Test av vintervotter

Disse vintervottene holder barna varme

Vinneren Hestra Gore-Tex holder barnas hender tørre og varm, og scorer bra både i teknisk kvalitet og utforming.

TEST AV VINTERVOTTER: Fem testfamilier har testet 9 ulike typer vintervotter for barn. Mathias Thyve i full gang med testingen.
TEST AV VINTERVOTTER: Fem testfamilier har testet 9 ulike typer vintervotter for barn. Mathias Thyve i full gang med testingen. Foto: FOTO: Siv Anita Thyve
Publisert Oppdatert

Om testen

  • Vi har testet vintervotter som har et tett skall på utsiden og for på innsiden.
  • Vi har samlet inn votter fra de kjente merkevarene med distribusjon i barneutstyrsbutikker og sportsbutikken.
  • Vottene ble samlet inn for en stund siden, og vi var vi litt for tidlig ute til å få votter fra kleskjedebutikkene H&M og Cubus.
  • Dette er en brukertest der vi har rekruttert fem testfamilier fra hele landet. Vottene er testet i størrelse fire år. Familiene har testet vottene i en periode på fire uker.

Kriterier

Passform: Her har vi vært opptatt av at barna har fått et godt grep. Den virkelige testen er om de klarer å plukke opp skistavene fra bakken og ta dem på seg.

Har barna tatt av seg vottene under lek har vi tolket som et tegn på dårlig passform.

Tørr på hendene: Her har vi sjekket om vottene blir våte. I så fall: Blir de våte fra utsiden eller puster de ikke? Eller begge deler.

Varm på hendene: Her har vi vurdert kvaliteten på foret i tillegg til å sjekke om barna holder seg varme. Det er også viktig at barna holder varmen selv om de er våte.

Enkle å ta på: Er vottene designet slik at de er enkle å ta på? Det beste er om barna klarer å ta på vottene selv.

Tørking: Vi har vurdert hva må til for at de skal bli tørre over natten. Tørker de i romtemperatur eller må de ha varmt badegulv eller annen varmekilde.

Holdbarhet: Vi har gitt vottene så mange vask som mulig. Deretter har vi sett på om de holder fasongen, om foret er like fint og om skallet er uten skader.

Vi har også sjekket om det er spenst i strikker og om borrelåser og glidelåser fungerer like like bra.

Ekstrautstyr: Til slutt har vi sett om produsenten har tenkt ut smarte detaljer som løfter produktet.

Fem testfamilier har for Foreldre & Barn testet 9 ulike typer vintervotter for barn. De er av den typen som har et tett skall på utsiden og fôr på innsiden.

Vi har samlet inn votter fra de kjente merkevarene med distribusjon i barneutstyrsbutikker og sportsbutikker. Ettersom vottene ble samlet inn for en stund siden var vi litt for tidlig ute til å få votter fra kleskjedebutikkene slik som H&M og Cubus.

Vi hadde også med votter fra Helly Hansen i testen, men her var størrelsene så store at vi ikke fikk gjenomført testen godt nok.

Testen

Dette er en brukertest der vi har rekruttert fem testfamilier fra hele landet. Vottene er testet i størrelse fire år. Familiene har testet vottene i en periode på fire uker.

Dette er testfamiliene:

  • Marit Nordlien med datteren Mille
  • Kjell Keogh med sønnen Sebastian
  • Elisabeth Sørli med sønnen Sverre
  • Siv Anita Thyve med sønnen Mathias
  • Hanne Andersen-Ranberg med datteren Silje.

Kriterier

Først og fremst må vottene være tørre og varme i alle typer vintervær. Passform er også viktig. Er den dårlig får barna problemer med gripeevnen og da går fortene fort av når spaden skal plukkes opp. I tillegg har vi også sett på holdbarhet og hvor lette de er å ta på. Til slutt har vi sjekket ut hvor lett de tørker.

Pris er ikke med i vurderingen.

Resultatet

Votter til barn har blitt ganske avanserte greier og de beste i denne testen har egenskaper fullt på høyde med tekniske votter til voksne. Både måten de er sydd på og materialvalg (skulle egentlig bare mangle).

Det er kun ørsmå detaljer som skiller de to på toppen: Hestra og Isbjørn. Tett bak følger Polarn O. Pyret og Reima. Det skal sies at testfamiliene hadde favoritter blant alle disse fire.

Vi har kåret Hestra til vinner. Først og fremst fordi vottene er gjennomførte i kvalitet og utforming, i tillegg til at de er utstyrt med skikkelig membran. Vottene skåret bra, og svært bra på nesten alle kriteriene. Med enda bedre gripeevne hadde dette blitt seks på terningen.

På bunnen har vi to vottepar: Troll og Reflex der Reflex kom litt dårligere ut enn Troll. Det vi trakk mest for på disse disse var dårlig passform. Det skal sies at Reflex er testens desidert billigste votter.

Til bruk tidlig på høsten

Tor Olav Sunde er kategorisjef hos barneutstyrskjeden Barnas Hus, og Reflex er kjedens eget merke. I en kommentar til testresultatet forklarer han at den aktuelle votten er en prisgunstig kampanjeartikkel og er ment solgt og brukt tidlig om høsten.

- Den er beklageligvis derfor ikke produsert etter vår normale standard, med vanntette og tapede sømmer og med vinterfor. Ytterstoffet holder imidlertid god kvalitet med 5000 mm vannsøyle og er vanntett, avslutter Sunde.

TEST AV VINTERVOTTER: Vi har testet ni forskjellige vintervotter.
TEST AV VINTERVOTTER: Vi har testet ni forskjellige vintervotter. Foto: FOTO: Øivind Lie
TEST AV VINTERVOTTER: Silje Trollsas, Sverre Sørli, Mathias Thyve og Mille Nordlien hardtester vottene.
TEST AV VINTERVOTTER: Silje Trollsas, Sverre Sørli, Mathias Thyve og Mille Nordlien hardtester vottene. Foto: FOTO: Hanne Andersen-Ranberg, Elisabeth Sørli, Siv Anita Thyve og Marit Nordlien

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning