?
– Du virker litt lei deg, stemmer det?
– Var det noe du ble skuffet over?
– Jeg skjønner du er litt lei deg hvis du hadde håpet noe annet skulle skje.

5. Skuffelse. Dessverre også ofte en følelse som følger med. Det kan være gaver som barnet hadde ønsket seg, men ikke får, eller gjester som skulle komme men som ikke kom. Et gråtende bursdagsbarn kan få foreldre til å bli irriterte og tolke barnet som utakknemlig.

6. Tristhet. Hvis det skjer noe dumt på bursdagen, for eksempel at barnet ikke får være med i leken på skolen, eller at noen erter, blir barnet ofte ekstra lei seg: «Sånt skal vel ikke skje på bursdagen min, eller ...?» Kan få barnet til å føle seg veldig avvist, og du blir lei deg eller opprørt.

7. Redsel/nervøsitet/sjenanse. Noen gruer seg til all oppmerksomheten, for eksempel at alle synger for barnet på skolen, eller at alle skal si «gratulerer med dagen».

8. Sårbarhet. Barnet er sårbart på bursdagen nettopp fordi det har så mange tanker om hvor kjekt alt skal bli. Ofte kan små detaljer ødelegge mye, for eksempel om lysene på kaka velter før de skal blåses ut, at det ikke var helt rett type kake, eller at noen ler under bursdagssangen. For oss foreldre kan dette virke ganske overdrevent, og vi kan igjen bli irriterte eller oppgitte: «Her har jeg stått på i hele dag og så griner hun fordi noen lys velter på kaken!»

Det kan være vanskelig for barn å skjule når de blir skuffet over noe på bursdagen.
Det kan være vanskelig for barn å skjule når de blir skuffet over noe på bursdagen. Foto: Hanne Løvdahl/Lovedales.com

9. Lykkefølelse. Dagen svarte til forventningene, og drømmer ble oppfylt. Skjer ikke hver gang, men det er kjekt for både barn og foreldre når det blir slik.

Les også: Gråter barnet ditt når du går - gjør dette!

Å hjelpe barnet gjennom bursdagen

Bursdagen er en krevende dag for barnet, med mange ulike følelser. Det kan føle at det må prestere som «det lykkelige barnet», selv om det ikke alltid føler seg sånn. Vi foreldre må huske at barnet bare er seg selv, selv om det er bursdag, med de samme tendensene til å bli sint eller lei seg for de samme tingene som dagen i forveien. Men bursdager fungerer ofte som en forsterker på følelsene, barnet bli ekstra sint, ekstra glad eller ekstra lei seg hvis følelsene først får tak.

Bursdagsfesten og sosial tilhørighet

Noen barn opplever å ikke bli invitert i en bursdagsfest som «alle andre» skal i. Det kan være ulike grunner til dette, alt fra mobbing til
misforståelser, men følelsen barnet får av å stå utenfor vil være veldig vond.

Det er en god idé å planlegge bursdagen sammen med barnet, og snakke litt på forhånd om hvordan det vil bli, og hva barnet tror kan bli litt utfordrende med dagen.

Men barnet kan selvsagt bli skuffet, eller det kan skje dumme ting uansett. Forsøk da å møte barnet på de følelsene som kommer til uttrykk, og la det få lov til å ha både gode og vanskelige følelser, selv om det er bursdag.

Våre egne følelser

Vi foreldre har våre egne følelser knyttet til barnets bursdag. Vi kan godt ha det litt som barnet, og bli ekstra lei oss eller skuffet hvis noe går galt. Stresset omkring den perfekte bursdagen kan få oss til å prøve å presse barnet inn i og ut av ulike følelsestilstander, istedenfor å følge barnet i dets følelser, og la barnet få lov til å ha nettopp de følelsene.

Det er fordel for mange av oss å innse at bursdagen ikke er den beste anledningen å lære barnet om takknemlighet, oppførsel eller andre ting. Flere og mer passende anledninger vil garantert komme. Vi kan også prøve å slappe litt av med denne tanken: «Bursdagen må egentlig ikke være den dagen barnet er lykkeligst av alle dagene i året». Så pust og, og vær med barnet i gleden. Ikke ha dårlig samvittighet hvis dagen ikke blir perfekt.

Les flere saker fra Foreldreskolen

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2019, og sist oppdatert 08/02 2022.

Les også