Prevensjonsmiddel i datachip

Ville du ha operert inn en chip i rumpa for ikke å bli gravid?

Fremtidens prevensjonsmiddel styres med en trådløs fjernkontroll.

PREVENSJONSMIDDEL: En chip som plasseres under huden på kvinnen og der virkningen kan slås av og på med en fjernkontroll, kan være en realitet i 2018.
PREVENSJONSMIDDEL: En chip som plasseres under huden på kvinnen og der virkningen kan slås av og på med en fjernkontroll, kan være en realitet i 2018. Foto: Illustrasjonsbilde: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

En prevensjons-datachip som kan styres med fjernkontrollen har nå blitt utviklet i USA.

Databrikken, eller chipen, opereres inn i kvinnens hud, enten på rumpa, overarmen eller på magen.

Så vil en daglig dose på 30 mikrogram av av hormonet levonorgestrel utløses i kroppen, uten at kvinnen trenger å gjøre noe aktivt selv, skriver BBC.

Sterilisering er den sikreste prevensjonsmetoden. Men ventetiden er lang.

Kan slås av og på

Levonorgestrel er et syntetisk progestagen. Det brukes til hormonell prevensjon i p-piller, minipiller, hormonspiral, p-stav og som nødprevensjon.

Prevensjonsmetoden skal fungere hver dag i hele 16 år, men kan når som helst stoppes ved hjelp av en trådløs fjernkontroll - uten at kvinnen trenger å bestille en legetime.

I salg fra 2018

Chipen, som måler 20mm x 20mm x 7mm, vil muligens være i salg fra 2018 til en «konkurransedyktig pris», ifølge produktutviklerne.

Prosjektet blir støttet av Bill Gates og skal testes videre i USA neste år.

Det finnes andre typer av prevensjons-implantanter på markedet, som p-stav, men de er ikke i nærheten av å ha samme varighet, og krever også at man oppsøker lege med jevne mellomrom.

- Muligheten til å slå av og på chipen er praktisk for de som planlegger å starte familie, sier Dr Robert Farra fra Massachusetts-selskapet MicroCHIPS, som står bak oppfinnelsen.

Prevensjonsmilder er mer enn piller og spiral. Slik velger du riktig prevensjon.

Det er helt normalt å ikke ha lyst på sex etter en barnefødsel. Her får dere gode råd til hvordan komme i gang igjen med sex.

Stadig flere jenter vil ha p-stav

Siv Gamnes, daglig leder ved Sex og samfunn, senter for ung seksualitet i Oslo, har ikke hørt om den nye prevensjons-chipen, men synes det høres ut som en videreutvikling av p-staven, som allerede finnes på markedet.

P-staven plasseres under huden på overarmen og inneholder hormoner for 3 år. Men virkningen kan ikke slås av og på etter kvinnens ønske.

- Jentene som kommer til oss og ønsker prevensjon, ber nesten alltid om p-piller, fordi det er det de kjenner til. Men vi informerer om alle prevensjonsmetoder som finnes, og en økende andel ender da opp med å velge p-stav.

Færre bivirkninger

Ifølge Gamnes har p-staven en rekke fordeler sammenlignet med p-pillen.

- P-staven gir økt sikkerhet, du kan ha ubeskyttet sex uten bekymring for graviditet, mens p-pillen er lett å glemme, eller kan miste virkningen om du har omgangssyke eller magesjau. P-staven gir dessuten en jevn tilførsel av hormoner, noe som gir færre bivirkninger enn p-piller. Den er dessuten usynlig, ingen trenger å oppdage at du har den i kroppen, forklarer Gamnes.

P-staven inneholder bare hormonet gestagen, og ikke østrogen, og øker derfor ikke blodproppfaren.

- Jeg er helt sikker på at vi i fremtiden vil få nye prevensjonsmetoder som vi ikke klarer å forestille oss i dag. En chip der kvinnen selv kan slå av hormontilførselen om hun ønsker å bli gravid, høres ut som et skritt i den retning, sier Gamnes.

Skal ikke kunne hackes

Forskerne skal sikre at ingen andre enn kvinnen selv får mulighet til å starte og stoppe chipen.

- En person som befinner seg på den andre siden av rommet, kan ikke re-programmere implantatet, sier Farra.

For å kunne kommunisere med chipen, må man være så tett opptil at det krever hudkontakt.

Den samme teknologien skal visstnok også kunne brukes til å dosere andre medisiner i fremtiden.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning