Test av ullundertøy til barn 2014

Billigst er best!

Alle ulltrøyene i testen er varme, men det er store forskjeller på slitestyrke og krymping.

TEST AV ULLUNDERTØY: Vi har testet 11 ulltrøyer.
TEST AV ULLUNDERTØY: Vi har testet 11 ulltrøyer.
Publisert Oppdatert

Om testen:

Svenske Textil & Läderlaboratoriet har testet 11 av høstens ulltrøyer på oppdrag fra Foreldre & Barn og Foreldre.no. Sju av plaggene er i 100 prosent merinoull, mens fire av plaggene er i blandingsmateriale. Tre plagg fra hver produsent er testet.

Vi har testet om de krymper, slitestyrke, om de nupper etter vask, hvor lett det er å dra tråder ut av trøyene og hvor mye de holder på varmen.

Fordi alle trøyene har veldig bra varmeisolasjon, og for å skille dem som har best holdbarhet, har vi valgt å vekte krymping og slitestyrke mest.

Krymping er vektet 40 prosent, slitestyrke 25 prosent, varmeisolering 15 prosent, nupping 10 prosent og rakning 10 prosent.

Krymping/dimensjonsendring: Klærne er vasket tre ganger etter vaskeanvisningen. Både ermene og hele trøyen er testet.

Slitestyrke: To prøvebiter fra hvert plagg ble lagt i en maskin der stoffet ble slitt mot en ullvev, for å finne ut hvor slitesterkt det er og hvor fort det går hull på stoffet. Testen ble gjort før trøyene ble vasket.

Nupping: Trøyene er vasket tre ganger. Det ble målt hvor mye trøyene nupper etter vask.

Rakne: Hvor lett dras trådene ut av materialet? Hva skjer med materialet i ulltrøyen dersom du hekter deg fast i noe? Utført på trøyer etter at de er vasket tre ganger.

Varmeisolering: Hvor bra beskytter ulltrøyen mot kulde? Testet før trøyene ble vasket.

Ikke bare ull

  • Vi har testet to ulike typer ull­ trøyer: Ettlags og tolags. Ulltrøyene med ett lag har stoff enten i 100 prosent ull, eller en blanding av ull og syntetiske stoffer (f.eks. polyester) eller bomull. Ulltrøyer i to lag er stikket med ull ytterst for å gi varme, mens det innerste laget er laget i et materiale som ikke klør, f.eks. polyester.
  • Syntetiske stoffer eller bomull blir blandet i ulltrøyene for å tilføre egenskaper som bedrer holdbar­ het og rivestyrke.
  • Fibrene i ullgarn har naturlige ujevnheter, som hos en asparges, og det er denne ujevnheten som kan skape ubehag eller irritasjon på barnets hud. I saueull er fibrene grovere, og den klør derfor mer enn merinoull hvor fibrene er finere. Et syntetisk fiber som polyester er helt slett og klør derfor ikke. Blander du bomull eller polyester i ullgarnet, binder det fast fibrene på ullen, og barnet vil føle at den klør mindre.

Kilde: Kristine Fergestad, Brand Manager i Gresvig AS. Hun har selv to barn på 5 og 7 år.

Norske foreldre er verdensmestre i å kle barna i ulltøy. Om høsten og vinteren har barna på seg ullklær når de sover i vogna, leker ute i barnehagen, er i akebakken, koser seg i pulken eller går på ski selv. Ullklærne brukes ofte hver eneste dag i flere måneder, og derfor ønsker vi ulltøy som sørger for at barna er varme, tåler hard barnelek, og som holder fasongen etter vask.

Foreldre & Barn har testet 11 av vinterens ulltrøyer til barn. Alle trøyene skårer høyt på varmeisolasjon, og du kan være trygg på at de holder barna varme. Det som skiller dem er hvor mye de krymper etter vask og hvor slitesterke de er. Derfor er det de to kriteriene vi har lagt mest vekt på i testen.

Det er svenske Textil & Läderlaboratoriet som har gjort testen på oppdrag fra Foreldre & Barn.

Billigst er best

Testvinneren er ulltrøyen fra Pierre Robert. Den får full score på alle deltestene. Det er også den billigste.

Hele ni av de elleve trøyene skårer veldig bra og får totalkarakteren 5 eller høyere. Ulltrøyene i 100 prosent merinoull fra Devold og Cubus får nest høyest poengsum, og er to gode nummer to.

At ulltøyet krymper er helt normalt, og alt opp til fem prosent er innenfor det akseptable, ifølge laboratorieingeniør Sara Peterson.

– Vi har testet om trøyene forandrer form i bredden og lengden. De fleste trøyene klarer testen, sier hun.

Vasker du ulltrøyene på ullprogram og unngår tørketrommel, vil de holde fasongen bedre.

Testens taper er ulltrøyen Vill Burreull i 100 prosent merinoull. Den krympet rundt ti prosent.

– Taperen krymper mye i lengden, ble bredere og forandret mye fasong etter vask, forklarer laboratorieingeniøren.

Trøyen er også blant dem som nupper mest, og har fått flest løse tråder. Taperen unngår bunnkarakter fordi den er best på varmeisolasjon og har bra slitestyrke. Alle trøyene er vasket tre ganger etter vaskeanvisningen på plagget.

- Burreull oppfyller dessverre ikke de kvalitetsstandarder vi har satt. Metervaren har gode varmeegenskaper og er slitesterk, men er bevisst ikke behandlet med kjemikalier og krymper derfor mer enn vårt krav som er fem prosent etter vask. Vi har oppfordret alle forhandlere til å informere kundene om krymp og anbefale at kunden velger en størrelse større, sier brand manager Kristine Fergestad i Gresvig AS, merkevareansvarlig for Vill.

 

To ulike kategorier

Vi har testet sju ulltrøyer i 100 prosent merinoull og fire trøyer i blandingsmateriale (ull og syntetiske stoffer). Ikke alle barn tåler 100 prosent ull på kroppen, og noen barn synes de klør.

Av trøyene i blandingsmateriale er Devold Duo Active vinneren med flest poeng totalt. Det som trekker ned fra en toppkarakter er at den nupper litt etter tre vask og skårer litt over middels på metoden som finner ut hvor lett stoffet rakner. Den er også dyrest.

Vanlig å nuppe

– De fleste ullplagg nupper i starten, for så å bli bedre. Årsaken er at nuppene faller av på trøyer i 100 prosent ull. Nupper i trøyer av blandingsmateriale fester seg i det syntetiske materialet og vil ikke forsvinne på samme måte, forklarer Peterson.

Ullplagg kan få nupper etter vask, men nuppene kommer først og fremst gjennom bruken av plagget.

– Noen trøyer nupper fordi barnet drar i ermene, mens en annen trøye kan nuppe på ryggen fordi du har gått lenge med ryggsekk, kommenterer Peterson.

Vill Lurifox er en god nummer to av de fire blandingstrøyene, mens trøyen fra Helly Hansen får litt dårligere poengsum totalt, fordi den er dårligst på slitestyrke. Den får likevel samme totalkarakter som trøyene fra Devold og Vill. Disse tre trøyene har to lag materiale med syntetisk stoff innerst og ull ytterst.

– Det syntetiske stoffet vil transportere fuktighet ut som suges opp av ullen på yttersiden og sørger for at barnet føler seg tørr, sier Sara Peterson.

Dårligst av disse fire er trøyen fra KappAhl, som er strikket i ett lag. Den får trekk for at den krympet mest i lengden av de fire plaggene, og den er en av de dårligste på slitestyrke.

- Vi har strenge kvalitetskrav til alle våre plagg, og spesielt til barn. Alle tester som er utført på disse plaggenei vårt testlaboratorium viser at plaggene er innenfor våre marginer. Men vi kommer selvsagt til å se på det vi skåret dårlig på, for å sjekke om det er forbedringer vi kan gjøre med tanke på krymping og slitestyrke, sier Lotta Gustavsson, kolleksjonssjef for KappAhl.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning