Test av laken

Dårlig kvalitet på laken

Vanskelig å finne bomullslaken som ikke nupper eller mister formen. Men testvinneren er overlegen på slitestyrke.

TEST AV LAKEN: Ingen av lakenene i testen var av spesielt god kvalitet. Det er heller ikke slik at de dyre alltid er bedre enn de billigste.
TEST AV LAKEN: Ingen av lakenene i testen var av spesielt god kvalitet. Det er heller ikke slik at de dyre alltid er bedre enn de billigste. Foto: Illustrasjonsfoto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Testmetode og kriterier

Swerea IVF:s laboratorium i Mølndal har på oppdrag fra Testfakta sammenlignet 10 laken fra ulike produsenter.

Testen omfatter følgende deler:

Slitestyrke (slitasje):

En rund prøvelapp av stoffet festes til undersiden av en «tallerken» som roterer i et bestemt mønster mot en ullvev. Prøvelappen får rotere til stoffet går i stykker (to trådbrudd). Motstanden angis i antall rotasjoner til trådbrudd. Krav ifølge kvalitetssertifiseringen er minst 10 000 rotasjoner.

Før dette testmomentet, ble stoffet vasket og tørket ti ganger ifølge vaskeinstruksjonen.

Nuppedannelse:

Stoffet er festet til undersiden av en «tallerken» som roterer i et bestemt mønster, dels mot samme stoff, dels mot ullvev. Med jevne mellomrom bedømmes om og hvordan stoffet har nuppet seg, eller dannet lo. Visuell vurdering. Totalt 5000 slitasje-rotasjoner. Krav ifølge sertifiseringsstandard er lite til moderat dannelse av overflate-lo eller nupper etter 2000 rotasjoner.

Før dette testmomentet, ble stoffet vasket og tørket ti ganger ifølge vaskeinstruksjonen.

Rivestyrke:

En prøvelapp klippes av tøyet. I denne blir det klippet et snitt, og laboratoriet måler hvilken kraft som kreves for å rive stoffet i stykker fra snittet. Begge retningene til stoffet testes. Dette viser styrken til trådene.

Krav ifølge kvalitetssertifiseringen er at trådene skal klare en rivekraft på minst 10 N.

Dimensjonsendring etter en våtvask og tørring:

Laboratoriet måler lengden og bredden på en prøvelapp for å se hvor mye stoffet har krympet etter en vask. Krav ifølge kvalitetssertifiseringen: ikke mer en 5 prosent krymping.

Laboratoriet måler lengden og bredden på hele lakenet etter en vask for å se hvor mye målet da skiller seg fra de mål som deklareres ved kjøpet: Krav ifølge kvalitetssertifiseringen: ikke mer enn 1,5 prosent skille fra oppgitte mål.

Laboratoriet måler hvor mye lakenet har vridd seg etter en vask. Krav ifølge kvalitetssertifiseringen: ikke mer enn 2 prosent.

Innehold fritt formaldehyd

Ble bestemt ifølge SS EN ISO 14 184-1:2011

Ifølge kravene i standarden Øko-tex 100 skal inneholdet være max 75 prosent mg/kg for klasse II, hudnære tekstiler. Høyest målte innehold (Hemtex) i testen var 44 mg/kg.

Innehold alkylfenoler (AP) og alkylfenoletoxylater (APEO)

Ble bestemt ifølge Øko-tex. Summen av flere ulike alkylfenoler (AP) og alkylfenolethoxylater (APEO) skal ikke overstige 500 mg /kg.

Høyest målte innehold har Södahl med 22 mg/kg nonylfenoletoxylater.

En god og lang natts søvn er noe mange småbarnsforeldre drømmer om.

Og når barnet først sover om natten, finnes det knapt noe bedre enn å legge seg i nyvasket sengetøy og hvite underlaken. Laken som nupper eller krøller seg sammen som en pølse midt i sengen fordi lakenet har krympet i vask, kan gjøre det vanskelig å finne søvnen.

Men slitesterke bomullslaken som verken nupper seg eller mister formen er vanskelige å finne i norske butikker.

Prislappen gir heller ingen god veiledning.

Det dyreste lakenet absolutt best, men det billigste lander på en god andreplass, viser testen av bomulls-laken som er utført av svenske Testfakta i samarbeid med Foreldre.no.

Testfakta har latt Swerea IVF:s laboratorium i Mølndal sammenligne kvaliteten på ti hvite bomullslaken av ulike merker.

Trist resultat

Resultatet var ikke imponerende. Ingen av lakenene i testen levde opp til den kvalitetssertifiseringen som laboratoriet har kommet frem til i samarbeid med representanter fra bransjen.

- Det er trist. Dette er jo ikke kriterier som vi har funnet på, men som vi ble enige om som et minimumsnivå for hva et laken bør tåle, sier Helena Hjärtnäs, testleder ved Swerea IVF.

I testen har laboratoriet undersøkt slitestyrke, hvor mye nupper som dannes, rivestyrke og hvordan størrelsen og formen på stoffet forandres etter en vask.

Det viste seg at de ulike lakenene gjorde det bra på ulike ting.

Overlegen slitestyrke på vinnerlakenet

Testvinneren fra Lexington var helt overlegen med tanke på slitestyrke.

Stoffet tålte ti ganger mer slitasje før trådene brast enn hva lakenet fra Hemtex gjorde.

Med tanke på krymping var Hemtex bedre, og minst nupper fikk lakenet fra Himla.

- Det kan komme an på bomullskvalitet, fiberlengde, hvor grove trådene er, og hvor tett garnet er tvunnet, sier Helena Hjärtnäs.

Ifølge henne er det umulig å avgjøre hva som er et godt laken bare ved å kjenne på stoffet.

- Du kan selvsagt kjenne tykkelsen, men det sier ingenting om det kommer til å bli nuppete eller skeivt. Det var derfor vi tok frem en kvalitetssertifisering for laken, som en hjelp for forbrukeren. Men vi ser jo at produsentene har et stykke å gå før de oppfyller alle krav.

To laken inneholder farlige kjemikalier

I tillegg til å teste stoffets egenskaper, målte laboratoriet også inneholdet av noen av de farlige kjemikaliene som kan forekomme i tekstiler.

Det gav to treff: Hemtex og Prinsesse Easy Care (NO) viste seg å inneholde formaldehyd, og i lakenet fra Södahl (DK) fant laboratoriet nonylfenoletoxylater.

Nivåene lå imidlertid under grensene som den utbredte miljø- og helsestandarden som Øko-tex 100 krever.

- Det er svært små menger, og det er positivt at de ikke fant mer. Vi vet at tekstilbransjen er veldig kjemikalietung, sier Marcus Hagberg, inspektør ved Kemikalieinspektionen.

Formaldehyd brukes i tekstiler for å motvirke krymping og krøller. Det er allergifremkallende og mistenkes å være kreftfremkallende.

Nonylfenoletoxylat er et stoff som blir brukt under produksjonsprossessen av stoff, som er giftig for vannorganismer.

Vask nye tekstiler før bruk

I Sverige, hvor testen er gjennomført, finnes det i dag ingen obligatoriske regler som sier hvor mye av disse kjemikaliene et stoff kan inneholdet. Derimot finnes den frivillige merkingen Confidence in textiles, som er en standard som Øko-tex 100 sine mange produsenter forholder seg til.

Selv om ingrediensene ifølge Marcus Hagberg er ikke skadelig for brukerne i de nivåene som Testfakta fant, er rådet fra Kemikalieinspektionen likevel å alltid vaske nye tekstiler før bruk.

- Det vi ennå ikke vet så mye om er cocktail-effekten, hva små mengder av ulike kjemikalier kan gjøre når de blandes. Derfor er det bra å unngå det man kan.

Kvalitetskrav for sengetøy

Swerea IVF :s kvalitetssertifisering for sengetøy ble vedtatt i 2011 i samråd med representanter fra tekstilbransjen. For sertifiseringen stilles det krav på nuppedannelse, slitestyrke, rivestyrke og maks forandring av stoffet etter vask.

Enn så lenge finnes det ingen sertifiserte sengetøy på markedet.

Øko-tex / Confidence in textiles:

Øko-tex Standard 100 e er verdensomspennende helsemerking for råvare-tekstiler og sluttprodukter. Merket skal garantere at det ferdige produktet ikke forårsaker allergi eller andre helseproblemer.

For at et produkt skal få merket, må det slås fast at ingen helsefarlige kjemikalier finnes i tekstilen. Øko-tex 100 stiller ikke krav om økologisk produksjon eller arbeidsvilkår.

Kilde: Sveriges Konsumenter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning