Test av Skolesekker

Vi har testet årets skolesekker

Skolesekkene er bedre enn noensinne. Her får du hjelp til å velge den beste til ditt barn.

<b>SKOLESTART:</b> Barna er klare med nye sekker på ryggen. 
SKOLESTART: Barna er klare med nye sekker på ryggen.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sist oppdatert

Produsentene av skolesekker legger mye energi i å lage en sekk som foreldrene skal føle seg trygge på og barnet har lyst på. Foreldrene er gjerne mest opptatt av at den er funksjonell, mens barna vil ha en sekk med det rette utseendet.

I denne testen har vi kun hatt fokus på det funksjonelle. Alle skolesekker på markedet er ikke med i testen, men du vil få kunnskap om viktige kriterier, slik at det blir lettere å velge riktig sekk for ditt barn.

Utvalg

Vi har tatt med sju sekker i testen, fem
typiske skolesekker, og to som blir mer
for outsidere å regne i dette selskapet; Fjällräven og Osprey. Dette har vi gjort for å få en referanse fra produsentene som er dyktige på det rent turtekniske, og fordi noen familier gjerne vil ha en sekk som både fungerer på skolen og på tur i helgene. Særlig Osprey skiller seg ut som som en sekk som først og fremst er laget for turbruk.

Sekkene er beregnet for barn som starter i 1. trinn, men kriteriene for å velge en god sekk er de samme for alle som skal bære en tung sekk hver dag gjennom året.

Les også: Test av yoghurt til barn: Én soleklar vinner

SLIK BLE TESTEN UTFØRT 

Stine Opstad Nilsen er vår ekspert i denne testen. Hun er fysioterapeut for barn og jobber på Bekken og Barn i Bærum. Hun har vurdert sekkens utforming og bæresystem. I tillegg har vi fått hjelp av skoleklare Emil Oertel Halvorsen. Han har testet de ulike funksjonene på sekken.

Alle sekkene er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Kriterier

Vi har sett på utforming av selve sekken, bæresystem, rominndeling, betjening og sikkerhet. Det er en relativt enkel oppgave å putte mange smarte funksjoner inn i en slik sekk, men på de beste sekkene har også produsenten sørget for at de er enkle og intuitive i bruk.

Utforming av sekken:

1. Sekken bør ha et riktig volum og være utformet slik at den står av seg selv.

2. Polstring på de rette stedene beskytter innholdet.

3. Komprimeringsremmer på sidene er en nyttig detalj som gjør at volumet kan reduseres når det er lite i sekken.

Les også: Kommentar: Fritidsaktiviteter for barn har blitt for dyre

Bæresystemet:

Bæresystemet skal være laget slik at sekken trekkes inn mot ryggen. Samtidig skal det stabilisere sekken, fordele vekten riktig på kroppen og tillate fri bevegelse. Den skal hvile på nedre del av korsryggen, og samtidig ikke bli så høy at den kommer i konflikt med nakke og hode. Det skal være lett å justere remmene slik at sekken kan tilpasses barnet.

Rominndeling:

Er rominndelingen i sekken gjort riktig, havner de tyngste tingene inn mot ryggen. Pluss også for egen plass til drikkeflaske, matboks og annet nødvendig.

Betjening av sekken:

Sekken skal være enkel å bruke. Hovedrom og lommer skal være enkle å betjene. Alt som skal ned i sekken, skal havne på riktig sted, nesten av seg selv. Barnet skal enkelt betjene lokk, lukkinger og andre funksjoner.

Sikkerhet:

Sikkerhet handler mye om synlighet. Sekkene skal ha godt med reflekser, og et regntrekk som lyser opp i høstmørket.

Les også: Test av regnsett for barn

SJEKKLISTE: Se hva som er de viktigste kriteriene for en god sekk.
SJEKKLISTE: Se hva som er de viktigste kriteriene for en god sekk.

Tre nyttige tips

• På de fleste sekkene slakker stroppene seg når de blir slitt. Derfor er det lurt å sjekke og stramme med jevne mellomrom. Særlig toppstrammerne, de kan gjerne sjekkes og strammes daglig.

• Regntrekket kan brukes selv om det ikke regner. Det gir god synlighet på mørke høstdager.

• Tøm sekken hver dag, og sjekk at barnet ikke bærer unødvendig tungt. Ti prosent av barnets vekt er en grei tommelfingerregel.

Les også: Føler du deg mislykket som forelder, les dette!

Konklusjon

Det er høyt nivå i denne testen, påpeker vår ekspert. Ingen dårlige sekker, de som kommer dårligst ut gjør det først og fremst fordi de ikke er laget spesifikt for skolebruk. Beckmann og Ergobag kommer best ut, med Beckmann på topp. De tre neste på listen er også gode valg. Det er små detaljer som skiller. Her er det først og fremst viktig å bruke tid på å teste sekken i butikken og finne den sekken som passer ditt barn best.

Beckmann Classic 22 liter

Beckmann Classic
Beckmann Classic Foto: Produsenten

Sekken sitter godt på ryggen, og den henger i passe høyde. Skulderremmene ligger godt og fint inntil, men sitter noe langt fra hverandre. Lufting i ryggen og bra bæresystem. Formsydde skulderremmer og god hoftestropp, og det finnes gode muligheter til å gjøre en helt riktig til­pasning.

Bra volum og den firkantede formen gir god plassutnyttelse. God plass i rommet nærmest ryggen, og ellers har sekken en enkel og gjennomtenkt innredning.

Egen stramming for å få innholdet inn mot ryggen. Sekken har en noe smal base, men står ganske greit av seg selv. Sekken har godt med reflekser og skikkelig regntrekk i lokket.

Pris: Kr 849.

Terningkast: 5

Testvinner!

Ergobag Prime 1. klassesekk

Ergobag Prime 1. klassesekk
Ergobag Prime 1. klassesekk Foto: Produsenten

Sekken sitter godt på ryggen. Den henger i passe høyde og skulderremmene ligger godt og fint inntil. Sekken har det mest avanserte og gjennomtenkte bæresystemet av alle i testen.

God og riktig polstring, formsydde skulderremmer, høydejusterbar bryststropp, godt hoftebelte og justerbar rygglengde. I tillegg er det lufting i ryggen.

Bæresystemet er svært enkelt å stille inn. Gode stropper og spenner som er enkle å betjene. Her finnes alle muligheter til å gjøre en helt riktig tilpasning. Sekken er også enkel i bruk. Kun én spenne til lokket, og innredningen er enkel og intuitiv. Her kommer alt på plass nesten av seg selv.

Snoren som lukker sekken, skyver også innholdet mot ryggen. Det er smart. Sekken føles ganske stor, men det gir også en stor og godt polstret base. Den står meget godt av seg selv. Sekken har godt med reflekser, og egen lomme for regntrekk i lokket. Ulempen er at regntrekk må kjøpes i tillegg.

Pris: Kr 1229.

Terningkast: 5

1. klassesekk fra Frii of Norway

1. klasseekk fra Frii of Norway
1. klasseekk fra Frii of Norway Foto: Produsenten

Skulderremmene ligger godt og fint inntil skuldre og bryst. De har også passe avstand. Bæresystemet har formsydde skulderremmer, men ingen toppstrammere. Litt kort polstring på hoftebeltet, men ellers bra. Bryststroppen kan justeres i høyden. Sekken er veldig lett å tilpasse med gode stropper og spenner, og det er lufting i ryggen.

Sekken er enkel i bruk, enkel tilgang til de ulike lommene. Snoren som lukker sekken, skyver også innholdet mot ryggen. Det er smart. To magnetspenner på lokket gjør åpning og lukking enkelt for barna. Sekken har en smal base, så det skal mye til at den står av seg selv.

Sekken har greit med reflekser, og remmer i knallfarge som gir god synlighet. Regntrekket er plassert i bunnen av sekken. Her er det godt med reflekser, men her liker vi at produsenten trår til med en knallfarge på trekket framfor samme farge som sekken. Plasseringen i bunnen gjør også at sekken blir ekstra ustødig når den står på gulvet.

Pris: Kr 749.

Terningkast: 4

Troll skolesekk 22 liter

Troll skolesekk
Troll skolesekk Foto: Produsenten

Bæresystemet har formsydde skulderremmer, gode hoftestropper og høydejusterbar bryststropp. Stroppene er litt trege når det skal gjøres innstillinger, ellers fungerer innstilling bra. Utvendige komprimeringsremmer gir vi pluss for.

Sekken har stort volum og innredningen er gjennomtenkt: To store rom nærmest ryggen med egen strammefunksjon. Alt er lett tilgjengelig, men det er litt varierende kvalitet på spennene, noen er vel harde å åpne.

Sekken har en bred og solid base og står ganske greit av seg selv. Den har også godt med reflekser og skikkelig regntrekk i lokket.

Pris: Kr 799.

Terningkast: 4

Bergans 2GO 24L Midnight Blue Triangle

Bergans 2GO 24L Midnight Blue Triangle
Bergans 2GO 24L Midnight Blue Triangle Foto: Produsenten

Skulderremmene ligger godt og fint inntil skuldre og bryst. Bæresystemet har formsydde skulderremmer og godt hoftebelte. I tillegg er bryststroppen justerbar i høyden. Bæresystemet er enkelt å stille inn, og pluss for justerbar rygglengde.

Sekken har gode stropper og spenner som er enkle å betjene, men glidelås oppleves mer tuklete enn lokk med spenner. Innredningen er kanskje i enkleste laget, og det mangler stramming slik at innholdet blir dyttet inn mot ryggen. Utvendige komprimeringsremmer kompenserer riktignok noe for dette.

Sekken har bred base, men står ikke særlig godt av seg selv. Sekken har godt med reflekser og er utstyrt med regntrekk i egen lomme.

Pris: Kr 799.

Terningkast: 4

Osprey Jet 18

Osprey Jet 18
Osprey Jet 18 Foto: Produsenten

Bæresystemet har formsydde skulderremmer, grei hoftestropp og bryststropp som kan justeres i høyden. Ingen toppstrammere. Sekken er veldig lett å tilpasse, gode stropper og spenner.

Volumet er i snaueste laget, og sekken har ingen innredning i hovedrommet, men en smart lomme rett bak ryggplaten. Den kan brukes uten at man trenger å åpne lokket.

Sekken har en smal base og står ikke av seg selv. Sekken har ikke reflekser og mangler regntrekk.

Dette er sekken for turglade familier som vil klare seg med bare én sekk. Den mangler helt kule temaer, så innsalget kan bli tøft.

Pris: Kr 700.

Terningkast: 3

Fjällräven High Coast Kids

Fjällräven High Coast Kids
Fjällräven High Coast Kids Foto: Produsenten

Bæresystemet har formsydde skulderremmer, grei hoftestropp og bryststropp som kan justeres i høyden. Det er enkelt å stille inn bæresystemet, men det er ingen toppstrammere.

Glidelås oppleves vanskeligere enn lokk med spenner, og volumet er i snaueste laget.

Innredningen er enkel med hovedrom og en stor lomme på utsiden. Lommen nærmest ryggen er trang og liten.

Sekken har en litt liten base og står ikke av seg selv. Sekken har greit med reflekser, men mangler regntrekk.

Pris: 1099

Terningkast: 3

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2020, og sist oppdatert 06/08 2020.

Les også