Stor test av barnehage- og skolesekker

Sekkesjekken

Barnehagesekkene klarte seg godt da vi testet høstens utvalg av sekker for barn. Når det gjaldt skolesekkene, var ikke ekspertene fullt så imponert.

Dina Pedersen (snart førsteklassing), Matheo Olsen (snart førsteklassing ) Og Hedvig Karlsen( barnehagebarn) fant raskt sine favorittsekker.
Dina Pedersen (snart førsteklassing), Matheo Olsen (snart førsteklassing ) Og Hedvig Karlsen( barnehagebarn) fant raskt sine favorittsekker. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Sist oppdatert

10 bud når du skal kjøpe sekk

* Ta med barnet i butikken for å se hvordan sekken sitter på ryggen og over skuldrene. Barn er forskjellig bygd, og jenter er ofte smalere over skuldrene enn gutter. Bruk god tid på å prøve ulike sekker, og legg bøker og klær i sekken mens dere prøver.

* Ikke kjøp for stor sekk. Hvis sekken er for stor, blir bæreegenskapene dårligere.

* Skulderremmene skal være godt polstret. Sitter remmene for tett, vil de gnage i nakken. Henger de for langt ut på skuldrene, vil de lett skli ned og gjøre at sekken blir vond å bære.

* Hoftebelte og brystreim gir ekstra bærekomfort.

* Sekken skal ligge godt inntil ryggen. Sjekk om ryggplata er stødig og godt polstret.

* Stoffet bør være vanntett og lokket bør være utformet slik at det ikke kommer vann inn i sekken når det regner.

* Sekkeposen bør ikke være for stor og dyp - da blir sekken lett baktung. Remmer i siden gjør at man kan regulere sekkeposen slik at den henger mest mulig inntil ryggen. Vekten skal ligge så nær kroppen som mulig.

* Det skal være refleks på sekken.

* Spenner og remmer bør være solide, og samtidig lette å håndtere for barnet.

* Regulerbare tursekker passer ofte bedre til barna enn de ordinære skolesekkene.

- Barnehagesekkene var bedre, konkluderer kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen, etter å ha gått gjennom et stort utvalg av høstens skole- og barnehagesekker.

Fysioterapeut Ragnhild Bech er enig. Hun savner en ordentlig god skolesekk i utvalget hun har foran seg.

- Ingen har laget skikkelige formsydde skulderseler for smale skuldrer. Det er dårlig, sier Bech.

Først når de undersøker tursekken Elg (20 l) fra Helsport, finner de sekken med egenskapene som de savner på skolesekkene.

- Selv om den selges som en tursekk, fungerer den også godt som skolesekk, sier Bech.

Etter å ha undersøkt sekkelommen får de bekreftet at det er god plass til bøker. Skulderremmene ligger formsydde og fine på skuldrene til både Dina og Matheo, som begge skal begynne i første klasse til høsten.

Barna er imidlertid ikke like begeistret. De synes sekken ser ut som en barnehagesekk, og bryr seg lite om at den sitter godt på skuldrene og ryggen.

Ødelegger turgleden

At ekspertene rangerer tursekkene på topp, både blant barnehagesekkene og skolesekkene, kommer av at de har bedre bæreegenskaper.

- I dag stilles det større krav til sekkene fordi skoler og barnehager har flere turdager, sier Bech.

- Kan barna ødelegge ryggen ved å gå med dårlig sekk?

- Nei, det skal oftest mer til for å ødelegge ryggen. Problemet er at en dårlig sekk kan ødelegge turgleden. Og ødelegger man turgleden, så ødelegger man en viktig kilde til god rygg og god helse senere i livet, sier Bech.

Bechs erfaring er at det er de med de dårligste sekkene som er minst glad i å gå tur. En vond sekk kan også få skoleveien til å kjennes lang ut.

- En skolesekk som er ubehagelig å bære kan bidra til at barnet helst ikke vil gå til skolen, men foretrekker å bli kjørt, sier Aas-Jakobsen.

En ubehagelig skolesekk kan også gi andre uheldige vaner.

- Hvis man har en sekk som er vond å bære, er det lett at man bare slenger den over en skulder, noe som ikke er særlig bra for ryggen på sikt, tilføyer Bech.

Fornuftig eller fin sekk?

Mens barna gjerne vil ha mest mulig pynt på sekken, mener ekspertene at det er en uting.

- Skolesekkene har altfor mye stæsj. Inntrykket er voldsomt, og gjør at barna må bytte sekk fortere. Sekkene varer kortere, fordi ungene fort synes de blir barnslige, mener Aas-Jakobsen.

Ekspertenes råd er å ta med barnet i butikken når skolesekken skal kjøpes, slik at de får en sekk som passer. Men hvordan skal man løse det når avkommet velger en sekk som sitter dårlig, men er full av fristende leker og morsomme motiver?

- Gjør et kompromiss. Prøv å finne en sekk som både er god og fin, råder fysioterapeut Ragnhild Bech.

Denne saken ble første gang publisert 12/08 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også