Test av redningsvester for barn

Stor test av redningsvester

Vi har testet 13 redningsvester for barn. Det er store forskjeller på vestenes livreddende egenskaper.

VIKTIG: Det er svært viktig å ha redningsvester til barna. I testen under gir vi deg de aller beste.
VIKTIG: Det er svært viktig å ha redningsvester til barna. I testen under gir vi deg de aller beste. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Om testen

Tretten redningsvester for de minste (0- 20 kg) er testet, med utgangspunkt i den nye europeiske sikkerhetsstandarden EN ISO 12402-9.

Vestene er testet på dukker for å finne ut hvordan en redningsvest oppførere seg ved for eksempel fall, og dersom barnet er bevisstløs. En testdukke på 10 kg og en på 15 kg, avhengig av vestens vektklasse, har testet vestene i fall fra en halv meter, én og tre meter- med tre fall fra hver posisjon. Hodets vinkel i ryggleie og fribord (avstand fra vann til munn) ble målt, i tillegg til oppdrift.

Testen er gjennomført i mars 2008 hos Thelma AS i Trondheim på oppdrag fra Foreldre & Barn, TV 2 Hjelper deg og svenske Testfakta.

Forklaringer:

Fribord: Munnens avstand til vannflaten når barnet flyter på rygg. I henhold til den nye sikkerhetsstandarden skal denne avstanden være 8 cm.

Ansiktsvinkel: Vinkel målt i grader (¿) på barnets ansikt når det flyter på rygg i vannet.

Oppdrift: Oppdrift måles i Newton, hvor 1 kg er 9,81 N. Oppdriften forteller noe om flyteegenskapene til en vest. Jo bedre oppdrift, dess bedre flyteegenskaper.

Viktig ved valg og bruk

  • Sjekk at vesten er godkjent i henhold til internasjonale standarder. Se etter CE-merke på vesten.
  • Velg en vest som passer barnets kropp og som er tilpasset vekten. Er vesten for stor, kan den gli over hodet og i verste fall ikke snu barnet. Ta tak i vesten ved skuldrene og løft. Barnets hake og ører skal ikke skli gjennom halsåpningen.
  • Velg en vest med god oppdrift, og med en krage som holder barnets hode godt oppe. La barnet prøve vesten i vann, slik at det blir vant til å bruke den. Se over vesten med jevne mellomrom at den virker slik den skal. Vær oppmerksom på at bruk av bleier og klær kan endre vestens egenskaper sammenlignet med de forholdene vesten er testet under. Prøv gjerne vesten med klær og bleier på barnet.
  • Det aller viktigste er altså å holde øye med barna selv om de bruker vest. Redningsvesten er ingen barnevakt!

Kilde: Thelma AS

OPPDATERT 2012: Se ny test av redningsvester her.

En redningsvest er ingen barnevakt, men man kan allikevel forvente at den har egenskaper som reduserer risikoen for alvorlige ulykker.

Alle vestene i vår test har bestått kravene i den gamle standarden, EN 395. Dette står på merkelappene inni vestene. Redningsvestene er også testet opp mot den nye europeiske sikkerhetsstandarden.

Nye vester som kommer på markedet må sertifiseres i forhold til den nye standarden.

Ingen av redningsvestene i testen oppfyller samtlige krav i den nye europeiske standarden.

Tester gir bedre vester

Testen er utført på hos Thelma AS i Trondheim. Det er en uavhengig forskningsinstitusjon som er akkreditert til å gjøre denne typen tester.

På testlaboratoriet hos Thelma AS bruker de spesialutviklede dukker når de skal sjekke sikkerheten på redningsvester beregnet på barn. Iført redningsvest blir testdukken utsatt for til sammen ni fall fra forskjellige høyder. Første og største utfordring er om redningsvesten klarer å snu testdukken, slik at den ikke blir liggende og flyte med ansiktet ned i vannet.

I vår test består ni av tretten redningsvester kravet om at vesten skal snu testdukken ved samtlige fall.

De fire vestene som ikke evnet å snu testdukken hver gang var Regatta Soft Baby (0-5 kg), begge vestene til svenske Plastimo, og Helly Hansen Navigare Scan (10-15 kg). Iført den sistnevnte vesten ble dukken liggende med ansiktet ned i vannet i sju av ni fall.

Resultatene totalt sett viser allikevel en stor forbedring sammenlignet med tidligere publiserte tester. I en tilsvarende test Forbruker-rapporten hadde i 2003, snudde kun tre av ni vester testdukken ved samtlige fall.

- Jeg har inntrykk av at barnevestene har blitt bedre de siste årene. Det er tydelig at sånne tester som dette er med på å få produsentene til å utvikle bedre vester, sier Arvid Påsche, daglig leder hos Thelma AS.

Vann i munnen

I tillegg til at redningsvesten skal snu barnet når det er bevisstløst, stilles det også visse krav til hodets plassering og ansiktsvinkel i forhold til vannet, når barnet eller dukken flyter på ryggen.

Avstanden fra vannoverflaten til munnen (dette kalles fribord), skal etter den nye standarden være minst åtte cm.

Denne avstanden er viktig i forhold til å unngå at barnet får vann i munnen. På dette punktet innfridde ingen av vestene.

Best på fribord er Regatta Soft baby (6,8 cm) tett etterfulgt av testvinneren Helly Hansen Kid Safe (6 cm). Testvinneren kom også best ut på ansiktsvinkel, tett etterfulgt av Baltic Bambi og Crewsaver Euro 100. Best på oppdrift var Regatta Soft Lemon.

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også