Test av drikkeflaske til barn 2014

- Barna vil ikke bruke den, for den lukter og smaker dårlig

Vi har testet åtte drikkeflasker for barn.

TEST AV DRIKKEFLASKER: Vi har testet åtte drikkeflasker til barn.
TEST AV DRIKKEFLASKER: Vi har testet åtte drikkeflasker til barn.
Publisert Oppdatert

Om testen:

Drikkeflaskene er testet av 4 medlemmer i Foreldre og Barns store testfamilie-panel, som består av nesten 1000 brukere.

Medlemmene ble spurt om hvilke kvaliteter de ønsket i en drikkeflaske til sine barn. Basert på deres respons valgte vi ut familier med to barn under 6 år til å teste ut de aktuelle produktene.

Flaskene er testet ut fra følgende kriterier: lekkasje, brukervennlighet for barn, robusthet, rengjøring og ettersmak. Testerne har også fått anledning til å trekke frem andre fordeler og ulemper de har registrert underveis.

I tillegg til brukertesten har vi utført en teknisk test av lekkasje og robusthet, dvs. vi har målt om det lekker av flaskene over tid når de står opp ned og om flaskene tar skade av å falle i gulvet eller bakken gjentatte ganger.

. Familiene har testet samtlige av flaskene i løpet av en periode på to til fire uker.

Drikkeflaske er greit å ha med seg i barnehagen, men det er ikke spesielt artig å få tilbake en sekk med et klissete lag av saft i bunnen. Mange foreldre velger derfor flasker med dryppestopp, som skal forhindre at væsken søles utover.

Slike flasker finnes i en rekke former, farger og prisklasser. Hvilken bør man velge?

Les også vår utstyrsliste for barnehagebarna.

Tenk på votter og sand

Cecilie Moe er styrer i Espira Spirea barnehage i Oslo og har vært borti en del drikkeflasker gjennom årene.

- Det er viktig å velge en flaske som ikke lekker i sekken, eller når en ettåring snur den på hodet. Samtidig bør den være lett å drikke av, god å holde og enkel å håndtere også i skogen når man har votter på, sier hun.

De fleste barn liker også å leke med vann. Flaskene må tåle å gå i gulvet, både fra kjøkkenbenken, bordet og vogna.

- Hele sommerhalvåret bruker vi drikkeflaskene ute. Da bør de tåle å få sand inn i systemet som lett kan renses bort. 

For selv om litt møkk er sunt, vil vi gjerne få vasket flaskene skikkelig.

Vaskes tre ganger daglig

Rengjøring er et annet viktig moment. Det er de ansatte i barnehagen som i størst grad må håndtere dette. Husk derfor for all del på å kjøpe drikkeflasker som tåler oppvaskmaskinen.

- Vi er opptatt av å ha en god rutine. Flaskene går i oppvaskmaskinen en gang om dagen og skylles i tillegg 1-3 ganger. Det er jo ikke alle flasker som er like enkle å åpne og å ta fra hverandre. Vi møter mange rare drikkeflasker.

Populær testvinner

At Camelbak vinner testen overrasker henne ikke. Hun registrerer at Eddy-flasken er den desidert mest populære og kan sporenstreks telle fem slike flasker i umiddelbar nærhet.

- Aberet med denne er at barna tygger opp plast-tuten. Det er heller ikke alle som syns den er så lett å drikke av, i og med at man må knipe med leppene. Min sønn ville for eksempel instinktivt helle på den, men da kommer det jo ingenting ut, påpeker hun.

Camelbak etterfulges tett av Kids-flasken fra Contigo.

Ustabil tut

Moe sier at de fleste velger flasker med artige eller fargerike motiver til barnehagebarn. Hun råder likevel til å velge en flaske med god lukkemekanisme.

- Jeg ser at sportsflasker med tut som man trekker opp og dytter ned kan være ganske ustabile. Når du har den i sekken låser den seg ikke helt, og tuten kan knekke eller falle av. Jeg ser helst at drikkeflaskene har et klikk, eller en form for sikring.

Det er også en slik sportsflaske, fra produsenten Trudeau, som kommer dårligst ut i denne testen. Til tross for at Sofia-designet gikk rett hjem hos en del av barna i testpanelet.

- Vi ser at Camelbak og Thermo Can kommer godt ut i testen. Vi har drikkeflasker i samme kvalitet og prisklasse. Kanskje skulle disse heller vært med i testen slik at varer i samme prisklasse sammenlignes, sier Øystein Frustøl, daglig leder Magic Store AS.

Klikk.no understeker at Magic Store har hatt anledning til å foreslå andre produkter til denne testen. 

Les også:

Test av smoothier for barn

Test av middagsglass: Sunnere enn sitt rykte

Test av frokostblandinger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning