Test av vinterluer

Denne vinterlua er best i test

Vi har testet åtte av vinterens luer til barn. Vinneren er denne lua fra Polarn o Pyret.

TEST AV VINTERLUER: Polarn o Pyret
TEST AV VINTERLUER: Polarn o Pyret Foto: FOTO: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Disse har testet luene

Guro Fløysvik med datteren Kristiane

Siv Elisabeth Limkjær med datteren Thale Kristine

Anne Lise Wengstad-Halvorsen med sønnen Odin

Jeanett Knobloch-Bråthen sønnen Elias

Lise Connely med sønnen Simen

Om testen

  • Vi har testet vinterluer som har et tett skall på utsiden og for på innsiden.
  • Vi har samlet inn luer fra de kjente merkevarene med distribusjon i barneutstyrsbutikker og sportsbutikken.
  • Luene ble samlet inn for en stund siden, og vi var vi litt for tidlig ute til å få luer fra kleskjedebutikkene H&M og Cubus.
  • Dette er en brukertest der vi har rekruttert fem testfamilier fra hele landet. Luene er testet i størrelse fire år. Familiene har testet luene i en periode på fire uker.

Kriterier

Passform: Her er lua prøvd både med og uten feste under haken. Sitter den riktig under lek eller faller den ned i øynene. Passformen må også være slik at lua tetter godt på de riktige stedene.

Tørre på hodet: Her har vi sjekket om barna holder seg tørre på hodet, eller om de blir våte. I så fall, kommer det fukt fra utsiden eller puster lua dårlig?

Varme på hodet: Her har vi sett på kvaliteten på foret. Likeledes sjekket om det er noe ved konstruksjonen som gjør at den ikke holder på varmen. Dekker den godt over nakke og ører, og er lua varm selv om den er våt?

Enkel å ta på: Her er det viktig at spesielt hakestroppen er laget slik at barna klarer å ta på seg lua selv.

Tørking: Hva må til for at den skal bli tørr over natten? Tørker den i romtemperatur, eller må den ha varmt badegulv eller annen varmekilde?

Holdbarhet: Her har vi gitt lua så mange vask som mulig. Deretter har vi vurdert om den holder fasongen, om foret holder, og om ytterstoffet fortsatt er tett uten skader. Vi har også sett på om det fortsatt er spenst i strikker og om borrelåser fungerer like bra.

Ekstrautstyr: Til slutt har vi sett om produsenten har tenkt ut smarte detaljer som løfter produktet.

Vi har testet vinterluer av den typen som har et tett skall på utsiden og fôr på innsiden. Vi har samlet inn luer fra de kjente merkevarene med distribusjon i barneutstyrsbutikker og sportsbutikken.

Luene ble samlet inn for en stund siden, og vi var litt for tidlig ute til å få luer fra kleskjedebutikkene H&M og Cubus og Lindex.

Dette er en brukertest der vi har rekruttert fem testfamilier fra hele landet. Luene er testet i størrelse fire år. Familiene har testet luene i en periode på fire uker.

De kriteriene vi har lagt mest vekt på er passform, om lua holder hodet tørt og varmt, og holdbarhet. I tillegg har vi sett på hvor enkel lua er å ta på og hvor lett den tørker.

Pris er ikke med i vurderingen.

Varm og god vinner

Det er kun noen få poeng som skiller de fire beste luene. De er alle gjennomtenkte produkter der det er små forskjeller som har gitt utslag.

Vi har sett etter den lua som holder hodet varmt på de kalde vinterdagene, samtidig som den ikke gjør barna svette på hodet når det er mildt. Likeledes må den holde vannet ute når det regner og sludder. En bra kombinasjon av disse egenskapene har vi funnet hos vinneren.

Det betyr at det finnes en som er varmere enn vinneren, lua fra Isbjørn, men ellers får lua fra Polarn O Pyret toppkarakter på de kriteriene vi har lagt vekt på.

Den har en super passform, og klarer kombinasjonen med å være varm på kalde dager uten å bli klam på milde dager.

Lua dekker veldig godt over ører, nakke og rundt ansiktet. En av tingene som hindrer lua fra å få toppkarakteren 6 er at hakebåndet er for smalt og klønete å ta på for de minste, som må ha hjelp til å ta på lua.

En god nummer to og taperen

Det er kort vei ned til nummer to på listen: Isbjørn. Det er en lue som er helt suveren på de virkelig kalde dagene. Her har den fått toppkarakterer fra alle testfamiliene.

I tillegg har den svært gode justeringsmuligheter, slik at den passer ulike hodeformer og størrelser. Det eneste vi har trukket for her er at den trekker noe fukt når det regner mye. Det betyr at dette er en suveren lue om du bor på en plass med stabilt, kaldt vintervær.

Nederst på listen finner du Reflex. Det skal sies at dette er testens desidert billigste lue, men har vi trukket mye på passformen.

Når den er gal, blir det dårlig tetting på de viktige stedene slik at det blir kaldt på ørene og andre steder. I tillegg faller den av under lek, og lua har også problemer med å holde regnet ute.

Ikke etter normal standard

Tor Olav Sunde er kategorisjef hos barneutstyrskjeden Barnas Hus, og Reflex er kjedens eget merke. I en kommentar til testresultatet forklarer han at den aktuelle artikkelen er en kampanjeartikkel og en prisgunstig artikkel som er ment solgt og brukt tidlig om høsten.

- Den er beklageligvis derfor ikke produsert etter vår normale standard, med vanntette og tapede sømmer og med vinterfor. Ytterstoffet holder imidlertid god kvalitet med 5000 mm vannsøyle og er vanntett, avslutter Sunde.

TESTPILOTER: Odin og Freya med luer fra Reflex og Helly Hansen.
TESTPILOTER: Odin og Freya med luer fra Reflex og Helly Hansen. Foto: Anne Lise Wengstad-Halvorsen
TESTPILOT 2: Elias med lue fra Vossatassar.
TESTPILOT 2: Elias med lue fra Vossatassar. Foto: Jeanett Knobloch-Bråthen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning