Tilbake til hverdagen 

«Barna har spist godteri og is hver dag hele sommeren, nå er det helt stopp. Ikke mer lettvinte løsninger og boller fra Shell»

Marie Lunde gleder seg til hverdag, og er helt sikkert på at hverdagen i august er helt annerledes enn den i juni.

<b>KLAR FOR HVERDAG:</b> Marie Lunde skal bli sporty, sunn og flink til å spare når det blir hverdag igjen. 
KLAR FOR HVERDAG: Marie Lunde skal bli sporty, sunn og flink til å spare når det blir hverdag igjen.  Foto: Privat
Sist oppdatert

Det skjer hvert år. Mot slutten av sommerferien sitter Ola og jeg, blakke og småfete med seige rødvinstenner og snakker om hvor deilig det skal bli endelig å komme tilbake til hverdagen.

Den nye hverdagen, ikke den vi forlot i juni. Nei, den VI snakker om, er en langt bedre versjon. I den nye hverdagen vet vi nemlig å verdsette øyeblikkene. Også de mindre gode. «Om de så inneholder vannlekkasje eller hodelus, vi får dem aldri tilbake», forkynner jeg.

Sporty og sunn

Vi skal bli en sporty familie, marka er den nye lekeplassen. Rumpetroll og kongledyr skal ta det verste iPad-suget. Ikke mer lettvinte løsninger og boller fra Shell. Barna har spist godteri og is hver dag hele sommeren, nå er det helt stopp. Velsmurte og kjernesunne matpakker smaker aldri bedre enn foran et sprakende bål etter en lang tur. Og jeg må ta et oppgjør med Cola Zero, Ola mener at det er derfor jeg får luft i magen.

Marie Lunde

Blogger for Foreldre & Barn og på misslunde.com. Marie bor på Ekeberg i Oslo med sønnene Laurits (4) og Jæger (2) og mannen Ola.

Så skal vi begynne å spare og handle smart. For det handler jo bare om planlegging og gode valg. Snu ryggen til ferskvaredisken og bare kjøpe det vi trenger. Å prioritere Pata Negra over Pensjon, det er jo i grunn galskap. Ola har lest om en familie som betalte ned boliglånet på bare sju år, han skal sende meg linken.

Les også: «Jeg klikka fullstendig på barna!»

Mindre kjefting

Vi skal organisere hverdagen bedre for å redusere stress og mas. «Vi er bedre foreldre når vi har hvilepuls», medgir Ola. «Da blir det mindre kjeft og mas», istemmer jeg. Og Hedvig Montgomery sier at kjeft ikke virker på barn. Ros derimot!

Kalenderen trenger ikke være full hele tiden. På tide å hoppe av hamsterhjulet. Ola må begynne å si nei, og jeg må slutte å komme med forslag som Ola har lyst til å si ja til.

«Å, jeg gleder meg til en ny og bedre hverdag», utbryter jeg og tømmer rødvinsglasset i en stor slurk.

Møter oss selv i døra

Så, tre dager ut i den nye hverdagen møter vi oss selv i døra.

Ola har sagt JA over evne, så morfar skal sitte barnevakt og har tatt med sjokkis til barna. Det ble dårlig stemning når yngstemann insisterte på å stå i vogna på vei hjem fra barnehagen, så det er ikke blitt tid til å lage noe ordentlig middag. Men det er bare å forsyne seg i det smekkfulle kjøleskapet, morfar, for Ola og jeg har bomma på hvem som har handleansvar og handlet dobbelt. Men ikke ta Cola Zeroen bakerst i kjøleskapet, den er min.

Den nye hverdagen … Hvem er det egentlig vi prøver å lure? Hvert år snubler vi i skolissa før løpet har startet.

Les også: Dette kjennetegner overbeskyttende foreldre

Nødvendig misnøye

Men på en annen side, jeg vet ikke om jeg hadde trivdes like godt med ukesmenyer og bokføring. Jeg er mer komfortabel i jeans og sneakers enn i overtrekksbukse og fjellsko. Og skal jeg være helt ærlig, synes jeg det er litt slitsomt med folk som verdsetter hvert eneste øyeblikk og ikke kan gulpe opp litt misnøye nå og da.

Så kanskje er gode intensjoner og å gjøre sitt beste, godt nok?

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2020, og sist oppdatert 18/08 2020.

Les også