Test av julekalender 2013

Test av julekalendere 2013

Fire 4. klassinger har testet årets julekalendere. Her var det mange fine og kule kalendere!

TESTET JULEKALENDERE: Brage Andersen Rognlien (9), Isak Tynes Johansen (9), Ada Sexe (9) og Charlotte Amalie Berentsen (8) har forhåndsåpnet noen av årets ferdiglagde julekalendere.
TESTET JULEKALENDERE: Brage Andersen Rognlien (9), Isak Tynes Johansen (9), Ada Sexe (9) og Charlotte Amalie Berentsen (8) har forhåndsåpnet noen av årets ferdiglagde julekalendere. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
FORSKERKALENDER: Den dyre kalenderen fra Forskerfabrikken vakte begeistring.
FORSKERKALENDER: Den dyre kalenderen fra Forskerfabrikken vakte begeistring. Foto: Tore Fjeld
ENGLER: Glassengler er et fint ikke-spiselig alternativ.
ENGLER: Glassengler er et fint ikke-spiselig alternativ. Foto: Tore Fjeld
GODTERI: Tradisjonelle godterikalendere som den fra Haribo, slår godt an blant de unge testerne.
GODTERI: Tradisjonelle godterikalendere som den fra Haribo, slår godt an blant de unge testerne. Foto: Tore Fjeld

Om testen:

Testpanel:

Brage Andersen Rognlien (9)

Isak Tynes Johansen (9)

Ada Sexe (9)

Charlotte Amalie Berentsen (8)

Brage, Isak, Ada og Charlotte går i samme 4. klasse på Ekeberg skole i Oslo, og har testet årets ferdiglagde julekalendere, eller adventskalendere som de egentlig heter. I løpet av et par hektiske ettermiddagstimer fikk de lov til å se på, åpne, smake og leke med tingene som gjemmer seg bak de 24 lukene i kalenderen.

 – Kjempegøy! Sa alle barna i kor.

– Jeg synes egentlig det er litt trist at vi ikke kan være her lenger, skulle ønske det var flere kalendere igjen å åpne, innrømmer Isak.

 I årets test var 11 kalendere med – noen med sjokolade eller annet godteri, noen med plastfigurer, en med glassengler, en med fotballkort, en med motiver fra Jul i svingen på NRK, og en spesiell gavekalender fra Forskerfabrikken. 10 av kalenderne er testet av gjengen fra Ekeberg, mens gavekalenderen fra Forskerfabrikken passer best for litt større barn og er derfor testet over en lengre periode av Henrik (11) og Andreas (9).

Tradisjonen med å telle ned til jul ved hjelp av en kalender med tall fra 1 til 24, kommer egentlig fra Tyskland. I Norge har adventskalendere vært vanlig siden etter 2. verdenskrig. 

Godteri eller leker best?

Det går egentlig ikke an å si om det er best med spiselige eller ikke-spiselige julekalendere, mener testpanelet. Det er selvfølgelig kult å få godteri på en vanlig hverdag, men samtidig er det også veldig morsomt å få noe fint som man kan ta vare på og leke med senere. Eller gi bort!

En av nyhetene på kalenderfronten i år er en kalender med 24 glassengler som vi kjøpte hos Nille. Da denne ble åpnet og testet, kom det klart frem at barna har skjønt at julens budskap handler mer om å gi enn å få.

– Disse kan jeg gi bort til mamma, sier Isak, og blir helt mild i ansiktet.

– Og jeg kan gi dem bort til mormor, hun samler på engler, sier Ada.

Og enda er det visst flere mødre og bestemødre som gjerne kunne fått noen engler i gave fra gullungene.

 

Men det er ikke til å komme bort fra at det er morsomt å få ting også. Hvis barna skulle velge sin favoritt blant kalendrene i testen, ville både Charlotte, Ada og Brage valgt Haribo, mens Isak ville valgt Kinder eller fotballkort-kalenderen.

Den de imidlertid ikke ville hatt, er Barbie-kalenderen. Guttene vil nesten ikke ta på den, og jentene åpner pliktskyldigst en luke hver. Dette hadde nok vært en mer egnet kalender for småsøstrene.

For forskerspirer

I tillegg til de kalendrene som ble testet av testpanelet, har vi vurdert en spesiell gavekalender fra Forskerfabrikken. Denne består av 24 pakker som for eksempel kan henges på en hjemmelaget kalender.

Den koster 980 kroner for 24 pakker, men da får du også med noen ”naturfagstimer” på kjøpet. Vil du kombinere med egne gaver, kan du også kjøpe en versjon med 12 pakker. Vi fikk to gutter til å åpne og prøve ut noen av pakkene og de var ikke i tvil om at dette var en kalender de gjerne kunne tenke seg å ha.

– Kjempekul kalender! Her kan vi prøve spennende ting som vi aldri får lov til ellers, mener Henrik, som er 11 år og går i 6. klasse.

Du trenger imidlertid litt tålmodighet, så det er kanskje lurt å vente med å åpne pakkene til etter skoletid, og det kan hende mamma eller pappa må hjelpe til litt.

Les også:

Stort test av vinterdresser

Disse testvinnerne er også billigst

Wienerpølsene som er best i test

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning