Test av ullundertøy til barn 2014

Billigst er best!

Alle ulltrøyene i testen er varme, men det er store forskjeller på slitestyrke og krymping.

TEST AV ULLUNDERTØY: Vi har testet 11 ulltrøyer.
TEST AV ULLUNDERTØY: Vi har testet 11 ulltrøyer.
Sist oppdatert

Om testen:

Svenske Textil & Läderlaboratoriet har testet 11 av høstens ulltrøyer på oppdrag fra Foreldre & Barn og Foreldre.no. Sju av plaggene er i 100 prosent merinoull, mens fire av plaggene er i blandingsmateriale. Tre plagg fra hver produsent er testet.

Vi har testet om de krymper, slitestyrke, om de nupper etter vask, hvor lett det er å dra tråder ut av trøyene og hvor mye de holder på varmen.

Fordi alle trøyene har veldig bra varmeisolasjon, og for å skille dem som har best holdbarhet, har vi valgt å vekte krymping og slitestyrke mest.

Krymping er vektet 40 prosent, slitestyrke 25 prosent, varmeisolering 15 prosent, nupping 10 prosent og rakning 10 prosent.

Krymping/dimensjonsendring: Klærne er vasket tre ganger etter vaskeanvisningen. Både ermene og hele trøyen er testet.

Slitestyrke: To prøvebiter fra hvert plagg ble lagt i en maskin der stoffet ble slitt mot en ullvev, for å finne ut hvor slitesterkt det er og hvor fort det går hull på stoffet. Testen ble gjort før trøyene ble vasket.

Nupping: Trøyene er vasket tre ganger. Det ble målt hvor mye trøyene nupper etter vask.

Rakne: Hvor lett dras trådene ut av materialet? Hva skjer med materialet i ulltrøyen dersom du hekter deg fast i noe? Utført på trøyer etter at de er vasket tre ganger.

Varmeisolering: Hvor bra beskytter ulltrøyen mot kulde? Testet før trøyene ble vasket.

Ikke bare ull

  • Vi har testet to ulike typer ull­ trøyer: Ettlags og tolags. Ulltrøyene med ett lag har stoff enten i 100 prosent ull, eller en blanding av ull og syntetiske stoffer (f.eks. polyester) eller bomull. Ulltrøyer i to lag er stikket med ull ytterst for å gi varme, mens det innerste laget er laget i et materiale som ikke klør, f.eks. polyester.
  • Syntetiske stoffer eller bomull blir blandet i ulltrøyene for å tilføre egenskaper som bedrer holdbar­ het og rivestyrke.
  • Fibrene i ullgarn har naturlige ujevnheter, som hos en asparges, og det er denne ujevnheten som kan skape ubehag eller irritasjon på barnets hud. I saueull er fibrene grovere, og den klør derfor mer enn merinoull hvor fibrene er finere. Et syntetisk fiber som polyester er helt slett og klør derfor ikke. Blander du bomull eller polyester i ullgarnet, binder det fast fibrene på ullen, og barnet vil føle at den klør mindre.

Kilde: Kristine Fergestad, Brand Manager i Gresvig AS. Hun har selv to barn på 5 og 7 år.

Denne saken ble første gang publisert 13/10 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også