Test av vaskemiddel

Billig vaskemiddel danker ut det dyreste

Vi har testet 19 vaskemidler.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Vi har testet 19 vaskemidler. Vaskemidlene er testet for flekkfjerning og fargetap. I tillegg har tre personer vurdert vaskemidlenes lukt, der målet er et tilnærmet luktfritt vaskemiddel - vi trekker for sterk parfymelukt.

Før testen er alle klærne vasket en gang for å fjerne apparatur - dette er en type kjemisk tilsetning tekstiler ble satt inn med for at de skal se nye ut, forklarer vår testekspert Kjell Åge Karlsen.

Blir klærne så rene som reklamen forteller deg? Det bare måtte vi teste.

Testen er utført i et profesjonelt renseri/vaskeri i Oslo sentrum, BA Rens og Vasketeria, som drives av Kjell Aage Karlsen. Testen viser først og fremst at tøyet ikke blir kvitt ordentlige flekker med vanlig maskinvaskemiddel, og at forskjellene ikke er veldig store.

Men den viser også at billigvarianten Rema 1000 Hvitt er mer effektiv enn det dyreste vaskemiddelet i testen. 

Mange av vaskemidlene er prøvd både på lyse og mørke tekstiler. For trenger du virkelig vaskemidler både for fargede og for hvite klær?

Ifølge denne testen er vaskemidlene til hvitt tøy generelt mer effektivt på flekkene, enn vaskemidler til farget tøy. Derimot har vi ikke registert at vaskemidler til hvitt tøy gir bleking av farget tøy. 

Vanskelig kompromiss

Et godt vaskemiddel skal være et kompromiss av mange ulike egenskaper, forklarer Ingunn Grimstad Klepp, ekspert på klesvask og tekstiler i Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).

- Ulike flekker, som fett eller olje og rødvin, krever ulike vaskeegenskaper Det er ikke lett å forene disse, sier Klepp.

Dette fikk vi også bekreftet da vi nylig testet flekkfjernere. Det ble et betydelig bedre resultat med spesialmidlene for fett/olje eller rødvin/fargestoffer enn med den generelle flekkfjerneren som skal "ta alt".

Vasket to ganger

Etter tilsøling med 5 ulike flekker, har t-skjortene fått ligge et par dager med flekkene på, før de er vasket på 40 grader og tørket.

- Dette er for å simulere den vanlige situasjonen. Klær blir gjerne liggende i skittentøyskurven et par dager før vask, sier Kjell Aage Karlsen.

Siden er de vasket en gang til, nå på 60 grader. Plaggene er vurdert etter det totale vaskeresultatet. Før hele prosessen er alle plaggene vasket en gang for å fjerne såkalt apparatur, en kjemisk tilsetning som får nye klær til å se ekstra fine ut.

I tillegg til å simulere en vanlig vaskesituasjon gjør prossesen med å søle på flekker og tørke plaggene godt at vi tydeligere får fram forskjellene på vaskemidlene. Så skitne klær som dette bør imidlertid helst komme fort på vask, understreker Karlsen.

- Jo raskere du får dem i vaskemaskinen, desto større blir sjansen for å få bort flekkene. 

Tar ikke alle flekkene

Ingen av vaskemidlene fjerner rødvinsflekken i vår test. Alle tar ketsjupflekken, og de fleste hamler opp med jord.

Med de beste vaskemidlene er kun en eller to av flekkene synlige etter første vask. Det dårligste vaskemiddelet tar ikke noen av flekkene helt bort.

- Generelt er doseringene som anbefales på pakkene for store. Dette gjør at du lett får skjolder på klærne, fordi pulveret ikke blandes godt nok ut. Lyst tøy kan få brunaktige skjolder over tid og det kommer lett gule striper på skjortene, sier Kjell Åge Karlsen.

Han advarer også mot å la tøy bli liggende i timevis i maskinen etter vask. Dette kan gi både avfarging og flekker, uansett hvor godt vaskemiddel du bruker.

Hvitt og farget

Vi har kryssprøvd noen av vaskemidlene, det vil si at noen fargevaskemidler er prøvd på hvitvask og noen hvitvaskmidler er prøvd ut på farget tøy. Alle vaskemidlene er også testet på det de primært er beregnet på. 

Generelt virker vaskemidlene til farget tøy dårligst på hvitt tøy, mens de til hvitt tøy stort sett fungerer bra også til farget tøy.

Vi har gjort dette for å se om du klarer deg med ett vaskemiddel eller om det faktisk er hensiktsmessig å ha ulike vaskemidler til lyse og mørke klær.

- Ingen av farge-midlene tar fettflekkene, poengterer Karlsen.

Derimot viser testen at vaskemidlene beregnet på hvitvask gjør en bedre jobb med enkelte av flekkene enn mange av vaskemidlene for farget tøy.

Null fargetap

T-skjorter i tre ulike farger, rødt, blått og svart, er vurdert etter fire vask mot nye tilsvarende plagg, for å se om det oppstår fargebleking etter vask.

Her har vi testet både med vaskemidler til farget og til hvitt tøy. Midlene som er testet for fargetap er Shiny hvitt, Omo Ultra Hvitt pulver, Omo Color flytende, Neutral Hvit, Ariel Actilift, Unik Sensitiv Color, Blenda Sensitiv Kombi, Rema 1000 hvitt, Blenda Sensitive Colour, Persil, Smart 365 og Blenda Sensitiv Hvitt.

Det er ikke noen synlige forskjeller mellom vaskemidler til hvitt eller farget tøy, når det gjelder fargetap. Ingen av vaskemidlene har gitt merkbart fargetap ved vask i tråd med vaskeanvisningen (40 grader).

- Det er mulig det skyldes god fargefasthet i t-skjortene. Tekstilene er helt avgjørende for om det oppstår fargetap, sier Kjell-Aage Karlsen.

Rødvin og olje verst

Ikke uventet er det rødvin, matolje og kakao vaskemidlene sliter mest med. Selv de vaskemidlene som ifølge påskriften skal ha spesielt god flekkfjerningseffekt kommer til kort.

- Det er ikke overraskende. Matolje krever normalt en høyere temperatur enn 60 grader for å løses opp. Rødvin går inn i klesfibrene , som trekker seg sammen når klærne tørker. Under vask blir da fargestoffene værende igjen i plagget, sier Karlsen.

Også kakao har fargestoffer som kan være vanskelige. Jord og ketsjup, derimot, tørker ikke helt inn, derfor er det lettere å få fargestoffene ut av plagget under vask.

Stryker på klumping

Målt på bare vaskeresultat, skiller vaskemidlene for farget tøy seg ut negativt. Blenda Color Sensitive og Unik Sensitiv får karakter 2 for vaskeresultatet, Smart 365 får strykkarakteren 1.

- Pulveret vil sitte igjen i koppen på grunn av klumping, slik at doseringen blir uforutsigbar, og dermed får man et svært usikkert vaskeresultat, uavhengig av den egentlige effekten av pulveret, sier Karlsen.

Det er svært sjelden at produsenter av vaskemidler sliter med dette problemet nå, mener Karlsen. 

- Dette tar vi alvorlig og vi er allerede i gang med å teste produktet hos vår leverandør. Det er ekstremt sjelden at vaskemiddel klumper seg og det skal selvfølgelig ikke skje. Smart365 selges til vår laveste pris, men skal likevel holde god kvalitet. Vi har ikke tidligere mottatt noen klager på dette vaskemiddelet, men vil undersøke videre hva som kan ha skjedd med pakken dere har testet, sier Lise Mette Kjeldberg, senior kommunikasjonsrådgiver i ICA Norge.

Ineffektive farge-vaskemidler

Av fargevaskemidlene er det bare Ariel som vasker til en femmer på terningen. Kombivarianten fra Blenda og Rema 1000 color får karakter 4 og resten får karakter 3 får vaskeresultatet. Krysstesten med Omo Color Ultra Hvitt (pulver) på farget tøy kom ikke så godt ut (karakter 3). Ultra Hvitt bør derfor helst brukes kun på hvitt tøy.

Motsatt er vaskeeffekten større med vaskemidlene for hvitt tøy. Femmer til testvinner Rema 1000, men også Ariel Actilift og Omo Ultra Hvitt flytende gir et godt nok vaskeresultat til karakter 5. Av vaskemidlene til hvitt tøy gis karakteren 3 til kombimiddelet Persil og Omo Ultra Hvitt Pulver. Resten får karakter 4. 

Parfymefritt?

Av vaskemidlene i denne testen er alle fra Blenda, Neutral og Rema 1000 er merket som anbefalt av Norges astma- og allergiforbund (NAAF).

Et av hovedkravene for å få en slik anbefaling er fravær av parfyme:

- Parfyme gir irritasjon for folk med følsom hud eller allergi, men kan også utvikle allergi hos personer som ikke er allergiske fra før, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i NAAF.

Ifølge Ingunn Grimstad Klepp i Sifo er det er en grei tommelfingerregel at det er færrest mulige tilsetningsstoffer i vaskemidler, men parfyme påvirker ikke selve vaskeeffekten.

- Vaskemidler kan ha en ubehagelig egenlukt som parfyme kan kamuflere. Og den kan kamuflere lukt som er vanskelig å få ut av klærne.

Her har skyllemidler en viss betydning.

- Syntetiske stoffer, for eksempel treningsklær, utvikler en egenlukt som ikke nødvendigvis går bort i vask, særlig hvis du bruker skyllemiddel, sier Klepp.

Skyllemidler fjerner statisk elektrisitet og gjør klærne myke, men bevarer altså svettelukt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning