Dårlig sædkvalitet

- Enkelte legemidler og kosttilskudd bør unngås når dere planlegger å få barn

3 av 4 menn har dårlig sædkvalitet. Dette kan han gjøre for å bedre den.

DÅRLIG SÆDKVALITET: Hvis ikke kvaliteten på sædcellene holder mål, blir det ingen baby uansett hvor hardt dere prøver. 
Illustrasjonsfoto: Colourbox
DÅRLIG SÆDKVALITET: Hvis ikke kvaliteten på sædcellene holder mål, blir det ingen baby uansett hvor hardt dere prøver. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

At du ikke blir gravid, kan skyldes at partneren din har dårlig sædkvalitet.

Studier viser nemlig at kun 25 prosent av alle menn har optimal sædkvalitet.

-  Og 15 prosent har så redusert kvalitet at det er svært lav sannsynlighet for at han kan gjøre sin partner gravid uten fertilitetsbehandling, sier gynekolog Liv Bente Romundstad ved fertilitetsklinikken Spiren.

Hun legger til at selv om det kun er en sædcelle som skal til for å befrukte en eggcelle, vil sjansen for at det blir barn ha en klar sammenheng med antall sædceller.

Mindre fertil med alderen

Vær også oppmerksom på at det ikke er noen fordel å vente for lenge med å få barn selv om det gjerne er kvinnens alder den fokuseres på i denne sammenheng.

Mannen er nemlig mest fertil før han fyller 45 år.

- Han produserer sædceller hele tiden, og omtrent hver tredje måned er det produsert en helt ny populasjon av sædceller, sier Terje Sørdal.

Han er gynekolog og medisinsk ansvarlig ved fertilitetsklinikken Medicus.

Likevel reduseres altså sjansene for å gjøre en kvinne gravid etter at han fyller 45 år.

- Dette skyldes at mengden genetiske feil øker i sædcellene etter denne alderen, sier han.

Pass opp for infeksjoner

Sørdal legger videre til at infeksjoner kan gi nedsatt fruktbarhet hos mannen.

Dårlig sædkvalitet kan skyldes

  • Genetiske faktorer
  • Røyking
  • Overvekt
  • Medisinbruk
  • Kosttilskudd
  • Sykdom eller skader mot underlivet
  • Testikulært dysgenesi syndrom
  • Kjemikalier
  • Anabole steroider

Kilder: Gynekolog Liv Bente Romundstad og gynekolog Terje Sørdal

- Infeksjoner i bitestikler, testikler eller prostata kan føre til skader som oppstår som følge av betennelsen. Også infeksjoner etter smitte med klamydia eller gonokokker kan gi mannen problemer med å gjøre en kvinne gravid, sier han.

For å unngå infeksjoner, er det viktig å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer som kan gi infeksjon.

Dette gjøres aller best ved å bruke kondom dersom man velger å ha samleie med en man ikke kjenner så godt.

- La deg for øvrig sjekke og behandle av lege dersom du mistenker at det kan ha oppstått smitte. Dette gjelder både menn og kvinner, sier han.

Hold vekten normal

Fedme er en annen faktor som kan føre til nedsatt sædkvalitet hos menn.

Årsaken til dette er den økte mengden østrogen som produseres i fettvevet.

- En alminnelig sunn livsstil med variert kost, fysisk aktivitet og moderat forbruk av alkohol og tobakk er generelt å anbefale, men spesielt når man planlegger å bli gravid, sier Sørdal.

Han sier videre at det foreløpig er noe usikkerhet knyttet til betydningen av bruk av snus og sædkvalitet hos menn, men at det i alle fall er sikkert at det å snuse ikke har noen positiv effekt på fruktbarheten.

Unngå enkelte medisiner

- Også stress kan påvirke fruktbarheten både hos kvinner og menn, seksuallivet generelt og mannens evnen til å få utløsning. Det er derfor å anbefale å innrette seg slik at man har et harmonisk forhold partnerne mellom når man vil ha barn, sier han.

Han minner dessuten om at enkelte legemidler og kosttilskudd bør unngås når man planlegger å få barn, og at det derfor er viktig å sjekke medisinlisten sin med en lege.

- Dette gjelder blant annet legemiddelet Salazopyrin mot sykdommen ulcerøs colitt. Siden også kosttilskudd kan påvirke fruktbarheten, bør for øvrig vitaminer, mineraler og sporstoffer inntas i sin naturlige form, gjennom frukt, grønnsaker, nøtter eller bær. Da blir de også lettere tatt opp av kroppen, sier han.

Nedsatt fertilitet hos forsøksdyr

Du har kanskje også hørt at vi kan få i oss skadelige stoffer gjennom luft, vann og næringsmidler.

Det stemmer ifølge Sørdal at det er vist at noen stoffer kan påvirke fruktbarheten hos forsøksdyr, men det er liten sikkerhet når det gjelder fruktbarheten hos mennesker.

Han mener imidlertid at vi kan stole på at det offentlige passer på og setter grenser for lovlige mengder av rester av sprøytemidler og tilsetningsstoffer i næringsmidler.

- Det finnes for øvrig hormonhermere, som phatalater, som finnes i mykemidler blant annet drikkeflasker av plast, plastemballasje for matvarer, kosmetikk og kremer, men når det gjelder dette stoffet kan vi altså til en viss grad selv velge i hvilken grad vi vil bli påvirket, sier han.

Analyse av sædcellene

For å finne ut om det er grunn til bekymring, kan mannen levere en sædprøve.

- Denne analyseres slik at man finner ut antall sædceller og hvordan de beveger seg. Hos oss analyserer vi sædcellene både før og etter opprensning, hvilket vil si at de dårligste sædcellene sorteres ut, sier Romundstad.

Da sitter man altså kun igjen med de beste sædcellene, og dette blir utgangspunktet for en vurdering av befruktningsevnen.

- I tillegg tas hormonprøver, kromosomanalyse og ultralydundersøkelse av testiklene, fortsetter hun.

Hjelp å få

Dersom prøvene viser at kvaliteten er dårlig, eller det ikke er noen spermier i prøven i det hele tatt, anbefaler hun at han kommer tilbake til ny test etter seks til åtte uker.

- Årsaken til dette er at det tar 70 dager å lage nye spermier, sier hun.

Hvis det fortsatt ikke ser ut til at det produseres spermier, kan løsningen være donorsæd.

Dersom årsaken til nedsatt produksjon av spermier skyldes lave hormonnivåer, kan mannen i enkelte tilfeller få økt sin produksjon ved å stimulere med hormonsprøyter.

- For menn som er sterilisert eller der det er andre grunner til at sædcellene ikke kommer ut når mannen har utløsning, kan vi nokså enkelt hente ut spermier med en tynn nål. Spermier finnes da oftest i mannens bitestikkel og kan brukes til å befrukte egg, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 06/07 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også