Test av regntøy til barn 2015

Bare ett regntøy får terningkast seks

Fem av åtte regndresser i testen holder barnet tørt, og kun én av dem får terningkast seks.

HVILKEN DRESS ER BEST: Vi har testet regndresser. Kun én er best i test.
HVILKEN DRESS ER BEST: Vi har testet regndresser. Kun én er best i test. Foto: Astrid Waller
Publisert Oppdatert

Test av regntøy for barn fra juli 2016 finner du her.

Regndressens viktigste oppgave er å holde vannet ute og barna tørre.  Samtidig må de tåle hard barnelek både i sandkassen og i klatrestativet.

Textil & Läderlaboratoriet i Sverige har testet åtte av høstens nye regndresser for Foreldre & Barn.

Resultatet viser at fem av dressene holder vannet ute, to av dressene lekker i sømmene på jakke og én lekker i søm på bukse.

Kunne ikke teste slitestyrke

Den todelte regndressen fra KappAhl vinner årets test, og er jevnt over et svært godt kjøp.

Dressen er vanntett, får full pott på slitestyrke og har dessuten god rivestyrke. Dressene fra Vossatassar og Vill har svært god rivestyrke og er begge vanntette. Ticket to Heaven og Helly Hansen er også vanntette og har god rivestyrke.

På grunn av tekniske årsaker var det ikke mulig å teste slitestyrke på disse fire dressene.

- Materialet på dressene er alt for elastiske til at vi kunne utføre slitestyrketesten. Det samme skjedde under fjorårets test av regntøy. Materialene er rett og slett for stive i den ene retningen og er alt for elastiske i den andre retningen. Resultatet er at maskinen med sandpapir ikke klarer å slite materialene jevnt, men at materialet klumper seg. Dette sier dog ingenting om hvor slitesterkt materialet egentlig er, forklarer laboratorieingeniør Sara Peterson hos Textil & Läderlaboratoriet.

Lekker i sømmer

Dressene fra Reflex, Stormberg og Navigare lekker alle vann gjennom sømmene. På Reflexdressen er det sømmene i jakka som lekker vann.

For at noe skal kunne kalles vanntett må det tåle et vanntrykk på minst to meter.

Sømmene i Reflexjakka klarte mindre enn 50 cm vannsøyle før det begynte å lekke inn vann. Stormbergjakka klarte en litt høyere vannsøyle, men mindre enn 100 cm.

Når det gjelder Navigaredressen, var det kun én søm som begynte å lekke. Denne sømmen var på buksa. Alle de tre regndressene klarte vanntetthetstesten på selve materialet.

- Det er viktig å understreke at vi bare har to eksemplarer av hver modell tilgjengelig for testing. Vi kan ikke se bort ifra at det her er snakk om en produksjonssvakhet på selve de testede produktene, sier Peterson.

Sikre dresser

Ingen av regndressene i testen inneholdt de farlige stoffene PFOA och PFOS over grenseverdien på 1 mikrogram per kvadratmeter tekstil. Dressene er også sikkerhetstestet med fokus på snorer, hetter, knapper og andre farlige detaljer. Samtlige dresser får godkjent i henhold til standard.

- Resultatet av sikkerhetstesten viser at produsentene tar tester på alvor og følger de internasjonale kravene til sikkerhet. Dette er veldig positivt, sier testansvarlig Therese Åkerstedt på Textil & Läderlaboratoriet.

Info om testen

På oppdrag fra Foreldre & Barn har svenske Textil & Läderlaboratoriet testet åtte regndresser som selges på det norske markedet. Foruten test av vanntetthet, slitestyrke og rivestyrke er det også undersøkt om dressene er sikre for barna. Det er gitt delkarakterer for hvert testmoment fra én til seks, der seks er best.

De ulike kriteriene er vektlagt slik:

VANNTETTHET: 50 prosent. Dressene er testet i henhold til testmetode EN20811:1992/ISO 811:1981, 60 cm/min. Dressene er vasket i henhold til metode EN ISO 6330:2012. Dressene ble testet etter at de ble vasket tre ganger etter vaskeanvisningen på plagget.

Vanntettheten ble målt etter hvor mye vanntrykk i antall meter dressene tåler før de begynner å absorbere vann. Jo høyere vannsøylen er, desto mer vann tåler dressene før vannet trenger frem gjennom materialet. Dressene bør tåle en vannsøyle på minst to meter, som er grensen for vanntetthet.

SLITESTYRKE: 30 prosent. Dressene er testet i henhold til testmetode EN 530:2010, metode 2. Testen gjennomføres på ikkevasket materiale. To prøvebiter fra hvert plagg ble lagt i en maskin med sandpapir, for å finne ut hvor slitesterkt materialet er og hvor fort det går hull på stoffet.

På dressene fra Ticket to heaven, Helly Hansen, Vill og Vossatassar fikk vi ikke testet slitestyrke fordi materialet på disse dressene er for elastiske for å kunne gå gjennom denne type testmetode. Dette er kommentert under hver dress.

RIVESTYRKE: 20 prosent. Dressene er testet i henhold til testmetode EN ISO 13973–2. Hvor strekt er materialet? Det ble gjort et snitt i hvert plagg. Deretter ble det undersøkt hvor stor kraft som skulle til for å rive snittet (hullet) større. Testen er gjort før dressene ble vasket.

SIKKERHET: Dressene er testet for innhold av PFOA (Perfluoroktansyre) og PFOS (Perfluoroktylsulfonat). Stoffene er forbudt i Norge. Det er knyttet en grenseverdi til forbudet, som er 1 mikrogram/kvadratmeter tekstil. Ingen av dressene hadde verdier over dette.

Les hvordan hver enkelt dress gjorde det i testen:

KappAhl: Kaxs

Terningkast 6

Pris: Kr 249 pr. del (bukse og jakke selges separat)

Beskrivelse: Regnsett med reflekser, avtagbar hette, snor nede på jakke som kan justeres, bukse med justerbare seler, justerbare og avtagbare fotstrikker. Finnes i ulike fargekombinasjoner.

Myk fleece på innside av krage. Øko-tex-merket.

Størrelse: 86–140

Karakter vanntetthet: 6

Karakter slitestyrke: 6

Karakter rivestyrke: 4

Totalkarakter: 6

Kommentar: Testens vinner og et godt kjøp. En av testens to beste på slitestyrke. Praktisk at jakke og bukse kan kjøpes hver for seg.

Vossatassar: Uffe

Terningkast 5

VINNEREN: Denne regndressen fikk terningkast seks.
VINNEREN: Denne regndressen fikk terningkast seks. Foto: Bjørn-Inge Karlsen

Pris: Kr 799

Beskrivelse: Todelt regndress i PU, avtagbar hette, økosertifserte reflekser, fleecefôr i både jakke og bukse. Justerbare seler på bukse og avtagbare fotstrikker. Finnes i ulike fargekombinasjoner.

Størrelse: 90–120

Karakter vanntetthet: 6

Karakter slitestyrke: Fikk ikke testet

Karakter rivestyrke: 5

Totalkarakter: 5

Kommentar: Et bra valg.

Slitestyrke er ikke testet på grunn av tøyeligheten i materialet. Dette sier ikke at dressen ikke er slitesterk.

Vill: Pytt

Terningkast 5

Pris: Kr 399

TØFF DRESS: Uffe-dressen kom svært godt ut av testen.
TØFF DRESS: Uffe-dressen kom svært godt ut av testen. Foto: Bjørn-Inge Karlsen

Beskrivelse: Todelt regndress i PU, sveisede sømmer, avtagbar hette, reflekser, justerbare seler på bukse, justerbare knapper i siden på bukse og avtagbare fotstrikker.

Størrelse: 1–6 år

Karakter vanntetthet: 6

Karakter slitestyrke: Fikk ikke testet

Karakter rivestyrke: 5

Totalkarakter: 5

Kommentar: Et bra valg.

Slitestyrke er ikke testet på grunn av tøyeligheten i materialet. Dette sier ikke at dressen ikke er slitesterk.

Helly Hansen: Voss

Terningkast 5

Pris: Kr 379

Beskrivelse: Todelt regnsett i PU. Avtagbar hette, glidelås med klaff over, justerbare seler på bukse, elastiske mansjetter, elastisk strikk i anklene, reflekser, avtagbare fotstrikker.

VANNTETT: Dressen er blant de som har best vanntetthet.
VANNTETT: Dressen er blant de som har best vanntetthet. Foto: Bjørn-Inge Karlsen

Størrelse: 1–9 år

Karakter vanntetthet: 6

Karakter slitestyrke: Fikk ikke testet

Karakter rivestyrke: 4

Totalkarakter: 5

Kommentar: Et bra valg.

Slitestyrke er ikke testet på grunn av tøyeligheten i materialet. Dette sier ikke at dressen ikke er slitesterk.

Ticket to heaven: Authentic rubber rain set

Terningkast 5

Pris: Kr 400

Beskrivelse: Regnsett med reflekser, avtagbar hette, strikk nede på jakke, justerbare seler på bukse, strikk ned på fot og avtagbare fotstrikker.

Størrelse: 80–140

TODELT: Dette todelte regnsettet er blant flere med svært elastisk materiale som ikke er lett å teste for slitesterkhet.
TODELT: Dette todelte regnsettet er blant flere med svært elastisk materiale som ikke er lett å teste for slitesterkhet. Foto: Bjørn-Inge Karlsen

Karakter vanntetthet: 6

Karakter slitestyrke: Fikk ikke testet

Karakter rivestyrke: 4

Totalkarakter: 5

Kommentar: Et bra valg.

Slitestyrke er ikke testet på grunn av tøyeligheten i materialet. Dette sier ikke at dressen ikke er slitesterk.

Stormberg: Vestland

Terningkast 3

Pris: Kr 199 pr. del

Beskrivelse: Todelt regndress med reflekser og avtagbar hette. Regulerbare strikker under foten og nede på jakke. Reflekser.

Størrelse: 1–7 år

Karakter vanntetthet: 3

GOD DRESS: Mange av dressene fikk terningkast fem. Dette er én av dem.
GOD DRESS: Mange av dressene fikk terningkast fem. Dette er én av dem. Foto: Bjørn-Inge Karlsen

Karakter slitestyrke: 6

Karakter rivestyrke: 5

Totalkarakter: - 4

Kommentar: Ikke vanntett! Sømmene i jakka klarte ikke vanntetthetstesten. Selve materialet i både bukse og jakke klarte derimot testen. Får høyest poeng på slitestyrke og skårer dessuten svært godt på rivestyrke.

Pluss for at jakke og bukse kan kjøpes separat.

Kommentar fra produsenten: - Det er beklagelig at testen viser at en søm på regnjakken fra Stormberg ikke er vanntett. Her har det trolig vært noe unøyaktighet under produksjonen i den leveransen de to testede jakkene er hentet fra.

- Tester gjort på fabrikken viser at vannsøylen i de sveisede sømmene på regntøyet er på minimum 4000 millimeter, og i enkelte av sømmene er det målt en vannsøyle på 6000 millimeter. Alle jakker som ikke har en høy nok vannsøyle vil bli erstattet. For oss er det viktig at kundene får varen de har kjøpt, og vårt tøy skal fortsatt være et trygt og godt valg, sier Petter N. Toldnæs, kommunikasjonsansvarlig i Stormberg AS.

Reflex: Snupi

Terningkast 3

Barnas Hus

Pris: Kr 499

Beskrivelse: Regnsett med reflekser, avtagbar hette, snor nede på jakke som kan strammes, bukse med justerbare seler, regulerbare og avtagbare fotstrikker. Finnes i to ulike farger.

Størrelse: 86–128

Karakter vanntetthet: 2

HOLDT IKKE VANN: Vanntettheten var ikke optimal på de to dressene som ble testet.
HOLDT IKKE VANN: Vanntettheten var ikke optimal på de to dressene som ble testet. Foto: Bjørn-Inge Karlsen

Karakter slitestyrke: 5

Karakter rivestyrke: 6

Totalkarakter: - 4

Kommentar: Ikke vanntett! Sømmene på jakka klarte ikke vanntetthetstesten. Selve materialet i både bukse og jakke klarte derimot testen. Dressen får desidert best poeng på rivestyrke og er dessuten svært slitesterk.

Kommentar fra produsenten: - Vårt regntøy fra Reflex er produsert etter samme gode kvalitetskrav som fjorårets testvinner hos Foreldre & barn. Vi er derfor overrasket over at det er en svakhet i sømmen på de aktuelle jakkene som var med i årets test. Dette vil vi sjekke med vår produsent. Alle kunder kan derfor føle seg trygge på at de varer som er i våre butikker tilfredsstiller våre kvalitetskrav, sier Sølvi Foss, informasjonsdirektør hos Barnas Hus Nordic AS.

Navigare: Sølepytt

Terningkast 3

Pris: Kr 599

Beskrivelse: Todelt regndress i PU, med avtagbar hette og børstet fôrinnside. Justering nederst på jakke. Øko-tex sertifisert. Buksen har seler som kan justeres og avtagbare fotstrikker. Reflekser.

Størrelse: 2–8 år

Karakter vanntetthet: 3.

Karakter slitestyrke: 5

Karakter rivestyrke: 4

BEST PÅ RIVESTYRKE: Denne dressen kom best ut på rivestyrke-testen.
BEST PÅ RIVESTYRKE: Denne dressen kom best ut på rivestyrke-testen. Foto: Bjørn-Inge Karlsen

Totalkarakter: -4

Kommentar: Ikke vanntett! Én søm på buksa klarte ikke vanntetthetstesten. Selve materialet på både bukse og jakke klarte derimot testen.

Kommentar fra produsenten: - Dette er nøyaktig det samme regnsettet vi hadde med i Foreldre & barns test i fjor. Det er fra samme produksjon som fjorårets terningkast 5. Vi har ikke mottatt noen klager på dette settet. Vi kan ha vært uheldige med de eksemplarene vi sendte inn til årets test. Vi vil uansett nøye kontrollere disse buksene for sikkerhetsskyld, før vi sender dem ut på markedet. Navigare skal alltid være 100 prosent god kvalitet. Det testede regnsettet kan ikke lenger kjøpes hos Coop, men fåes i sports- og barneutstyrsbutikker rundt i landet, sier Christer Hansen, Salgssjef hos Navigare Sport AS.

SAMME SOM I FJOR: Denne dressen gjorde det litt dårligere i år enn i fjor.
SAMME SOM I FJOR: Denne dressen gjorde det litt dårligere i år enn i fjor. Foto: Bjørn-Inge Karlsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning