Test av vintersko til barn 2016

To av modellene er faktisk så tette at de nærmest fungerer som gummistøvler

Gjør barnas føtter klamme, våte og kalde.

TEST AV VINTERSKO 2016: Årets test av vinterstøvler viser at de fleste holder vannet ute.
TEST AV VINTERSKO 2016: Årets test av vinterstøvler viser at de fleste holder vannet ute.
Publisert Oppdatert

Om testen:

Det svenske testfirmaet Testfakta har på oppdrag fra Foreldre & barn testet åtte av høstens nye vinterstøvler til barn. Testen er gjennomført på Test- og forskningsinstituttet PFI i Pirmasens i Tyskland. Skoene som er testet er tilgjengelig i norske butikker denne høsten. Skoene er vanntette og anbefalt for utendørs­bruk i vintersesongen. Skoene er innsendt fra produsentene med forsikring om at de er identiske med skoene som er i salg høsten 2016. Hver produsent har sendte inn tre eksemplarer av hver modell i størrelse 30.

Testparametre Testparametrene er vektlagt slik:

Vanntetthet 40 %, varmeisolering 20 %, pusteevne 20 % og tørketid 20 %. Alle støvlene er testet i henhold til gjeldende standarder og er i tillegg testet for innhold av farlige stoffer. Ingen av støvlene inneholder farlige stoffer.

VANNTETTHET: Støvlene tres på en kunstig fot og settes i en gangsimulator. Simulatoren er plassert i en beholder fylt med vann som går 1–2 cm over grensen mellom såle og skolest. Støvlene, høyre og venstre fot, går i vannet med ca. 60 skritt pr. minutt. For hvert skritt bøyes skoene 30 grader. Støvlene sjekkes hver time for å se om vannet har lekket inn. Skoene blir testet opp til 200 000 skritt. Ifølge laboratoriet er det vanlig å teste sko opp til 6300 skritt, med en hastighet på 35 skritt i minuttet. Vår test er derfor ansett som en krevende test for støvlene. Dette begrunnes med at Testfakta og Foreldre & barn mener at barns støvler blir utsatt for større belastning enn det som vanligvis testes. Barn er mye utendørs og tar to til fire ganger så mange skritt for å gå en strekning som det en voksen gjør. Barn har dessuten ofte kun ett par vintersko for hver sesong. Både høyre- og venstrestøvel testes og karaktersettingen er basert på den skoen som begynte å lekke først.

VARMEISOLERING: Støvlene fylles med små metallkuler, og temperaturen i skoen måles ved hjelp av varmesensorer. Støvlene settes så i et klimakammer med en temperatur på minus 20 grader. Etter 30 minutter måles temperaturen inne i skoen på nytt og forskjellen mellom målingene noteres. På den måten ser man hvor mye kaldere skoen er blitt på 30 minutter. Både høyre og venstre støvel er testet og karakterene er basert på en middelverdi.

PUSTEEVNE: En bit av fôret fra hver støvel strekkes over en boks med fuktabsorberende materiale. Testmaterialet plasseres så i et miljø med sterk luftstrøm. Boksen er hele tiden i bevegelse og fôret veies før og etter testen for å se hvor mye fukt fra luften som er absorbert av materialet og dermed slipper gjennom.

TØRKETID: Støvlene veies, deretter bløtes innsiden med ca. 50 gram vann. Skoene veies så med jevne mellomrom og laboratoriet noterer hvor lang tid det tar før skoene er tørre. Måleresultatet angis i timer.

Det hjelper lite at en vintersko er vanntett hvis den ikke puster. Pottetette sko gjør deg våt på føttene, og dermed også kald. En vinter­støvels pusteevne er derfor vel så viktig som at den er vanntett. Foreldre & Barn har testet åtte av sesongens nye vinterstøvler til barn og resultatet viser at seks av åtte støvler er vanntette og fire av disse klarer et svært høyt nivå på langt over 200 000 skritt før de slipper inn vann.

Klarer ikke kravet

Støvlene fra Ecco og Din Sko kommer dårligst ut i testen, og ingen av disse klarer kravet til vanntetthet. Ifølge testlederen på laboratoriet PFI i Tyskland, Kai Tinschert, kan det være flere årsaker til at en støvel ikke er vanntett.

– Både håndverk, støvelens konstruksjon og materialvalg påvirker hvor vanntett den er. At en støvel lekker vann kan komme av at sømmene ikke er tapet på rett måte eller at membranen i skoene er blitt skadet. Det er samtidig viktig at materialet på utsiden av støvlene er vann­avvisende, slik at de ikke absorberer fukt som siden trenger inn i skoen og gjør deg våt på bena.

Det er støvlene fra Ecco som begynner å ta inn vann først, allerede ved 48 500 skritt.

– Ecccostøvlene blir fuktige både oppe og på innersålen, noen som betyr at vannet har lekket inn mellom sålen og skoenes overdel, sier Tinschert.

Ikke pottetett

Samtidig som at støvlene skal være vanntette, er det viktig at de puster. En vinterstøvel er ikke en gummistøvel. Testen viser at det er stor forskjell på hvor mye støvlene puster. Eccostøvlene puster desidert best av alle, mens skoene fra Skopunkten og Din Sko nesten ikke puster i det hele tatt.

– Støvlene fra Skopunkten og Din Sko er gode støvler når det gjelder vanntetthet, men de er nærmest pottetette, og kan nesten sammenlignes med gummistøvler når det kommer til pusteevne, forteller Tinschert.

Hvis støvlene er så tette blir barna fort fuktige på føttene av svette, og våte føtter er kalde føtter.

– Noen tekstiler og konstruksjoner er tettere enn andre. Membranen som brukes i skoene kan ha ulik pusteevne, dette kan komme av at man bruker forskjellige metoder til å lime sammen materialene. En sko må kunne transportere bort fukt fra innsiden slik at varmen inne i skoen reguleres riktig.

Ikke like varme 

Alle skoene i vår test er ikke like varme. Støvlene fra Skopunkten holder svært godt på varmen, mens støvlene fra Din Sko ikke er like varmeisolerende. Etter 30 minutter i minus 20 grader hadde temperaturen i Din Sko-støvlene sunket med hele 11 grader.

– 11 grader er i overkant mye, og kan føles veldig kaldt for små føtter. Selv om mange av skoene ser relativt like ut på utsiden, er det konstruksjonen og valg av materialer som gjør at noen av dem har bedre varmeisolerende evne enn andre, sier Tinschert.

Han forklarer videre ikke klarer å se med det blotte øye hvilke av skoene som er varme og ikke.

Et tips kan være å putte hånden ned i skoen og kjenne etter om den føles varm mot hånden din.

Nyttige tips

  • Sko som passer godt på foten gir barna gode leke­dager utendørs. Har du anledning, ta barnet med i butikken og prøv ulike støvler og modeller. Alle barneføtter passer ikke like bra i alle sko. Er skoene for trange blir føttene fort kalde, men for store sko er heller ikke bra. Barnas føtter vokser i rykk og napp, så det kan med fordel være plass til en ekstra såle. Støvlenes åpning bør være fleksibel slik at man kan justere hvor fast den skal sitte på barnets fot. Støvlene bør heller ikke være for lave i skaftet. Høyt skaft reduserer sjansen for at det kommer snø og slaps inn mens barnet leker. Kilde: Footway.no og Foreldre.no
  • Sjekk barnets fotlengde og skostørrelse med jevne mellomrom. Når barnet går og løper beveger foten seg ca. 5 mm framover for hvert skritt, og dette bør det være plass for i skoene. Når det er mindre enn 5 mm ekstra rom i de gamle skoene er det på tide å kjøpe nye. Husk at det skal være 1,5 cm vokseplass i skoen, fra tåspiss til kanten på sålen fremme. På gummistøvler kan barnet trenge opp til 1,5–2 cm plass. Kilde: Footway.no
  • Sko som er lite bruk og lite slitt er uproblematisk å arve. Er skoene veldig slitt kan de miste funksjonalitet, som at de er mindre varme og ikke vanntette. Sko som er veldig skjevt slitt, kan også være ubehagelig for barnet å gå i og lett gi vonde gnagsår. Kilde: Anita Eidem, spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi ved Trondheim kommune
  • Unngå for tunge støvler på små føtter. Det kan føre til at det blir vanskelig og tungt for barna å bevege seg fritt. Kilde: Skoringen.no
  • Unngå bomullsokker på barnas føtter. Ull er gull også på føttene, og holder barna både tørre og varme. Kilde: Dinside.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning