Test av vinterdresser 2008

Billige like gode som dyre

Pass på når du kjøper årets vinterdress. Ikke alle holder det de lover.

VINTERDRESSER: I årets test av vinterdresser oppnådde de fleste vinterdressene svært gode resultater.
VINTERDRESSER: I årets test av vinterdresser oppnådde de fleste vinterdressene svært gode resultater. Foto: FOTO: Getty images
Publisert Oppdatert
TESTET: Swerea IVF Mölndal har i regi av testfakta testet et utvalg av sesongens vinterdresser for barn, på oppdrag fra Foreldre og Barn.
TESTET: Swerea IVF Mölndal har i regi av testfakta testet et utvalg av sesongens vinterdresser for barn, på oppdrag fra Foreldre og Barn. Foto: FOTO: Testfakta

Om testen

 • Swerea IVF Mölndal har i regi av Testfakta testet et utvalg av sesongens vinterdresser for barn. Testen, som er gjort på oppdrag fra Foreldre & Barn, omfatter vanntetthet/vannavvisende evne, rivestyrke, slitestyrke og vindtetthet.
 • I forkant av testen ble vinterdressene delt inn i to kategorier: Vanntette og vannavvisende, avhengig av hva produsenten lover/deklarerer. Dressnes funksjonsevne er testet i henhold til europeisk standard, SS-EN ISO.
 • Varmeisolering ble ikke testet med bakgrunn i at dette avhenger mye av om dressen er vanntett, vindtett og hva barnet har på seg under dressen.
 • I hvert delmoment fikk dressene karakter fra 1 til 5, der 5 er best. I totalkarakteren er vanntetthet eller vannavvisning vektlagt 55 prosent og vindtetthet, rivestyrke og slitestyrke er vektlagt 15 prosent hver.

Vanntetthet:

Er dressene vanntette?

Et ble tatt ut prøvebiter fra tre forskjellige områder på dressene. Prøvebitene ble utsatt for et vanntrykk som økte jevnt fra null til ti meter (SS-EN 20 811:1992).

Vannavvisning:

Holder dressene ute lett regn?

To prøvebiter fra hver dress ble først utsatt for lettere regn i ti minutter. Deretter ble det målt hvor mye vann som var gått gjennom stoffet samt hvor mye som var absorbert (SS-EN 29 865:1993).

Vintetthet:

Hvor mye vind slipper dressen gjennom?

Luft ble sugd gjennom dressens materiale (gjennom alle lagene). Deretter ble det målt hvor mye luft som slapp gjennom (SS-EN ISO 9237:1995).

Rivestyrke:

Hvor mye tåler materiale?

Tre stoffbiter fra dressens bein og bak/hofteparti ble revet på langs og på tvers til de gikk i stykker (SS-EN ISO 13937-2:2000).

Slitestyrke:

Hvor mye slitasje tåler dressen?

Slitestyrke ble testet ved hjelp av sandpapir i en spesialsentrifuge. Etter 5000 omdreininger ble tekstilene undersøkt og vurdert (SS-EN 530:1995).

De vanntette vinterdressene holder det de lover, og er stort sett gode kjøp. Det er verre med vinterdressene som selges som "vannavvisende": Lett duskregn kan være nok til at barnet blir vått gjennom dressen.

Det er ikke lite som kreves for at en vinterdress skal fungere godt gjennom en kald, men også til tider våt, vinter. At dressene holder barna tørre er viktig for at de skal holde varmen.

I årets laboratorietest oppnådde de fleste vinterdressene svært gode resultater, både på vanntetthet og vindtetthet.

Billig og bra

Årets test viser at billige og dyre vinterdresser kan være like bra. Blant de vanntette dressene er testresultatene jevnt over gode. Prisforskjellene er imidlertid store, så her kan det være mye penger å spare ved å velge en rimelig dress.

Dressene fra Reima og Coop gjør det best i testen, men du må betale nesten en tusenlapp mer for Reimadressen, sammenlignet med den tilsvarende fra Coop. Andre som skiller seg ut som både prisgunstige og bra, er vinterdressene til Europris og Reflex, som begge koster under 500 kroner. I totalkarakteren de ulike dressene får i testen er det er det ikke tatt hensyn til hvor mye de koster.

To av dressene ble våte

Før testing ble vinterdressene delt inn i to grupper: Vinterdresser der produsentene oppgir at de er vanntette, og vinterdresser hvor det oppgis at de er vannavvisende.

- Testmetoden for de to gruppene er helt ulik. Vanntette plagg skal holde vannet helt ute, mens vannavvisende vinterdresser ikke er laget for å skulle være tørre etter lengre tid i kraftig regn, forklarer Helena Hjätnäs, testansvarlig på testlaboratoriet til svenske Swerea IVF , hvor testen ble utført.

Samtlige av de vanntette dressene i testen holder det de lover. Det er verre med de vannavvisende dressene. Etter å ha vært utsatt for lett regn i ti minutter var det kun én av tre som holdt vannet ute. Det var dressen fra Hennes & Mauritz. Ellos' og KappAhls dresser slapp inn så mye vann at barnet risikerer å bli vått, selv i duskregn.

Velger man å kjøpe en vannavvisende dress, kan det altså være lurt å trekke en gummibukse utenpå i vått vær.

TESTET: Swerea IVF Mölndal har i regi av testfakta testet et utvalg av sesongens vinterdresser for barn, på oppdrag fra Foreldre og Barn.
TESTET: Swerea IVF Mölndal har i regi av testfakta testet et utvalg av sesongens vinterdresser for barn, på oppdrag fra Foreldre og Barn. Foto: FOTO: Testfakta

Slitasje og rivestyrke

For at en dress skal holde vinteren igjennom, er det viktig at den er slitesterk. Vi har fått testet både slitestyrke og rivestyrke (hvor lett stoffet revner) på ytterstoffene til samtlige dresser. KappAhls dress gjorde det klart best på rivestyrke.

De andre vinterdressene i testen gjorde det jevnt over ganske bra, og alle fikk godkjent. I slitasjetesten ble ikke resultatene fullt så gode. Ingen av vinterdressene gikk i stykker, men mange fikk et slitt utseende, og materialet ble flere steder svært tynt.

De som klarte seg best var dressene fra Reima, Lindex, Coop og Ellos som fikk karakter 3 (hvor 5 er best). De andre fikk karakter 2.

Tenk gjennom hvilke behov dere har før dere kjøper dress. Hvis barnet bare skal ha én dress, er det en fordel at den kan tørkes i tørketrommel. Av de vanntette dressene er det bare Molos og Reimas dresser som tåler tørketrommel.

For å få dressen ordentlig ren etter en dag i sandkasse og slaps, kan det også være praktisk at den tåler maskinvask på 40 grader. Nesten alle dressene tåler dette, med unntak av de fra Molo og Europris, som det anbefales å vaske på 30 grader.

Når det kommer til sikkerhet, tilfredsstiller alle dressene kravene: Ingen har løse bånd, og alle har avtagbare hetter og reflekser.

Kjøpetips

 • De færreste kan bruke flere tusen kroner på en vinterdress, så bruk sunn fornuft når du skal ut og handle. Tenk på hva ditt barn trenger. Er det mye ute i all slags vær? Kan du ha en gummibukse utenpå når det er veldig vått ute? Har barnet bare én dress, kan det være lurt å kjøpe en som kan tørkes i tørketrommel.
 • Kjøp vinterdress etter behov. Bor du i tørt og kaldt klima, eller mildt og vått? Sitter barnet mest i vogn, eller er det i mye aktivitet?
 • Det er viktig at barna kan bevege seg i dressen, og at den ikke er for tung og stiv.
 • En for tykk vinterdress kan hemme bevegeligheten, og gjøre at barnet blir svett. Det er en klar fordel at dressen er litt tynnere, og at man kler barnet i flere tynne lag med klær under.
 • Vinterdressen bør være enkel å ta av og på. Åpningen bør være romslig.
 • Glidelåsen bør være solid og enkel å dra opp og ned. Beskyttelsesklaff over glidelåsen beskytter mot skitt, vann og vind, mens klaffene på innsiden hindrer at den setter seg fast i klærne.
 • Ermene på dressen bør være så lange at håndleddene ikke utsettes for kulde. Strikk nederst på ermer og buksebein gjør at kald luft, vann og snø ikke kommer inn under dressen. Utskiftbar strikk til å ha under foten er en fordel, det hindrer at dressen glir opp.
 • Forsterkninger på rumpa og knærne gjør dressen mer slitesterk. Gummiert bakdel er viktig, særlig for de minste barna.
 • Tapede sømmer er en fordel.
 • Dressen bør være godt utstyrt med reflekser både foran og bak.

Coop

Best i test, og mest for pengene.

VANNTETTE VINTERDRESSER

VINTERDRESSER: Coop, Friends
VINTERDRESSER: Coop, Friends Foto: FOTO: Testfakta

COOP

Modell: Friends

Str.: 92-122

Cirkapris: 549 kr

Ytterstoff: 100 % Oxford nylon. Tapede sømmer.

Fôr: 100 % polyester.

Vaskeanvisning: 40 grader, tåler ikke tørketrommel.

Vanntetthet: 5

Vindtetthet: 5

Rivestyrke: 4

Slitestyrke: 3

Totalkarakter: 4,6 : Best i test, og mest for pengene.

Reima

Best i test, men dyr.

VANNTETTE VINTERDRESSER

REIMA

VINTERDRESSER: Reima, Rogen
VINTERDRESSER: Reima, Rogen Foto: FOTO: Testfakta

Modell: Rogen

Str.: 80-110/110-140

Cirkapris: 1399 kr/1499 kr

Ytterstoff: 73 % polyamid, 27 % polyuretan. Tapede sømmer.

Fôr: 100 % polyamid.

Mellomfôr: 100 % polyester.

Vaskeanvisning: 40 grader, tåler tørketrommel.

Vanntetthet: 5

Vindtetthet: 5

Rivestyrke: 4

Slitestyrke: 3

Totalkarakter: 4,6. Best i test, men dyr.

Lindex

Bra.

VANNTETTE VINTERDRESSER

LINDEX

Modell: Fix

TEST AV VINTERDRESSER: Lindex modell Fix
TEST AV VINTERDRESSER: Lindex modell Fix Foto: FOTO: Testfakta

Str.: 80-128

Cirkapris: 699 kr

Ytterstoff: 100 % polyamid. Tapede sømmer.

Fôr: 100 % polyester.

Mellomfôr: 100 % polyester.

Vaskeanvisning: 40 grader, tåler ikke tørketrommel.

Vanntetthet: 5

Vindtetthet: 5

Rivestyrke: 3

Slitestyrke: 3

Totalkarakter: 4,4. Bra.

Stormberg

Bra, men ikke så god slitestyrke.

VANNTETTE VINTERDRESSER

STORMBERG

Modell: Haggel ProreTex

Str.: 80-122

VINTERDRESSER: Stormberg, Haggel ProreTex
VINTERDRESSER: Stormberg, Haggel ProreTex Foto: FOTO: Testfakta

Cirkapris: 899 kr

Ytterstoff: 100 % polyester. Tapede sømmer.

Fôr: 100 % polyester.

Mellomfôr: 100 % polyester.

Vaskeanvisning: 40 grader, tåler ikke tørketrommel.

Vanntetthet: 5

Vindtetthet: 5

Rivestyrke: 4

Slitestyrke: 2

Totalkarakter: 4,4 Bra, men ikke så god slitestyrke.

Polarn O. Pyret

Bra, men ikke så god slitestyrke.

VANNTETTE VINTERDRESSER

POLARN O. PYRET

Str.: 80-122

Cirkapris: 1195 kr

Ytterstoff: 100 % polyamid. Tapede sømmer.

VINTERDRESSER: Polarn O. Pyret
VINTERDRESSER: Polarn O. Pyret Foto: FOTO: Testfakta

Fôr: 100 % polyamid.

Mellomfôr: 100 % polyester.

Vaskeanvisning: 40 grader, tåler ikke tørketrommel.

Vanntetthet: 5

Vindtetthet: 5

Rivestyrke: 4

Slitestyrke: 2

Totalkarakter: 4,4 Bra, men ikke så god slitestyrke.

Reflex

Bra, men ikke så god slitestyrke. Prisgunstig.

VANNTETTE VINTERDRESSER

REFLEX

Modell:082-366/7/8

Str.: 86-128

Cirkapris: 499 kr

Ytterstoff: 100 % nylon. Tapede sømmer.

