Test av solkrem til barn

Solkremene som er trygge for barna

En rekke solkremer til barn inneholder stoffer som kan være skadelig for helse og miljø.

STOR TEST AV SOLKREMER FOR BARN: Bare 5 av de 14 solkremene Foreldre & Barn har testet, anbefales. Best i test er Cosmica Kids high protection sun spray.
STOR TEST AV SOLKREMER FOR BARN: Bare 5 av de 14 solkremene Foreldre & Barn har testet, anbefales. Best i test er Cosmica Kids high protection sun spray. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Publisert Oppdatert

Om testen:

 • Hudterapeut og faglærer Siril Engh Gundersen ved Senzie-akademiet ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold har utført testen på oppdrag fra Foreldre & Barn.
 • Solkremene er vurdert og rangert ut fra helse- og miljøbelastende stoffer på bakgrunn av innholdsdeklarasjonen.
 • Konsentrasjon av ingrediensene er ikke målt.
 • Solkremene er også testet ut fra brukervennlighet: Hvor raskt kremen trekker inn i huden og hvor lett den er å smøre ut. Lukt er også vurdert. Solkremene som inneholder parfyme, har fått trekk.
 • Vi har dessuten sjekket om solkremene har UVA og UVB-beskyttelse.
 • Alle solkremene i testen finnes alle på det norske markedet og er kjøpt samme uke i Oslo og Akershus.

Problematiske stoffer

 • Miljøbelastende stoff: Cyclopentasiloxane (D5): Står på norske miljømyndigheters liste over verstingstoffer. Tilsettes for å gjøre kremen enklere å smøre ut.
 • Parfyme: Kan gi allergi. Barn bør begrense bruken av produkter med parfyme. Noen parfymestoffer er mer allergifremkallende enn andre, men det er store kunnskapshull, og det eneste sikre er å velge parfymefritt. Linalool, limonene og isopropyl myristate.
 • Parabener kan være hormonforstyrrende. Brukes som konserveringsmiddel. Methylparaben og ethylparaben. De er vurdert som trygge i bruk opp til de grenseverdiene som er satt. Det har imidlertid vært diskusjoner rundt stoffene butyl- og propylparaben. Den utbredte bruken i kosmetikk skyldes at parabener er lite allergifremkallende sammenlignet med andre konserveringsmidler.
 • Parfymestoffet lavandula angustifolia oil: Inneholder allergifremkallende deler.
 • Octocrylene (kjemisk solfilter): anbefales ikke til barn fordi det er rapportert om allergiske reaksjoner og det er miljøbelastende.
 • Miljøbelastende stoffer: Ethylhexyl salicylate, methoxycinnamate, methylisothiazolinone, dicaprylyl ether, Homosalate og butyl methoxydibenzoylmethane. Tilsatt fordi de inneholder UV-filter. Giftig for organismer i vann.
 • Cera carnauba brukt mot psoriasis og eksem og demper betennelse og sår. Stoffet kan være hormonforstyrrende.

Kilder: Mattilsynet og hudterapeut og faglærer Siril Engh Gundersen ved Senzie-akademiet.

Det vrimler av solkremer rettet mot barn.

Bare 5 av de 14 solkremene Foreldre & Barn har testet anbefales.

- De solkremene jeg kan anbefale inneholder ingen stoffer som anses som direkte farlige for barnet, sier hudterapeut og faglærer Siril Engh Gundersen på Senzie-akademiet under Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Hun har utført testen på vegne av Foreldre & Barn.

Alle de fem solkremene som Engh Gundersen anbefaler inneholder ethylhexyl salicylat, som er giftig for organismer i vann. Men fordi det ikke er direkte skadelig for mennesker kan du trygt bruke dem. Alle solkremene i testen har UVA/UVB-beskyttelse.

Vinneren har ingen helsefare

Mer enn halvparten av solkremene inneholder stoffer som kan være til skade for barnets helse og miljøet. Et av dem er det kjemiske solfilteret octocrylene.

- Octocrylene anbefales ikke til barn, fordi det er rapportert allergiske reaksjoner og i tillegg er belastende for miljøet, sier Siril Engh Gundersen.

Testens vinner er Cosmica Kids high protection sun spray faktor 30.

- Vinneren inneholder ingen helsefarlige stoffer, og har nøytral lukt, sier Engh Gundersen.

Unngå parfymerte kremer

Så fort solkremen begynner å lukte litt sterkt og kunstig, bør du være skeptisk, ifølge hudterapeuten.

Kremer med lukt inneholder som regel parfymestoffer.

- Du bør begrense solkrem med parfyme på barnehud og spesielt sensitiv hud. Når du smører en hel barnekropp, får den en stor dose parfymestoffer - og det kan trigge allergier hos barn, fordi de har tynnere og sartere hud enn voksne, forklarer Engh Gundersen.

Som en god nummer to kommer Dermica Kids faktor 30.

- Dermica kids solkrem faktor 30 er også et godt valg. Den er ikke helseskadelig for barn, kommenterer Engh Gundersen.

Taperne kan gi allergier

De to solkremene fra Nivea er testens tapere.

De inneholder blant annet flere ingredienser som kan gi allergier og belaste miljøet.

Både Nivea Sun Kids caring sun spray faktor 20 og Nivea sun Kids swim & Play protection lotion faktor 30 inneholder octocrylene.

De inneholder også de allergifremkallende parfymestoffene linalool og limonene.

- I tillegg inneholder testens to tapere ethylparaben og methylparaben, som kan være hormonforstyrrende, sier Engh Gundersen.

Gjør minst mulig skade

Kreftforeningen mener solkremprodusentene har en viktig jobb å gjøre med å finne solfiltre som både fungerer bra og som utgjør minst mulig fare for miljøet.

- Noen solkremleverandører har allerede valgt å ta octocrylene ut av barneproduktene, fordi det blir rapport tilfeller av allergi, sier spesialrådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Det er viktig å finne en krem som både barn og voksne liker å bruke, slik at den faktisk blir brukt.

- Det aller viktigste er at du smører rikelig og jevnt. Her i Norge gir faktor 15 tilstrekkelig beskyttelse for de fleste når vi smører riktig, sier spesialrådgiveren.

Krav om trygge kremer

Det er krav om at stoffene som produsentene bruker i solkremene ikke gir helsefare, og det gjelder både for voksne og barn, ifølge Mattilsynet.

- Barn har noe mer sensitiv hud, og derfor kan det være lurt å styre unna parfymestoffer som kan være allergifremkallende, sier rådgiver Julie Tesdal Håland i Mattilsynet.

Det er konsentrasjonen av de ulike stoffene i solkremen som har betydning for om den er trygg eller ei.

- Det eksisterer et krav om at alle kosmetikkprodukter skal kunne dokumentere at produktene deres er trygge i bruk, sier Håland.

Etter publisering er det kommet inn en kommentar om at testvinneren Cosmica kids high protection sun spray, faktor 30 inneholder såkalte nanopartikler av stoffet methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (MBBT). Stoffet har vært omtalt i enkelte artikler som potensielt kreftfremkallende, men EUs uttalelse om stoffet tyder ikke på dette. Vi har ikke tatt hensyn til dette i testen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning