Tøfler til barn

Ekspertene advarer mot bruk av tøfler på barn

Tøfler til barn kan skade holdningen deres.

TØFLER TIL BARN: Barneføtter kan lett bli deformerte ved bruk av tøfler i barnehagen, mener barnefysioterapeut Ute Imhof. Foto: Colourbox.com.
TØFLER TIL BARN: Barneføtter kan lett bli deformerte ved bruk av tøfler i barnehagen, mener barnefysioterapeut Ute Imhof. Foto: Colourbox.com.
Publisert Oppdatert

- Tøfler skader ikke bare føttene til barna, men hele holdningen deres, sier spesialist i barnefysioterapi Ute Imhof. Hun har jobbet med barnefysioterapi på Akershus Universitetssykehus i 20 år, og driver nå Barnas Fysioterapeut.

Hun påpeker at et barns fot er svært forskjellig fra en voksen fot, både når det gjelder anatomi og funksjon. Små føtter vokser raskt, både i lengde og i bredde.

- Føttene på et lite barn vokser gjennomsnittlig 15-18 millimeter i året. Tøfler og innesko hindrer bevegelsesfriheten og kan bidra til at tær og føtter utvikler seg unormalt, sier Imhof.

- Hælen er i en utviklingsprosess, og bruk av for avanserte og oppbyggende såler kan ødelegge denne prosessen, legger hun til.

Tøfler og innesko til barn

Fysioterapauten får støtte fra skofaglærer Karl Jacob Solheim.

6 råd for barneføtter:

  1. Bruk så lite som mulig sko
  2. Gå helst barbent eller med sokker
  3. Ha god alltid plass til tærne
  4. Ingen fotseng
  5. Forfot-hæl må kunne bøyes 90 grader
  6. Heller sklisokker enn tøfler

Kilde: Barnefysioterapaut Ute Imhof

- Foten er en svært komplisert del av menneskekroppen. Føttene til små barn er bløte og føyelige og de kan lett bli deformerte hvis de utsettes for unormalt trykk, sier Solheim.

Han er utdannet skofaglærer i Tyskland, og holder blant annet foredrag og opplæring i skofag. Også han advarer foreldre mot ukritisk bruk av tøfler hos småbarna.

- På grunn av føyeligheten og elastisiteten i vevet hos barn er føttene deres mindre ømfintlige for smerte og trykk. Derfor kan barn komme til å gå med gale sko, uten å legge merke til det, sier han.

Best å gå barbent

Fremfor å investere i dyre tøfler anbefaler ekspertene foreldre rett og slett å la barna gå barbent. Da får de små føttene optimal kontakt med underlaget, uten at veksten hindres.

Tøfler på barn kan gi vond rygg

- Dårlig tilpassede sko og tøfler i barndommen kan føre til en rekke problemer i voksen alder. Unormale belastninger kan lett føre til at foten blir deformert.

- Det kan være alt fra hammertær til vond rygg og feilstilling på foten.

- Bare 40 prosent har sunne føtter når de blir voksne.

- Foten skal være sjefen, ikke skoen. Gode barnesko former ikke foten, men støtter den.

Kilde: Karl Jacob Solheim, skofaglærer.

- Sko skal hovedsakelig beskytte føttene i de første årene, men de begrenser også barnets mulighet til å kjenne føttene sine, og de begrenser bevegelser i leddene. Derfor bør spedbarn og små barn være barbent så ofte som mulig, sier Solheim.

Også Ute Imhof mener foreldre med fordel kan la barna droppe tøfler og la de nakne tærne få fri utfoldelse i hverdagen.

- Ved å gå uten sko utvikler barnet muskulatur og styrke i føttene samt gripeevne i tærne, sier Imhof.

Les også: Lekene barna faktisk leker med

Sørg for balanse

Så hva gjør man hvis barnehage eller skole insisterer på at de små må ha på seg innesko?

Barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen, leder av faggruppen for Barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk fysioterapiforbund, sier foreldre bør vektlegge variasjon, og sørge for at tøflene har god oppbygning.

- De minste barna kan bruke sandaler og de eldre lette joggesko. Alle har forskjellige føtter, og det finnes mange flotte innesko. Men dropp tøfler uten støtte, sier hun.

En løsning hvis det er gulvkaldt er å velge ullsokker, gjerne med anti-sklifelter under. Eventuelt kan barna bruke enkle turnsokker for å holde varmen uten at de begrenser føttenes bevegelsesrom.

Bruun Haugen anbefaler å innføre rutiner i barnehagen ved å gå halve dagen med innesko og resten av dagen barbent.

- På den måten får barnas føtter god kontakt med underlaget slik at de får utfordret føttene, og i tillegg støtte med riktige innesko, sier han.

Les også: Trodde du bambusklær var naturlige?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning