Test av Vinterdress

Her er den beste vinterdressen

Årets test avslører farlige stoffer i to av vinterdressene. Her er de trygge valgene.

BEST I TEST: Didriksons Theron er eneste dress i testen som fikk terningkast seks.
BEST I TEST: Didriksons Theron er eneste dress i testen som fikk terningkast seks. Foto: Foto: Testfakta
Publisert Oppdatert

Om testen:

Testfakta har på oppdrag fra F&B testet ni vinterdresser på det norske markedet. Alle dressene er ifølge produsentene vanntette.

Testen er utført av laboratoriet Swerea IVF i Sverige. Foruten test av vanntetthet, slitasje, pusteevne, rivestyrke og mykhet har dressene også vært undersøkt for farlige tungmetaller.

De ulike kriteriene er vektlagt slik:

Vanntetthet: 50 prosent

Slitestyrke: 20 prosent

Pusteevne: 10 prosent

Rivestyrke: 10 prosent

Mykhet: 10 prosent

Kriteriene gis karakterer fra 1 til 5, der 5 er best. For mykhet er karakterskalaen 3 til 5. Forekomsten av tungmetaller er ikke regnet inn i totalkarakteren for dressene.

VANNTETTHET: Dressene er testet i henhold til testmetode SS-EN 20 811:1992. Før testen ble vinterdressene vasket og tørket tre ganger i henhold til vaskeanvisningen på hver enkelt dress. Fem prøvebiter fra ulike deler av plagget utsettes for vanntrykk som økes fra null til ti meter. Jo høyere vannsøylen er, desto mer vann tåler dressen før vannet trenger gjennom materialet. Testen avsluttes når tre vanndråper trenger fram gjennom materialet, senest når trykket tilsvarer en ti meter høy vannsøyle.

SLITESTYRKE: Dressene er testet i henhold til standarden SS-EN ISO 12947-2:1999/ SS-EN ISO 12947-2/AC:2006. Fire prøvebiter, to fra kneet og to fra bakdelen av dressen, ble kjørt i en spesialsentrifuge helt til en tråd ble ødelagt.

PUSTEEVNE: Dressene er testet i henhold til standarden SS-EN ISO 15496-2004. Det ble målt hvor mye vanndamp som passerte gjennom dressene på en viss tid.

RIVESTYRKE: Dressene er testet i henhold til testmetode i SS-EN ISO 13937-2:2000. Det ble gjort ett snitt i hvert plagg. Deretter ble det undersøkt hvor stor kraft som skulle til for å rive snittet større. Testen ble gjennomført på fem prøvebiter (både på lengden og på bredden) fra hver vinterdress. Måleverdien angis i Newton (N).

MYKHET: Fem personer klemte, dro og bøyde plaggene og ga dressene karakterer fra 3 til 5, der 5 er mykest. Et gjennomsnitt ble regnet ut.

KJEMISK ANALYSE: XRF-skanning ble gjennomført for å se om dressene inneholdt bly, kadmium eller nikkel.

SIKKERHET: Dressene testes i henhold til sikkerhetsstandard SS-EN 14682:2007. Standarden omfatter parameterne lange snorer, fast hette etc. Samtlige dresser oppfyller kravene i denne standarden.

Når barna leker ute, må de ha klær som tåler hard behandling! Vinterdressene må holde barnet varmt når det er kaldt, og tørt når det er vått.

Testfakta har, på oppdrag av Foreldre & Barn, testet ni av høstens nye vinterdresser til barn. Samtlige modeller skal ifølge produsentene være vanntette.

Bedre vanntetthet

- En vinterdress må tåle et vanntrykk på cirka to meter for å kunne kalles vanntett, sier Ann Stare, testansvarlig på laboratoriet Swerea IVF.

Årets test viser en forbedring på dette punktet. Alle dressene består testen og er vanntette, men i varierende grad.

Dressen fra Lindex er testens taper og ligger helt på grensen for å kunne kalles vanntett. De beste dressene i testen klarte et vanntrykk på mer enn ti meter og anses som like vanntette som regntøy. Dette er dressene fra Didriksons, Helly Hansen, KappAhl og Ellos.

Slitestyrke og rivestyrke

Det hjelper ikke at en dress er vanntett hvis den slites fort og blir tynn i stoffet. Da trenger vannet uansett inn, og barnet blir vått og kaldt.

En dress som skal vare hele vinteren, må kunne tåle røff bruk. Slitestyrken er derfor svært viktig. Jo mindre snø det er, desto mer slitasje blir det på knær og rumpe. Dårligst slitestyrke hadde dressen fra Coop, som bare klarte i underkant av 500 omdreininger i sentrifugen før det ble hull. Testvinneren Didriksons klarte over 7000 omdreininger.

Rivestyrken, altså hvor mye dressene tåler før de revner, er også testet. Her skiller Coop seg ut som klart sterkest, mens Helly Hansen hadde dårligst rivestyrke.

Reima faller

Reima har vært blant topp tre i vår test de senere årene. Det er spesielt på vanntetthet og slitestyrke dressene har vært bra. I årets test gjør derimot Reima det ikke like bra på disse punktene.

Selv om dressen fortsatt kan anses å være vanntett, klarer den ikke et vanntrykk på mer enn tre meter.

- Vi er overbevist om at dette er et unntak. Våre egne tester viser at materialet klarer minst 10 meter vanntrykk. Vi kommer til å undersøke dette videre. Vi har verken byttet leverandør, materiale eller distribusjonskjede, forteller Elina Björklund, VD for Reima.

Farlige stoffer

To av dressene i årets test inneholder tungmetall og hormonforstyrrende stoffer.

Dette kom fram etter en kjemisk analyse, en såkalt XRF-skanning, av hver enkelt dress for å se om de inneholdt bly, kadmium eller nikkel.

I vinterdressen fra Ellos ble det funnet høye verdier av det mykgjørende stoffet DEHP i plasthempen på glidelåsen. Analyseresultatet viser at plastbiten inneholdt så mye som 16 prosent av det farlige stoffet. DEHP, med en høyere verdi enn 0,1 prosent, er forbudt å bruke i småbarnsprodukter, leker og kosmetikk. Det er derimot foreløpig ikke forbudt i barneklær.

- Selv om dette stoffet ikke er forbudt, er det uegnet å bruke i barneklær. Barn suger og biter på alt, og en slik plasthempe er spesielt innbydende å putte i munnen, sier Agneta Westerberg, sjef på Kjemikalieinspeksjonens tilsynsavdeling i Sverige.

DEHP er en forbindelse i stoffgruppen ftalater. Det er giftig og kan skade evnen til å få barn og føre til skader på fosteret. Ftalater brukes hovedsakelig som mykgjørere i plast, og finnes i mange produkter som brukes daglig.

- Barn vokser og er ikke ferdigutviklet. Det er derfor svært viktig at de ikke utsettes for kjemikalier som påvirker dem negativt, sier Westerberg.

Cocktaileffekten

Giftstoffer er et økende problem. Det trengs en strengere regulering, og spesielt i produkter for barn og unge, som er særlig sårbare for kjemikalier.

Det er også en stor svakhet at regelverket ikke tar høyde for cocktaileffekter, og vi får i oss små mengder giftstoffer hver eneste dag.

- Forbrukerrådet har lenge etterlyst en handlingsplan for en giftfri forbrukerhverdag, slik Danmark og Sverige har hatt i flere år. Norge må legge mer press på EU for å skjerpe kjemikalielovgivningen, sier fagdirektør i Mat og Handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.

Salgsstopp av Ellos dress

Etter at F&B har gjort Ellos oppmerksom på testresultatet, stanser de salget av den aktuelle vinterdressmodellen.

- Vi ser svært alvorlig på disse prøveresultatene og kommer til å ta bort denne plasthempen på glidelåsene. Salget av den aktuelle modellen er nå stoppet. Plasthempen som inneholder ftalater, blir fjernet fra alle dressene.

De få kundene som allerede har kjøpt denne vinterdressen, vil bli kontaktet, slik at plasthempen klippes bort. Kundene vil få en kompensasjon for dette. Hvis ønskelig kan kundene også returnere varen, sier Kjell Claesson, innkjøpsdirektøri Ellos.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning