Test av regntøy

Dette regntøyet er best i test

Vi har testet 13 regndresser. Langt fra alle holder tett.

STOR TEST: Testfakta har på oppdrag fra Foreldre & Barn testet 13 regndresser for vanntetthet, rivestyrke, slitestyrke, tungmetall-innhold og allergifremkallende.
STOR TEST: Testfakta har på oppdrag fra Foreldre & Barn testet 13 regndresser for vanntetthet, rivestyrke, slitestyrke, tungmetall-innhold og allergifremkallende. Foto: GEIR DOKKEN PHOTOGRAPHY
Publisert Oppdatert

Om testen:

Swerea IVF i Sverige har i regi av Testfakta og på oppdrag fra Foreldre & Barn testet et utvalg av høstens regnklær til barn. Testen omfatter testmomentene vanntetthet før og etter slitasje, rivestyrke, slitestyrke, forekomsten av tungmetaller i knapper og hekter samt allergifremkallende fargestoffer i jakkenes krage.

Vanntetthet: Dressene ble testet før og etter slitasje. Testmetode SS-EN 20 811:1992 er brukt. Vanntettheten ble målt etter hvor stort vanntrykk i antall meter dressen tåler før den absorberer vann. Jo høyere vannsøylen er, desto mer vann tåler plagget. Vanntrykket økes suksessivt, og etter ti meter avbrytes testen. Dressene bør tåle en vannsøyle på minst to meter.

Slitestyrke: Tre prøvebiter fra hvert plagg ble testet i en spesialsentrifuge med sandpapir i 5000 omdreininger. Deretter ble vanntettheten testet på nytt. Testmetode EN 343:2003 er brukt.

Rivestyrke: Laboratoriet gjorde et snitt i hvert plagg og målte deretter kraften som kreves for at snittet skulle bli større. Måleverdien angis i Newton (N) Testmetode SS-EN ISO 4674-1:2003 metode B er brukt.

Tungmetaller: Dressene analyseres med hjelp av ED-XRF, Niton XL 3t. Materialene testes for om de er belagt med PU, og ikke PVC, og om forekomsten av bly eller kadmium er for høye. Ingen av dressene hadde PVC i seg, derfor ble de ikke testet for innhold av ftalater. Ingen helsefarlige fargestoffer ble funnet i noen av dressene.

Karakterer: Alle testmomentene, bortsett fra tungmetaller, er gitt karakterer fra 1 til 5, der 5 er best. I den samlede bedømmelsen av dressene er de ulike parametre vektlagt på følgende måte: Vanntetthet 50 prosent, slitestyrke og rivestyrke 25 prosent hver.

Gode kjøpetips:

  • Ta barnet med i butikken. Store klær er ukomfortable å leke i.
  • Jakken bør ha en god lukkeanordning. En klaff over glidelåsen gjør den mer vanntett.
  • Vekten er viktig. Lette klær er ofte mer behagelige å ha på.
  • Beinåpningen bør være så vid at buksen enkelt kan trekkes over støvlene.
  • Seler på buksen er praktisk, da passer den lenger.

De to testvinnerne scorer høyest på kombinasjonen vanntetthet, slitestyrke og rivestyrke.

Norge har ikke manglet regn denne sommeren. Og siden høsten nærmer seg, er butikkene fulle av foreldre som prøver å se og kjenne på regndresser til barna sine. Mange fine farger. Og boblende glade mønstre. Men det er nærmest umulig å bedømme hvilke dresser som er vanntette og har god holdbarhet.

Derfor har Foreldre & Barn fått testlaboratoriet Swerea IVF til å la 13 aktuelle regndresser gjennomgå svært røff behandling.

Berre lekker

Testen avslører at fem av modellene overhodet ikke er vanntette etter slitasje. Verst ut kommer Colour Kids, Ticket to Heaven og Europris, som alle risikerer å gjøre barna klissvåte.

H&M-dressen er heller ikke spesielt vanntett etter slitasje. Men på rivestyrke er den suveren, og klarer det høye kravet som gjelder for arbeidsklær - en styrke på over 25 Newton.

Altfor tynt materiale

For at et plagg skal anses som vanntett, må det kunne motstå en vannsøyle på 1,3-2,0 meter. De beste dressene klarte over 10 meter. De tre dårligste, derimot, presterte bare 0,5 meter, maksimalt.

- Dette er for dårlig for et plagg som er ment å brukes av barn i utelek, sier testleder Ann Stare.

- Disse dressene er laget i et altfor tynt materiale, med et for tynt belegg, noe som gjør dem lite slitesterke.

Mest slitesterke i forhold til vanntetthet er de to testvinnerne Abeko og Lindex. Polarn O. Pyret, Didriksons og Reflex får også høyeste karakter på vanntetthet etter slitasje.

Blysjokk

Men: Knappene på Polarn O. Pyrets regnjakke inneholder store mengder bly. Da Foreldre & Barn gjorde dem kjent med dette funnet, valgte produsenten sporenstreks å trekke modellen fra markedet.

Vår laboratorietest avslører at over halvparten av regndressene inneholder bly. En av knappene i Polarn O. Pyrets produkt har en blyprosent 22 ganger over den grenseverdien for smykker som EU-kommisjonen høyst sannsynlig vil vedta.

Ingen av de andre regndressene har i nærheten så stort blyinnhold.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning