Test av vinterdresser 2012

Billig vinterdress best i test

Årets beste vinterdress er fra Coop og koster bare 699 kroner. Det er under halvparten av prisen for dressene fra Reima og Helly Hansen på 2. plass.

TEST AV VINTERDRESSER: Foreldre & Barn har testet 14 av sesongens nye vinterdresser til barn. Resultatet viser at høy pris ikke er ensbetydende med høy kvalitet.
TEST AV VINTERDRESSER: Foreldre & Barn har testet 14 av sesongens nye vinterdresser til barn. Resultatet viser at høy pris ikke er ensbetydende med høy kvalitet. Foto: Petter Berg HM FOTO
Publisert Oppdatert

SLIK TESTET VI VINTERDRESSENE

Laboratoriet Swerea IVF og Testfakta i Sverige har på oppdrag av Foreldre & Barn testet 14 av høstens nye vinterdresser til barn.

I den samlede bedømmelsen er de ulike parameterne vektlagt slik:

  • Vanntetthet: 50 prosent
  • Slitestyrke: 20 prosent
  • Pusteevne: 10 prosent
  • Rivestyrke: 10 prosent
  • Mykhet: 10 prosent

I hvert av disse delmomentene er dressene gitt karakterer fra 1 til 5, der 5 er best. Vi har regnet om poengsummene fra Testfakta til en skala fra 1 til 100, der 100 poeng er best.

VANNTETTHET: Dressene er testet i henhold til testmetode SS-EN 20 811:1992. Før testen ble vinterdressene vasket og tørket tre ganger i henhold til vaskeanvisningen på hver enkelt dress. Testen av vanntetthet er gjennomført på fem prøvebiter fra ulike deler av plagget. Stoffdelene utsettes for et vanntrykk som gradvis økes fra null til ti meter. Jo høyere vannsøylen er, desto mer vann tåler dressen før vannet trenger gjennom materialet. Testen avsluttes når tre vanndråper trenger fram gjennom materialet, senest når trykket tilsvarer en ti meter høy vannsøyle.

SLITESTYRKE: Dressene er testet i henhold til standarden SS-EN ISO 12947-2:1999/SS-EN ISO 12947-2/AC:2006. Fire prøvebiter, to fra kneet og to fra bakdelen av dressen, ble kjørt i en spesialsentrifuge helt til en tråd ble ødelagt. Jo flere omdreininger, desto sterkere er materialet.

PUSTEEVNE: Dressene er testet i henhold til standarden SS-EN ISO 15496-2004. Det ble målt hvor mye vanndamp som passerte gjennom dressene på en viss tid.

RIVESTYRKE: Dressene er testet i henhold til testmetode i SS-EN ISO 13937-2:2000. Det ble gjort ett snitt i hvert plagg. Deretter ble det undersøkt hvor stor kraft som skulle til for å rive snittet større. Testen ble gjennomført på fem prøvebiter (både på lengden og på bredden) fra hver vinterdress. Måleverdien angis i Newton (N).

MYKHET: Fem personer klemte, dro og bøyde på plaggene og ga dressene karakterer fra 1 til 3, der 3 er mykest. Et gjennomsnitt ble regnet ut.

KJØPETIPS

  • Kjøp vinterdress etter behov. Barnets alder og hvor i landet dere bor, kan være avgjørende for valget.
  • Det er viktig at barnet kan bevege seg fritt, og at dressen ikke er for stor, tung og stiv.
  • Kombinasjonen vanntett og god pusteevne bør være et klart valg.
  • Tapede sømmer, mange reflekser, fotstrikk og strikk rundt håndledd er en fordel.
  • Dressen må være enkel å ta av og på for barnet. Romslige åpninger og enkle glidelåser er et pluss.

Foreldre & Barn har testet 14 av sesongens nye vinterdresser til barn. Resultatet viser at høy pris ikke er ensbetydende med høy kvalitet.

Testens vinner, Coop, er blant de billigste vinterdressene - mens to av de dyreste, Reima og Helly Hansen, endte på delt andreplass.

Det er åpenbart at Coop har gjort flere forbedringer av sin Friends-modell, som kom på andreplass (bak Reima) for to år siden.

Blant testens seks dårligste dresser ligger den billigste, fra H&M, og én av testens dyreste, fra Troll. Testens taper - modellen fra Ellos - er også blant testens billigste.

To av vinterdressene lekker vann

Samtlige 14 dresser utgir seg for å være vanntette. En vinterdress må kunne tåle et vanntrykk på 1,5 meter for å kunne kalles vanntett, men fire av dressene holder ikke det de lover.

Testens to tapere, Troll og Ellos, lekker tidlig, allerede ved 0,7 og 1,1 meter - og kan ikke anses som vanntette.

De åtte beste dressene i testen klarte et vanntrykk på mer enn ti meter.

- Hovedårsaken til at to av dressene tidlig lekker vann, er at selve belegget på tekstilene er tynt eller ujevnt. Vi så tidlig i testen at de dressene som har et tykkere belegg, klarer å stå imot et høyere vanntrykk, sier Ann Stare, testleder på laboratoriet Swerea i Sverige.

Vinterdressen fra Ellos er heller ikke spesielt slitesterk. Materialet i dressen gikk i stykker allerede etter 500 omdreininger i spesialsentrifugen.

Til sammenligning klarte Reima hele 14.500 omdreininger før det ble hull i materialet.

Dressen fra Ellos har også dårligst rivestyrke. Et vanlig krav er at materialet skal kunne holde mellom 15 og 20 Newton. Her var Stormberg best og tålte hele 236 Newton.

Vinterdressen fra Troll puster best

Selv når det er kaldt ute, kan barn bli varme når de leker. Hvis klærne ikke puster, blir barnet klamt og vått. I år som i fjor skiller dressen fra Troll seg klart ut på dette området, og får full pott på pusteevne.

- Noe av grunnen til at Troll skårer så høyt på pusteevne, er at vanndamp lettere trenger gjennom et materiale med et tynnere belegg - som i dressen fra Troll. Foreldre bør velge en dress som både puster godt og holder vannet ute. Årets test viser at det finnes materialer som fint klarer begge deler, sier Ann Stare.

Tre sikre kjøp: Coop, Reima og Helly Hansen

Dressene fra Reima og Helly Hansen deler andreplassen i testen. Begge dressene er vanntette og skårer bra på alle de andre parameterne. Reima har testens mest slitesterke vinterdress, tett fulgt av Helly Hansen.

Men: Begge dressene koster mer enn det dobbelte av testens vinner, Coop - som utvilsomt er det beste valget denne vinteren.

Komfortabelt fra Vill, Ellos og Coop

Når barn er ute og leker, er det viktig å ha klær som ikke er for stive. Mykest av samtlige vinterdresser var fra Vill og Ellos.

Testens vinner, Coop, får også høy karakter på mykhet. Stivest var dressen fra H&M.

Se detaljer om de avanserte testmetodene til høyre.

Sikre vinterdresser

Alle dressene i testen oppfyller kravene i sikkerhetsstandarden (SS-EN 14682:2007). Det betyr at ingen av dem har snorer eller hetter som kan utgjøre en fare for barnet.

Og ingen av dressene inneholder PVC eller hormonforstyrrende ftalater. Det ble heller ikke funnet farlige nivåer av bly, kadmium eller nikkel i vinterdressene vi har testet.

Verken sikkerhetstesten eller resultatene av den kjemiske analysen er imidlertid tatt med i poengberegningen.

Friskmelding!

At ingen av dressene i årets test inneholder ftalater eller mye av andre farlige kjemikalier, kan bety at produsentene har et større miljøfokus enn tidligere.

Men til tross for de gode resultatene er det fortsatt vanskelig for forbrukere å orientere seg i dette markedet, først og fremst på grunn av dårlig merking av plaggene.

PS: I noen av dressene ble det funnet bly og nikkel i trykknapper og glidelåshemper, men vi snakker om svært lave nivåer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning