Småbarnstiden

«Jeg sitter igjen med noen lefser foran på brystet og badekar under øynene som suvenirer fra en slitsom men eventyrlig tid»

Marie Lunde har nesten, men bare nesten glemt hvordan småbarnstiden var.

Pluss ikon
<b>ALLE GLEMMER:</b> Tobarnsmor Marie Lunde skriver at øynene hun hadde i bakhodet har grodd igjen og superhørselen har pensjonert seg
ALLE GLEMMER: Tobarnsmor Marie Lunde skriver at øynene hun hadde i bakhodet har grodd igjen og superhørselen har pensjonert seg Foto: Privat
Sist oppdatert

Marie Lunde er fast bidragsyter hos Foreldre & Barn, og har bloggen Miss Lunde.

«Hva holder dere på med egentlig?» spør venninnen min over telefonen med et snev av irritasjon i stemmen.

Jeg beveger meg noen meter for å unnslippe lyden av vann som treffer plastikk. «Ola spyler utemøblene og jeg driver og fjerner løvetann mens barna er på lekeplassen.»

«Det høres deilig ut» sier hun med et sukk.

«Deilig og deilig, det må gjøres» svarer jeg. «Du har helt glemt hvordan det var du» konstaterer hun, før hun begynner å ramse opp hvordan søndagen hennes forløper med en ti måneder gammel rakett og en sjalu storebror på to år.

Døgnvill og underernært

Hun har rett, jeg HAR glemt hvordan det var. Jeg har glemt babylivet og følelsen av å stå døgnvill og underernært i beredskap tjuefire-sju for småtroll som ikke engang kan klemme ut en fjert uten bistand. For bare to år siden ville en time med ugress-luking i hagen føles som en spa-weekend i Marbella.

Forandringen har skjedd gradvis og umerkelig, som når man går opp i vekt og ikke oppdager det før det oppstår vakuum hver gang man trer på jeansa.

Nå kan familien dra steder uten å slepe etter seg en hale av vippestoler, ammeputer, gulpekluter og snørrsugere. Jeg slipper å trille rundt på et hangarskip med svett panne dekket av talkum, med skurv under neglene og en tarm som går på et drivstoff bestående av hvetebakst og kruttsterk kaffe.

Les også: Marie Lunde: – En dag i fjor vår begynte håret mitt plutselig å falle av

Panikk for udelte druer og litiumsbatterier

Jeg har ikke lenger et panikkaktig forhold til konsepter som varm kaffe, litiumsbatterier vaksinemotstandere og udelte druer.

Nå kan jeg le av at jeg daglig måtte plukke flytende brune haier ut av badekaret med hundepose når minstemann badet. At jeg en periode måtte pumpe bena til en forstoppet liten stakkar helt til en ukes restavfall plutselig slanget seg ut i fanget mitt som på en softis-maskin.

Øynene jeg hadde i bakhodet har grodd igjen, superhørselen har pensjonert seg og forsøker nå i stedet å ignorere så mye lyd som overhodet mulig.

Ryggen min husker ikke lenger at den annenhver natt frydet seg over å ligge i kjelleren på en syltynn madrass for å hvile ut etter et fire timers langt sirkus som utspilte seg natten før.

Jeg har glemt hvordan det var. Men jeg sitter igjen med noen lefser foran på brystet og badekar under øynene som suvenirer fra en slitsom men eventyrlig tid som jeg aldri ville vært foruten.

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2020, og sist oppdatert 15/06 2020.

Les også