VINTERDRESSER: Reflex modell 082-366/7/8
VINTERDRESSER: Reflex modell 082-366/7/8 Foto: FOTO: Testfakta

Fôr: 100 % polyester.

Mellomfôr: 100 % polyester.

Vaskeanvisning: 30 grader, tåler ikke tørketrommel og tørkeskap.

Vanntetthet: 5

Vindtetthet: 5

Rivestyrke: 3

Slitestyrke: 2

Totalkarakter: 4,3 Bra, men ikke så god slitestyrke. Prisgunstig.

Europris

Bra, men ikke så god slitestyrke. Prisgunstig.

VANNTETTE VINTERDRESSER

EUROPRIS

Modell: B&G

Str.: 92-134

Cirkapris: 400 kr

Ytterstoff: 100 % polyester. Tapede sømmer.

Fôr: 100 % polyester.

VINTERDRESSER: Europris
VINTERDRESSER: Europris Foto: FOTO: Testfakta

Mellomfôr: 100 % polyester.

Vaskeanvisning: 30 grader, tåler ikke tørketrommel.

Vanntetthet: 5

Vindtetthet: 5

Rivestyrke: 3

Slitestyrke: 2

Totalkarakter: 4,3 Bra, men ikke så god slitestyrke. Prisgunstig.

Molo

Bra, men ikke så god slitestyrke.

VANNTETTE VINTERDRESSER

MOLO

Modell: Polaris

Str.: 80-128

Cirkapris: 1195 kr

Ytterstoff: 100 % polyamid. Tapede sømmer.

Fôr: 100 % polyester.

Mellomfôr: 100 % polyester.

VINTERDRESSER: Molo, polaris
VINTERDRESSER: Molo, polaris Foto: FOTO: Testfakta

Vaskeanvisning: 30 grader, tåler tørketrommel.

Vanntetthet: 5

Vindtetthet: 5

Rivestyrke: 3

Slitestyrke: 2

Totalkarakter: 4,3 Bra, men ikke så god slitestyrke.

H&M, Ellos og Kappahl

H&M er bra, men ikke så god slitestyrke. Ellos og Kappahl har dårlig vannavvisende evne.

VANNAVVISENDE VINTERDRESSER

HM

Str.: 86-128

Cirkapris: 398 kr

Ytterstoff: 100 % polyamid. Ikke tapede sømmer.

Fôr: 100 % polyester.

Mellomfôr: 100 % polyester.

Vaskeanvisning: 40 grader, tåler tørketrommel.

Vannavvisning: 3

VINTERDRESSER: HM
VINTERDRESSER: HM Foto: FOTO: Testfakta
VINTERDRESSER: Ellos
VINTERDRESSER: Ellos Foto: FOTO: Testfakta
VINTERDRESSER: Kappahl, Wekids
VINTERDRESSER: Kappahl, Wekids Foto: FOTO: Testfakta

Vindtetthet: 5

Rivestyrke: 4

Slitestyrke: 2

Totalkarakter: 3,3 Bra, men ikke så god slitestyrke.

ELLOS

Str.: 80-140

Cirkapris: 499 kr

Ytterstoff: 50 % polyamid, 50 % bomull. Ikke tapede sømmer.

Fôr: 100 % polyester.

Mellomfôr: 100 % polyester.

Vaskeanvisning: grader, tåler tørketrommel.

Vannavvisning: 2

Vindtetthet: 5

Rivestyrke: 4

Slitestyrke: 3

Totalkarakter: 2,9 Dårlig vannavvisende evne.

KAPPAHL

Modell: WeKids

Str.: 80- 140

Cirkapris: 499 kr

Ytterstoff: 50 % polyamid, 50 % bomull. Ikke tapede sømmer.

Fôr: 100 % polyester.

Mellomfôr: 100 % polyester.

Vaskeanvisning: 40 grader, tåler tørketrommel.

Vannavvisning: 2

Vindtetthet: 4

Rivestyrke: 5

Slitestyrke: 2

Totalkarakter: 2,8 Dårlig vannavvisende evne.

Kommentar: Dressen består delvis av et vanntett materiale, men områdene som ikke er vanntette er såpass store at barnet allikevel lett blir våt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning