Test av drikkeflasker for barn

Den billigste er best i test!

Bare noen få av disse drikkeflaskene er egentlig gode for barn.

LEKKER OG ER VRIENE: Mange av disse flaskene enten lekker eller har andre ulemper som gjør dem trøblete for barn. FOTO: Petter Berg.
LEKKER OG ER VRIENE: Mange av disse flaskene enten lekker eller har andre ulemper som gjør dem trøblete for barn. FOTO: Petter Berg.
Publisert Oppdatert

Det stilles noen spesielle krav til drikkeflasker når de skal brukes av små barn. Først og fremst må de være enkle å åpne og lukke. I tillegg er det en stor fordel om de klarer å fylle dem selv.

Forskjellene var store mellom flaskene i testen. Vinneren fra Sistema er helt suveren: den er lett å åpne og bruke, selv for de minste barna, og den lekker ikke. De dårligste lekker eller ikke lar seg ikke åpne.

Må være robust!

En drikkeflaske må ha en drikkemekanisme som er lett å åpne, god å drikke av, og som holder helt tett når den er lukket. I tillegg skal den tåle varme og kulde, og den må være robust, siden den går rett som det er i gulvet i løpet av levetiden.

Ekspertene råder deg også til å vaske drikkeflaskene ofte. Det betyr at de bør være enkle å holde rene. Og så må barna håndtere flaskene enkelt selv:

- Barna bør kunne drikke av flasken med en hånd, sier Katja Andersen, som er en av våre to barnehageansatte som har gjennomført testingen med barnehagebarna.

Umulig å åpne

Ikke alle flaskene tilfredstiller disse kravene.

- Blafreflasken er søt, men umulig å åpne for barna, sier Andersen.

I en kommentar til resultatet sier Remi Fagervik i Blafre følgende:

Korken består kun av to deler og fungerer like godt med og uten sugerør. Det stemmer at akkurat denne flasken ikke bør vaskes i oppvaskmaskin da motivet vil slites over tid etter mange runder i maskinen. Men flaskene finnes også uten motiv og da kan de vaskes oppvaskmaskin, akkurat som korkene.

Til forskjell fra andre flasker som har mange deler og som ofte er satt sammen av flere materialer, er denne utviklet med tanke på holdbarhet, enkelt renhold, bruk og resirkulering.

Det stemmer at noen av korkene kan være harde å åpne til å begynne med, men vi ser også at det går seg til etter en tids bruk. Et lite tips er en dråpe matolje ved roten av vippetuten. Det finnes også enkle skrukorker til flaskene.

Flaske som lekker

Ellen Ramstad Sandnes er markedskoordinator hos produsenten av flasken fra Rosti. Hun har følgende kommentar til testresultatet:

- Drikkeflasken fra Rosti Mepal kommer i ulike varianter, men alle har den samme korkpatenten som gjør at korken slutter helt tett. Ved rengjøring skrus korken fra hverandre i 4 deler, for så å skrus sammen igjen etter vask. Denne korkpatenten har vært i produksjon i mange år. At flasken ikke lukker tett, er ukjent for oss. 

Om testen

Drikkeflaskene er brukertestet i en barnehage.  I ekspertpanelet satt Lilleba Sagranden og Katja M. Andersen. I tillegg har barna vært svært delaktige i testingen.

Flaskene er også kjølt ned til -5 grader og deretter sluppet i betonggulv fra en meters høyde.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning