Test av regntøy

Denne regndressen inneholder farlige stoffer

Ticket to Heaven trekker regndressen Janis fra markedet etter laboratorietest. Se hvilken dress som vant testen.

TEST AV REGNTØY: Denne serien, Janis Rubber Rain, av regntøy fra Ticket to Heaven er nå trukket fra markedet.
TEST AV REGNTØY: Denne serien, Janis Rubber Rain, av regntøy fra Ticket to Heaven er nå trukket fra markedet. Foto: Produktbilder
Publisert Oppdatert

I en test av regntøy til barn utført av det svenske researchfirmaet Testfakta, kommer det fram at to av dressene inneholder tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer.

Den ene dressen, Janis Rubber Rain fra Ticket to Heaven, selges her i landet.

Plasthempen på glidelåsen inneholder store mengder hormonforstyrrende ftalater og kadmium.

Her finner du hele testen.

Det er glidelåsens plasthempe som er testet for kjemikalier, og her fant man altså de giftige stoffene DEHP og kadmium. Disse stoffene kan skade reproduksjonsevnen og føre til skader på fosteret. Kadmium er akutt og kronisk giftig for mennesker.

Barn suger og biter på alt, og en plasthempe ytterst på en glidelås er intet unntak.

- Den er helt klart innbydende for et barn å putte i munnen og suge på. Derfor er det urovekkende at plasthempen inneholder ftalater, sier Bert-Ove Lund, toksikolog i Kjemikalieinspeksjonen i Sverige.

Forbudt til småbarn

DEHP er forbudt å bruke i småbarnsprodukter, leker og kosmetikk, men derimot foreløpig ikke i klær. EU utarbeider nå nye regler for bruk av DEHP, og et mulig resultat kan bli at stoffet blir forbudt i alle konsumentprodukter som oppbevares innendørs, også klær.

Når det gjelder kadmium er reglene derimot klare: Stoffet er forbudt å bruke i blant annet plast, som i dette tilfellet.

Trekker produktet

Ticket to Heaven har - etter at de ble informert om testresultatet - besluttet å trekke produktet fra samtlige butikker i de fire nordiske landene (Danmark, Sverige, Norge og Finland).

- Vi ser svært alvorlig på resultatet og vil gjøre alt vi kan for å handle så korrekt som mulig i denne saken, forteller Hans Peter Høeg Larsen, eier og viseadministrerende direktør i Ticket To Heaven i Danmark.

- Vi avventer svar fra danske miljømyndigheter på hva vi gjør videre i forhold til den gjeldende regndressen og om det vil kreves en offisiell tilbakekallelse av produktet. I mellomtiden har vi besluttet å trekke dressen fra alle butikker i hele Norden, sier Høeg Larsen til Foreldre & Barn.

TEST AV REGNTØY: Det er denne plasthempen på glidelåsen som inneholder store mengder hormonforstyrrende ftalater og kadmuim.
TEST AV REGNTØY: Det er denne plasthempen på glidelåsen som inneholder store mengder hormonforstyrrende ftalater og kadmuim. Foto: Produktbilder

Lurt av underleverandør

Ticket to Heaven skriver i en pressemelding at de har gått igjennom de kommende leveransene av regndresser for å være sikre på at denne plasthempen ikke blir brukt på ny. De skriver videre at de kommende kolleksjonene blir levert med et sertifikat som skal garantere at produktene er helt fri for ftalater og tungmetaller.

Fakta om DEHP

DEHP er en forbindelse i stoffgruppen ftalater.

DEHP er giftig og kan skade evnen til å få barn og føre til skader på fosteret.

Det forskes på om det er en sammenheng mellom eksponering for ftalater i husstøv og astma/allergi.

Ftalater brukes hovedsakelig som mykgjørere i plast, og finnes i mange produkter vi bruker til daglig.

Produksjon og forbruk av DEHP er blitt vesentlig redusert. Norske myndigheter har vedtatt et mål å stanse bruk og utslipp innen 2020.

Det er innført forbud mot leketøy som inneholder DEHP, DBP eller BBP.

DEHP er forbudt i kosmetikk, både i Norge og i EU.

Forbrukerrådet: – Bør forbys!

Forbrukerrådet skriver i en pressemelding at Testfaktas funn er urovekkende:

"Dette understreker behovet for en strengere regulering av skadelige kjemikalier og tungmetaller i forbrukerprodukter, ikke minst i produkter rettet mot barn. Vi mener både DEHP, DINP, bly og kadmium i denne typen produkter må forbys. Det er viktig å presisere at vi mener fastsatte grenseverdier for skadelige stoffer må gjelde for produktenes enkeltdeler. Dette er særdeles viktig i leketøy og barneprodukter, fordi barn, også større barn, gjerne putter knapper, snorer, glidelåser osv i munnen."

- Vi har svært gode prosedyrer og ønsker alltid å lage gode og trygge produkter. Derfor er testing svært viktig, sier Høeg Larsen.

- Vi har tydelige krav og aksepterer overhodet ikke farlige kjemikalier. Dessverre kan vi aldri være helt sikre på at underleverandørene våre ikke lurer oss. I dette konkrete tilfellet har underleverandøren valgt en annen og billigere hempe enn avtalt - for å spare penger. Vi har selvfølgelig sagt opp vår avtale med dem med umiddelbar virkning, forteller Høeg Larsen.

- Hva skal kunder som allerede har kjøpt denne regndressen gjøre?

- Alle kunder som har kjøpt regndressen Janis, kan henvende seg til nærmeste butikk som selger Ticket to Heaven, for å bytte eller levere tilbake dressen, sier Høeg Larsen.

Didrikson best i test

I Testfaktas test av 12 regndresser kommer Didrikson Boardman best ut. Den har best rivestyrke, og er i tillegg helt vanntett.

Kaxs fra KappAhl, Ludvig fra Abeko og Polarn O. Pyret får også høyest skår på vanntetthet.

Samtlige av de 12 regndressene i Testfaktas test er vanntette når du kjøper dem. Men etter at dressene ble utsatt for slitasje, var det bare fem dresser som fortsatt holdt vannet ute.

- Barn er i aktivitet og sliter klærne sine. Vi har derfor testet regndressene med sandpapir mot materiale for å se om de klarer å holde vannet ute, forteller Ann Stare, testleder på Swerea IVF i Mölndal i Sverige.

FARLIG SUTTING: Barna løper en helsemessig risiko om de putter denne innbydende hempen i munnen.
FARLIG SUTTING: Barna løper en helsemessig risiko om de putter denne innbydende hempen i munnen. Foto: Produktbilder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning