Test Ullsokker

Test av ullsokker til barn: Unngå for all del hammerhai-tå

Små barneføtter er ganske kresne saker. Vi har satt ullsokkene på prøve på føtter som løper rundt, både ute og inne, i barnehager. 

VARME FØTTER: Ullsokker er gode å ha i kulde. Men hvilke sokker lønner deg seg å kjøpe til barna?
VARME FØTTER: Ullsokker er gode å ha i kulde. Men hvilke sokker lønner deg seg å kjøpe til barna? Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Publisert

Selv om sokker er små plagg, er det utrolig irriterende å kjøpe et par som ikke funker på foten, eller som har dårlig kvalitet.

Dessuten, som også testteamet har kommet fram til, det er ikke så lett å bli klok på størrelsene.

Sokkene vi har valgt å se på i denne testen, er av den middels tykke typen, altså sokker som egner seg både høst og vinter. Vi har fått prøver fra de mest kjente merkene for å gjennomføre testen.

Vi kaller de seks parene vi har testet for ullsokker, selv om det er en miks av flere materialer. Andelen ull i sokkene i denne testen er fra rundt 50 prosent og oppover.

Varm og behagelig

  • Sokkene er brukertestet i en barnehage. Denne delen av testen ble gjennomført av Katja Myllyoja og Lilleba Sagranden, henholdsvis barnehagelærer og barnehage­assistent.
  • Testteamet har vurdert hvor enkle sokkene er å ta av og på, passform og komfort. Vi har testet sokkene i ulike størrelser.  
  • I tillegg har vi gjort en enkel test av varmeevne der vi har puttet en liten flaske med varmt vann i hver av sokkene og målt temperaturfallet etter en gitt tid.
  • Sokkene er også vasket tre ganger etter produsentens anvisninger for å se hvor mye de krymper. Denne delen er blitt gjort av oss i redaksjonen.
  • Alle sokkene er vurdert på en skala fra en til seks, der seks er best.
  • Pris er ikke med i vurderingen.
Se mer

Så hva er egentlig en god ullsokk? Jo, viktige kriterier er at sokken skal sitte godt, føles behagelig og være enkel å ta av og på. Så skal den selvsagt varme godt uten å ta for mye plass i støvelen.

En sokk med mye elastikk får gjerne en god passform, men er den for stram, blir sokken vanskelig å ta på. Da kan det fort begynne å klø i tillegg.

Halsen, den øverste delen på sokken, er særlig et sted det ikke må være for stramt.

Unngå hammertåhai

Sømmene bør være utført slik at de ikke skaper irritasjon for små føtter. Det er gjerne tåa som er problemet. Ved tåa blir sokken fort klumpete, og vi får det barnehagelærerne kaller hammer­hai-tå.

Mange av sokkene er tykke under og tynne oppå. Da varmer de på de rette stedene uten å ta for mye plass, pluss at slitestyrken blir bedre.

Ull krymper, men innenfor rimelighetens grenser. Sokkene skal tåle vask uten å krympe for mye.

Vi har gitt poeng på en skala fra 1-6, hvorav 6 er best.

Les også: Vi har testet termostøvler til slapseføre.

ULLSOKKER FRA TUFTE KIDS.
ULLSOKKER FRA TUFTE KIDS. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Tufte Kids Merino Sock, 5 poeng

Dette er en halvtykk ullsokk med forsterkning i hælen og en tykkere, frottert såle. De er ikke av de varmeste i testen, men det trumfes av at de er svært komfortable. Sokkene er lette å få på og av.

De føles gode på føttene, er passe lange og er uten irriterende sømmer. Sokkene sitter godt uten å klø.

Skal vi trekke for noe, er det at det er store sprang i nummerstørrelsene. Samme sokk i størrelse fra 31–35 kan gjøre at det er vanskelig å finne en sokk som passer akkurat.

Pluss: Behagelige sokker med god passform

Minus: Store sprang i nummerstørrelse

Materiale:

42 % merinoull

35 % nylon

21 % bambusviskose

2 % elastan

Pris: Kr 99

ULLSOKKER FRA NORHEIM.
ULLSOKKER FRA NORHEIM. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Norheim Granitt barn ullsokk, 4 poeng

Dette er en halvtykk ullsokk med forsterkning i hælen og en tykkere, frottert såle. Det gjør dem gode og varme, uten at de tar mye plass i støvelen. Ekstra elastikk over ankelen.

Sokkene er lette å ta av og på. De har god elastikk i halsen, men erellers litt stramme. Sokkene er passe tykke og føles behagelige på foten.

Pluss: Behagelige sokker med god passform

Minus: Litt stramme

Materiale:

58 % merinoull

40 % polyamid

2 % elastan

Pris: Kr 69

Les også: Blir vottene først infisert av den fryktede «vottepesten», er løpet kjørt.

ULLSOKKER FRA PIERRE ROBERT.
ULLSOKKER FRA PIERRE ROBERT. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Pierre Robert Merino Wool socks, 4 poeng

Dette er en av de tynnere sokken i testen og ikke av de varmeste. Konstruksjonen er svært enkel. Ingen forsterkning i hælen eller tykkere såle.

Likevel overrasker sokken når den er i bruk. De er lette å ta av og på, sitter godt, men er litt stramme. Likevel føles de behagelige på foten. Ingen irriterende sømmer. Sokkene krympet en del etter vasketesten.

Pluss: Sitter godt og er behagelige på

Minus: Litt i tynneste laget

Materiale:

63 % merinoull

35 % polyamid

2 % elastan

Pris: Kr 79

ULLSOKKER FRA DEVOLD.
ULLSOKKER FRA DEVOLD. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Devold Multi Medium Kid Sock, 4 poeng

Dette er en halvtykk ullsokk med forsterkning i hælen og en tykkere, frottert såle. Ekstra elastikk over ankelen.

Sokkene er noe vanskelige å ta av og på. De er også litt trange i halsen og rundt anklene. All elastikken gjør at de kan klø og føles ubehagelige.

Unntaket er den minste størrelsen. Den gled lett på og var behagelig på. Her var heller problemet at de var litt klumpete i rundt tåa. Sokkene klarte seg bra igjennom vasketesten, dette var paret som krympet minst.

Pluss: Behagelig å ha på (i de mindre størrelsene)

Minus: Trang (i de storestørrelsene)

Materiale:

58 % merinoull

40 % polyamid

2 % elastan

Pris: Kr 99

Les også: «Hvem er morfar», spurte William (3). Det ble starten på en utrolig historie

ULLSOKKER FRA ULVANG.
ULLSOKKER FRA ULVANG. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Ulvang Spesial Jr., 4 poeng

Dette er en halvtykk ullsokk med forsterkning i hælen og en tykkere, frottert såle. Ekstra elastikk over ankelen.

Sokkene er gode og varme, uten at de tar mye plass i støvelen. De er noe vanskelige å ta av og på, de er litt for trange i halsen. De klør også litt, i tillegg er de klumpete i tåa.

Pluss: Gode og varme

Minus: Noe trange

Materiale:

62 % merinoull

36 % nylon

2 % lycra

Pris: Kr 89

Stormberg Breke wool socks, 3 poeng

ULLSOKKER FRA TUFTE KIDS.
ULLSOKKER FRA TUFTE KIDS. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Dette er en ganske tykk sokk med samme tykkelse i hele foten. Den er frottert på innsiden og har ekstra elastikk over ankelen. Undersiden har knotter i antiskli-materiale.

Sokkene er lette å ta på og behagelige på foten, men litt i tykkeste laget. De har samme tykkelse rundt hele foten. Det gjør at de tar en del plass i støvelen.

Fordelen er at de er gode og varme. Sokkene er utstyrt med antiskli i de store størrelsene. Her møtte vi motstand hos de store barna. «Antiskli er for babyer», er dommen. Det skaper også problemer når sokkene skal brukes i støvler. De biter seg fast i sålen og krøller seg.

Pluss: Gode og varme

Minus: Litt tykke, noen liker ikke antiskli i store størrelser

Materiale:

60 % ull

38 % nylon

2 % Spandex

Pris: Kr 59

Les også: Christine (31) tilbrakte 14 år på psykiatriske institusjoner – på grunn av misforståelser

Konklusjon test av ullsokker til barn

Alle produsentene i testen har lagt seg i selen for å lage best mulige sokker. Spørsmålet er heller om det ble litt for mye av det gode på noen av dem. Litt for mye elastikk, og sklisikring på sokker som ikke trenger det.

Vår favoritt er sokkene fra Tufte. Disse sokkene har passe mye av alt, samtidig som de er gode på foten.

Vi må samtidig innrømme at det er noe komplisert å finne den perfekte ullsokken. Føtter er selvsagt ulike, men når det gjelder ullsokker, er det også andre forhold som spiller inn.

Sokker produseres med nummerstørrelser i intervaller. De dekker gjerne fra tre til fem størrelser. Er det lange intervaller, minsker sjansen for å treffe helt riktig størrelse. Jo kortere intervaller, jo bedre er vår mening. I tillegg er det variasjoner mellom størrelsene fra samme produsent. En liten og en stor sokk kan oppleves ulikt.

Det viktigste er å ikke være trofast mot ett merke. Men heller sjekke ulike typer en gang iblant for å finne sokken med best passform til akkurat ditt barn.

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2021.

Les også