Test av barnestoler

Denne barnestolen er best

Brio Sit er den beste barnestolen til barnet ditt, ifølge ny test. Klassikeren Hokus-Pokus er testens taper.

BEST I TEST: Testens vinner, Brio Sit, er den klart mest stabile stolen blant de åtte, og skårer full pott på stabilitetstesten.
BEST I TEST: Testens vinner, Brio Sit, er den klart mest stabile stolen blant de åtte, og skårer full pott på stabilitetstesten. Foto: Foto: Produsentene
Publisert Oppdatert

I en test av høye barnestoler utført av svenske Testfakta kommer det fram at alle ikke er like stabile.

Hvert år oppsøker mange hundre foreldre legevakten med barn som er skadet etter fall fra en høy barnestol.

De aller fleste fallulykkene fra barnestoler er relatert til stolenes stabilitet og om barnet klarer å reise seg opp i stolen. Barnestoler er et av de produktene som forårsaker flest alvorlige ulykker hos barn opp til tre år.

Alle høye barnestoler som selges på det norske markedet skal være godkjent etter den europeiske standarden SS-EN 14988. Standarden stiller en rekke sikkerhetskrav til produktet for å beskytte barna fra ulike typer av skader og ulykker.

Slik ble resultatet i den svenske testen, der poengskalaen går fra 0 til 5 poeng

Brio Sit

5,0

Crescent Inovi

4,3

Stokke Tripp Trapp

4,2

Babybjörn Matstol

4,1

Ikea Antilop

3,9

Svan Svanstolen

3,5

Baby Dan Angel

3,5

Barnsängsfabruiken Hokus Pokus

2,8

Ulik stabilitet

Alle de åtte stolene som er med i testen klarer sikkerhetskravet i standarden når det gjelder stabilitet, selv om det skiller en hel del mellom dem. Testens vinner, Brio Sit, er den klart mest stabile stolen blant de åtte, og skårer full pott på stabilitetstesten. Testens taper, klassikeren Hokus-Pokus, klarer også kravet i standarden, men det viser seg at den ikke er like stabil som Sit-stolen, og får karakter 3,6 av 5 mulige.

Standardens krav på stabilitet er ikke tilstrekkelig for å forhindre at stolene ikke velter dersom barnet setter beina mot bordet og dytter seg bakover. Det er derfor viktig å tenke på at selv om stolen tilfredsstiller standardens sikkerhetskrav til stabilitet, er ikke dette ensbetydende med at stolen er "sikker".

-Det er et klart faremoment ved høye barnestoler at de lett kan velte hvis barnet dytter fra med beina mot bordet. Standardens krav til stabilitet er helt klart for lave, og vi ønsker en forbedring av standarden på dette området, forteller Maria Holmberg på Konsumentverket i Sverige til Testfakta.

Strengere krav

I henhold til standarden testes det bare om stolene er tilstrekkelig stabile når barnet henger over kanten på hver side av stolen. Det testes ikke hvorvidt stolen kan velte bakover.

Men hvert år skjer det mange ulykker der barn skyver seg ut fra bordet med beina mot bordkanten og hele stolen velter bakover. Testfakta har i samarbeid med laboratoriet derfor testet stolene utover det standarden krever. Samtlige stoler er testet mot fall rett bakover.

- Denne delen av testen er interessant fordi man jo ønsker en så stabil stol som mulig. Jo stabilere den er, desto sikrere er den for barnet. Men jeg vil ikke kommentere hvordan nye standarder skal se ut, før vi har studert resultatene fra testen nærmere, sier Holmberg til Testfakta.

Mange av fallulykkene fra barnestoler skjer også fordi barnet har klart å reise seg opp selv i stolen. Hvis stolen er trang nok, klarer ikke barnet dette, og ulykker kan unngås.

To av stolene i Testfaktas test viser seg å være for lette å reise seg opp i, dette er stolen Angel fra Baby Dan og testens taper Hokuspokus. Åpningen til beina er for stor.

Testvinneren Brio Sit får ingen sikkerhetsanmerkninger i testen og er et godt kjøp. Stolen har også kommet svært godt ut i flere tidligere tester.

Markedssjef i Brio Care i Sverige, Liza Alvarez, mener noe av årsaken til de gode resultatene er et gjennomtenkt og godt design.

- Vi er selvfølgelig svært glade for at Brio Sit nok en gang kåres som testvinner. Dette er spesielt bra fordi de andre produsentene også ansees som høykvalitets merker. Brio har lang tradisjon i å lage kvalitetsprodukter til barn. Sit-stolen er funksjonell, med et godt og tiltalende design, sier Alvarez til Foreldre & Barn.

Kommentar fra taperen

- Under de 40 årene vi har produsert Hokus-Pokus i plast har denne stolen kommet godt ut i tilsvarende stabilitets tester. Man skulle kunne lage en barnestol som var umulig å velte, men den ville blitt nærmest umulig å bruke, fordi den hadde tatt svært stor plass. I Testfaktas test kommer det ikke fram hvilke normer som gjelder for stabilitet, noe vi reagerer på, sier Bengt Olsson i Barnsängfabriken i Sverige til Foreldre & Barn.

Han sier de også reagerer på hvordan denne testen er utført.

Når man tester stolen med en dukke blir det vanskelig å få en objektiv vurdering- det kommer jo an på hvordan man håndterer dukken. Det er mye vanskeligere for barnet å reise seg opp i en stol uten fotstøtte, enn i en stol med fotstøtte. Dessuten reagerer vi på at noen av stolene får pluss fordi de er testet med sele. Hokus-Pokus har også en sele som kan kjøpes ekstra, det sier testen ingenting om.

Til denne stolen finnes det dessuten en ekstra pute, slik at selve sittedelen og beinåpningene blir mindre. I tillegg til dette kan man kjøpe et anker som fester stolen til bordet, dette for å unngå at barnet kan dytte seg ut.

Vi avventer svar fra laboratoriet vedrørende de nye kravene i standarden, før vi eventuelt gjør noe ytterligere, sier Bengt Olsson.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning