Barne- og ungdomspsykolog: - Barn skal ikke slankes
- Ikke bruk begreper som sunt eller usunt, eller ja-mat og nei-mat.

(SIDE2): - Dersom barnet trenger en forklaring på endringen, så ikke bruk begreper som sunt eller usunt.
Det sier spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi Silje Steinsbekk til Side2.
På Side2 fredag sier Finn Skårderud at at foreldre må slutte å snakke om kropp foran barna sine.
Selv om de snakker positivt.
- Viktig hva du gjør, ikke hva du sier
Silje Steinsbekk er førsteamanuensis ved Psykologisk Institutt, NTNU og mener at hvis man som familie har behov for å endre rutiner i forhold til mat og måltider fordi barnet er overvektig, så trenger man ikke snakke så mye om det.
- Det viktigste er hva man gjør, ikke hva man sier. Gjør små justeringer, som å erstatte saft med vann eller gjøre frukt og grønnsaker mer tilgjengelig. Hvis barnet trenger en forklaring, så vis til at kroppen vår trenger frukt og grønnsaker og trives best med vann. Ikke bruk begreper som sunt eller usunt, eller ja-mat og nei-mat.
«Hun er så pen og slank»
Da Side2 intervjuet psykiater og professor Finn Skårderud i forbindelse med lanseringen av brettspillet «Lek med maten», onsdag, meldte han om en økende bevissthet når det gjelder kropp og mat hos barn ned i åtteårsalderen. En bevissthet han tidligere så hos 14-åringer.
- Foreldre må skjerme barna fra et negativt kroppsfokus. Ikke si at kjolen fra forrige julebord er blitt for trang, og gjem bort lavkaloriproduktene fra kjøkkenbenken. Det samme gjelder til dels det positive kroppsfokuset, også her bør barna skjermes. Sier man ofte at «hun er så pen og slank» så forteller man barna at kropp og utseende er en viktig faktor, mener Skårderud.
Han er administrerende direktør for Villa Sult - Institutt for spiseforstyrrelser og samarbeider med Mills om kampanjen «Matro» som har som mål å bekjempe kostholdshysteriet og gi nordmenn et godt og avslappet forhold til mat.
- Barn skal ikke slankes
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det blant barn og unge har vært en jevn økning i andelen med overvekt de siste 30 årene.
- Så hva skal man gjøre som familie dersom man ser at overvekt er et problem?
- Det er foreldrenes ansvar å sørge for en naturlig rytme, og gjør man det er det begrenset hvor mye godteri og desserter barna får midt i uka, mente Skårderud.
Og Steinsbekk er enig.
- Det viktigste er å legge til rette for gode måltider som fremmer matglede. Som det ligger i navnet,- man skal «dele et mål med tid». Mat er mye mer enn ernæring, det er samvær, fellesskap, kos, glede, nytelse.
Steinsbekk mener man ikke må miste dette av syne i jakten på det perfekt sammensatte kostholdet.
- Hvis man som familie har behov for å endre rutiner i forhold til mat og måltider fordi barnet er overvektig, trenger man heller ikke snakke så mye om det. Barn skal ikke slankes, men man må gjøre de endringene som trengs for å sikre barnet en god fysisk og psykisk helse.
- Snakker om hva de selv tenker om vekta si
Seniorrådgiver i Ung.no og helsesøster ved Helsestasjonen for ungdom og studenter i Ås, Anne Holter Bentzrød jobber med ungdom mellom 13 og 25 år.
Hun mener foreldre er de som må ta tak og være gode rollemodeller dersom barn eller unge har et overvektsproblem.

- Små ting som å gå istedenfor å kjøre bil, ikke spise godteri på hverdager, styre unna brus og holde på de gode matrutinene i hverdagen er viktig.
Hun forteller også at overvekt blant ungdom er en problematikk hun ser ofte.
- En del som kommer til meg har et overvektsproblem og dersom det er en naturlig inngang så snakker jeg med ungdom om dette. Det øker bare tabuet dersom det blir hengende i lufta og mange syns det er befriende at noen tar det opp med dem. Da snakker vi om hva de selv tenker om vekta si, jeg snakker om og gir gode forklaringer på hvordan kroppen kan fungere bedre dersom de har lyst til å gjøre noe med vekta si. Men dette er noe helsepersonell kan snakke om og foreldre ikke bør mase om.
- Ta barn og unge på alvor
Bentzrød forklarer at foreldre bør fokusere på å være fornøyd med seg selv og den de er og fokusere på at barna er gode nok som de er. Unge vil gjerne ha bekreftelse og da er det viktig å fokusere på at de er verdifulle for de personene de er, som et menneske. Og ikke fordi de verken er flinke eller slanke.
- Mange foreldre er misfornøyde med seg selv, og det er særlig viktig å ikke overføre dette til barna. Uansett om man veier noen kilo for mye eller det er andre ting man er misfornøyd med, så ikke snakk om dette foran barna. Snakk heller om noe de er opptatt av som de kanskje leser i media. Kanskje noe om mat eller kropp. Tør å ta den praten med barna og hør hva de tenker om de de leser, ikke avfei det barna er opptatt av. Det gjelder å ta barn og unge på alvor og gi gode forklaringer, sier hun.