Prøverørsbehandling gikk feil:

Klinikk ga bort parets siste egg

En britisk klinkikk for fruktbarhet satte inn parets siste egg i feil kvinne. Denne kvinnen valgte abort.

PRØVRØRSTABBE: En britisk klinikk ga bort et pars siste egg til feil kvinne. Illustrasjon.
PRØVRØRSTABBE: En britisk klinikk ga bort et pars siste egg til feil kvinne. Illustrasjon. Foto: Foto: Scanpix
Sist oppdatert
PRØVERØR: Illustrasjonsfoto.
PRØVERØR: Illustrasjonsfoto. Foto: Foto:

Det er nettstedet Mail On Sunday (ekstern lenke, engelsk) som skriver om megatabben som skal ha blitt begått av en overarbeidet turnuslege.

Legen skal ha brutt alle rutiner for sikkhertskontroll i forbindelse med prøverørsbehandlingen som ble gitt til feil kvinne i 2007.

Feilen ble begått på en klinikk i Wales som var rangert blant de aller mest seriøse i Storbritannia.

En undersøkelse gjort av britiske myndigheter i etterkant av hendelsen, avdekket at sikkerhetsprosedyrer ikke ble fulgt ved klinikken. I tillegg viste det seg at de ansatte var overarbeidet for å kvitte seg med ventelistene.

Paret «Anne» (38) og «James» (40) kom til klinikken 5.desember 2007, fulle av forventinger, planer og drømmer om å bli foreldre igjen.

I stedet fikk de beskjed om at det siste egget ved en feil var gitt til en annen kvinne.

Siste av ni embryo

Egget var det siste av ni paret hadde igjen for prøverørsbehandling. De oppsøkte hjelp for prøverørsbehandling i 1996, fordi hun hadde skader på egglederne, men etter en episode da «Anne» ble gravid utenfor livmoren og måtte ta bort fosteret, gikk det fire år før de ville prøve på nytt.

I 2000 var paret tilbake på ventelistene for behandling, og fikk laget ni embryo ved hjelp av prøverørsmetoden. Etter to behandlinger ble parets første barn født i 2003.

Lengtet etter et barn til

To gjenværende levedyktige embryo ble lagret. Etter fem års lagring må ubrukte embryo enten bli brukt, destrueres eller gis til medisinsk forskning, ifølge britisk lov.

Da klinikken kontaktet paret i 2007 med beskjed om at et av embryoene hadde overlevd i god stand, bestemte paret seg for å prøve å få et ønsket søsken til sønnen.

- Vi var som skolebarn på morotur da vi kjørte til sykehuset. Vi var så glade, planla hvordan vi skulle feire og hva vi skulle gjøre om det var en gutt eller viste seg å være en jente, sier «Anne» til Mail On Sunday.

Hun husker øyebliket da hun fikk høre at sjansen deres var borte.

- I løpet av ti sekunder var vår vidunderlige verden knust i biter, da spesialisten sa at en tabbe på labortatoriet har ødelagt embryoet.

- De har drept barnet vårt!

- Vi holdt hardt rundt hverandre, og gråt og gråt. Det var som vann fra en kran. Jeg tenkte at "De har drept barnet vårt! Drept barnet vårt!", sier kvinnen til avisen.

Klinikken beklaget det som hadde skjedd, og ville gi paret en behandling gratis. Det ville ikke paret.

- Vi gjorde det klart at vi aldri kommer til å stole på dem igjen.

Når et embryo klarggjøres for å settes inn i en kvinne krever britiske regler at to ansatte sjekker embryoets identifikasjon. Denne prosedyren skal også gjøres når embryoet hentes ut av lagring. Begge deler skal dokumenteres.

Ga angrepille til den andre

Embroyet var i tillegg hentet fra en «rugemaskin» som inneholdt embryoer fra andre pasienter. Det er i mot god praksis på grunn av muligheten for å gjøre feil.

En kollega av den overarbeidede turnuslegen oppdaget kjempetabben en time etter at feil kvinne hadde fått behandlingen.

Kvinnen som feilaktig fikk parets embryo ble informert og valgte å ta angrepille for å avbryte prøverørsbehandlingen.

Myndighetenes etterforskning av saken har avdekket at klinikken har for få ansatte, og at de har et enormt arbeidspress på grunn av lange ventelister. Likevel mener myndighetene at klinikken har forbedret seg, og at den ikke vil får reprimander eller begrensninger.

Paret skal ha fått 25 000 pund, ca. 260 000 kroner, i erstatning for feilen.

Ikke første gangen

Det er ikke første gang at britiske par får seg overraskelser ved bruk av prøverør. Ifølge Mail On Sunday har hvite foreldre fått mørkhudede barn som følge av at egg har blitt befruktet med sæd fra feil donor.

Avisen skriver også om et annet britsk par som har fått feilbehandling i forbindelse med prøverør. De har to barn, men sønnen har mørk hudfarge og lurer på hvorfor. Faren forteller historier om storken for å unngå å måtte fortelle sannheten når sønnen stiller spørsmål.

- Kona får spørsmål om hun har hatt et ferieforhold med en indisk mann. På gata ler hun av det, men hjemme gråter hun, forteller mannen.

Hele historien kan du lese her (engelsk).

I Storbritannia får 37.000 kvinner behandling med prøverør hvert år.

I 2006 ble det født 1 532 barn i Norge etter kunstig befruktning, ifølge Medisinsk Fødselsregister.

Les også:

Kule sommerklær til gravide

Drahjelp til barnløse

Assistert befruktning friskmeldt

Hun blir Englands eldste mor

Kjenner du til prøverørstabber i Norge? Tips Klikk.no!

FEIL FARGE: Den britiske familien har to barn. Et av dem er mørkhudet, etter feil prøverørsbehandling
FEIL FARGE: Den britiske familien har to barn. Et av dem er mørkhudet, etter feil prøverørsbehandling Foto: Foto: Faksimile Mail On Sunday

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også