Sikring av barn i bil

Sikring av barn i bil: Unngå disse 9 feilene

1 av 5 sikrer barnet feil i bil. Antallet har økt de siste årene. For en trygg kjøretur bør du unngå disse tabbene.

BARN I BIL: 1 av 5 feilsikrer barnet i bil. Her kan du se de typiske feilene folk gjør, samt hvordan du kan gjøre det riktig.
BARN I BIL: 1 av 5 feilsikrer barnet i bil. Her kan du se de typiske feilene folk gjør, samt hvordan du kan gjøre det riktig. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– I 2023 ble det gjennomført kontroller av barn i bil som viste at 21 prosent av barn i bil satt feilsikret. Den største feilen var feil bruk av belte. Vi i Trygg Trafikk synes tallene er skremmende. De er fortsatt altfor høye.

Dette forteller Silje Kristine Hansen til Klikk.no. Hun er spesialrådgiver i Trygg Trafikk.

Mange gjør kanskje noen uvisse feil som kan få store konsekvenser ved en kollisjon. Eller du sliter kanskje med å overbevise besteforeldre om hvordan bilstolen skal brukes korrekt, og får som svar:

«Det gikk jo bra før. Det var slik vi gjorde det før i tiden.»

– Det gikk aldeles ikke bare bra før. Det er store forskjeller på både utstyr og regelverk før og nå, ikke minst er det store forskjeller på hvor mange barn som dør eller blir hardt skadet i trafikken.

– Her er det viktig å formidle kunnskap og opplyse om viktigheten av god sikkerhet av barn i bil, sier Hansen.

BARN I BIL: Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk forteller at flere barn har beltet feil på.
BARN I BIL: Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk forteller at flere barn har beltet feil på. Foto: Trygg Trafikk

Vi har spurt NAF, Trygg trafikk og Dyrebarlast om «alt» du trenger å vite om sikring av barn i bil. Disse tabbene bør du unngå.

1. Feilmontert bilstol

For å gi barnet den beste beskyttelsen er det viktig å montere bilstolen riktig. Derfor er det viktig å følge bruksanvisningen.

– Støtteben, isofix-feste og liknende har gjerne markeringer som sier ifra om monteringen er riktig eller ikke. Hvis det er uklart eller du er usikker på om monteringen er gjort riktig, så anbefaler vi å sjekke bilstolprodusentens nettside, sier Hansen.

– Det kan også være et alternativ å dra til butikken hvor bilstolen er kjøpt. Mange av butikkene er behjelpelige med monteringen slik at det blir gjort riktig, legger hun til.

  • Først og fremst skal bilstolen være godkjent etter ECE R 44 eller ECE R 129, ofte omtalt som i-Size. ECE R 129 er den nyeste standarden der også sidekollisjon er en del av testkriteriene.
  • Velg bilstol som passer barn og bil. Gjerne ta med både barn og bil til butikk for å prøve utstyret før kjøp.
  • Gjerne se på tester av bilstoler. Hvis du leser tester av bilstoler, er det viktig å skille på de ulike kriteriene og resultatene. Vår sterke anbefaling er å fokusere på sikkerhetskriteriet.
  • Vær obs om man handler på nett. Særlig slike «smarte» produkter som reisestoler ol. Her KAN man komme over produkter som ikke er godkjent i Norge./Europa.

Kilder: Silje Kristine Hansne i Trygg Trafikk og Cathrine Henriksen i Dyrebarlast.

Se mer

Cathrine Henriksen i Dyrebarlast deler deres lille sjekkliste for montering av bilsete med Klikk.no:

  • Vær sikker på eksakt hvilken stol du har kjøpt. Hos noen produsenter kan modellnavnene på forskjellige stoler være veldig like.
  • Les monteringsanvisningen nøye. Sjekk gjerne YouTube for instruksjonvideoer.
  • ·Vær helt sikker på at stolen er korrekt montert i henhold til anvisningen. Få gjerne noen andre, for eksempel partner, til å sjekke over at alt er korrekt.
  • Sjekk med bilstolens manual at du har korrekt høyde på nakkestøtte og seler.
  • Sjekk at hellingen er korrekt. Babybilstolen kan ha en helning opp mot 45 prosent, eller rettere. Småbarnstoler skal ha en helling på 30 grader eller rettere.
  • Stram selene godt nok.

Les også: Lina Kristine vart påkøyrd med baby i bilen. Dette er hennar åtvaring til andre foreldre

2. Beltet ligger feil

– Hos 16 prosent av barna var beltet enten løst, vridd eller plassert feil, forteller Hansen.

Ta beltesjekken hver gang dere skal ut å kjøre, dette gjelder i grunnen for alle i bilen - liten og stor, sier Hansen i Trygg Trafikk.

BELTE: Det skal maks være to fingre imellom skulderbeltene og barnet. Illustrasjonen viser hvordan du strammer selene.
BELTE: Det skal maks være to fingre imellom skulderbeltene og barnet. Illustrasjonen viser hvordan du strammer selene. Foto: Illustrasjon Trygg Trafikk
  • Beltet skal ligge stramt og tett på kroppen. Husk at beltene ikke skal være vridd, men de skal ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig. Husk å etterstramme beltet.
  • Beltet skal ligge godt inn på skulder - Beltet må ikke plasseres under armen, bak ryggen, eller på overarmen. Beltet skal plasseres på kroppens harde områder, skulder og hofte.
  • Beltet skal ligge ned på hoftene - Både voksne og barn plasserer ofte hoftetbeltet for høyt. Da blir det liggende på magen til fare for indre organer.

Vær obs på dette med barn i beltestol.

– For alle i bilen er det viktig å ha beltet riktig plassert. Sammenliknet med en bakovervendt med interne belter har barnet i en beltestol mulighet til å bevege seg mer og endre på sittestilling og belteplassering underveis, påpeker Hansen.

– Derfor er det viktig å sørge for at det ligger riktig på starten av kjøreturen, og sjekke underveis, fortsetter hun.

BELTE: Hovedregelen er at sikkerhetsbeltet skal plasseres på kroppens harde områder, skulder og hofte.
BELTE: Hovedregelen er at sikkerhetsbeltet skal plasseres på kroppens harde områder, skulder og hofte. Foto: Trygg Trafikk
BELTE: Hvis beltet ligger for langt opp kan beltet potensielt gjøre stor skade i en kollisjon.
BELTE: Hvis beltet ligger for langt opp kan beltet potensielt gjøre stor skade i en kollisjon. Foto: Trygg Trafikk

Klype-testen

Henriksen i Dyrebarlast råder å ta klypetesten for å sjekke at beltet er stramt nok.

Babystol/bakovervendt stol: Prøv å klyp tak i beltet ved barnets krageben. Får du til å samle litt av beltet mellom fingrene er beltet for løst. Husk å stramme beltet over hoftene, før du drar i strammestroppen (den «halen» som kommer ut av stolen mellom barnets ben.)

Beltestol/uten stol: Dra godt i diagonalbeltet for å passe på at dette er skikkelig strammet. Få ut all slakk.

3. For mye klær på

Ingen tykke eller klumpete klær bør brukes i bilsetet. Ytterklær, fluffy babydresser og for store klær bør unngås.

– Det fører til at man får en avstand mellom beltet og barnets kropp noe som igjen hindrer beltet i å ligge riktig. Derfor bør man alltid ta av tykke jakker og heller ha et teppe over barnet når man kjører. Det er svært viktig at beltene sitter tett inntil barnets kropp for at de skal kunne fungere korrekt.

Dette sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen til Klikk.no.

4. Kjøper brukt bilstol

En bilstol er et sikkerhetsprodukt og derfor er det viktig at utstyret er i god stand og gir barnet best mulig beskyttelse.

– Det er ingenting i veien for å arve en bilstol eller kjøpe av noen man kjenner, men å kjøpe bilstol på Finn.no eller andre steder fraråder vi, sier Hansen og forsetter:

– Vi har sett skrekkeksempler med bilstoler som har blitt teipet med gaffateip og som var planlagt å selge videre på nett.

På generell basis anbefaler man ikke å kjøpe bilstol brukt, da det finnes mye rart på bruktmarkedet.

– Jeg ble selv kontaktet av ei dame som fortalte at hun fant igjen babystolen hun selv kastet på dynga som hadde noen gjenkjennbare klistremerker på seg, til salgs på Finn, forteller Henriksen.

– Samtidig selges det også mye bra, og er alternativet å kjøpe en dårlig bilstol eller å droppe bilstol, så vil det å kjøpe brukt være et bedre alternativ i de fleste tilfeller. Men man må være kritisk til hva man velger, legger hun til.

NAF anbefaler ikke at man kjøper brukt barnesete. Det er flere grunner til det, men hovedgrunnen er at man ikke kjenner til bilsetets historikk.

– Et barnesete kan se helt fint ut, men har strukturelle skader som man ikke oppdager og det kan ha vært innblandet i en ulykke som man som kjøper ikke får vite om, sier Svendsen.

Les også (+): Foreldretabben «alle» gjør: – Det gir ikke mening for barnet

5. Plasserer barnet forovervendt for tidlig

Trygg Trafikk anbefaler at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig, minst til barnet er fire år og helst lengre.

BAKOVERVENDT: Det anbefales at barnet sitter bakovervendt til barnet er minst fire år, men gjerne lenger.
BAKOVERVENDT: Det anbefales at barnet sitter bakovervendt til barnet er minst fire år, men gjerne lenger. Foto: Trygg Trafikk

Både reelle ulykker og forskning har vist at bakovervendt sikring er det beste for små barn.

– Små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. For et lite barn kan hodet utgjøre rundt 25 prosent av kroppsvekten, mens det for oss voksne er snakk om cirka seks prosent, forteller Hansen og fortsetter:

– Ved å sitte bakovervendt i en frontkollisjon blir kroppen og hodet presset mot seteryggen. Kreftene blir fordelt over en større flate slik at belastningen blir mindre for hode og nakke.

Trygg Trafikks siste telling viser at 65 prosent av barn i aldersgruppen 1 til og med 3 år sitter bakovervendt. 1-åringene var best, 90 prosent satt bakovervendt, mens kun 41 prosent av 3 åringene gjorde det samme.

– I utgangspunktet er det ingen unntak for å snu barnet fremovervendt tidlig. Barnet tåler ikke en kollisjon bedre fordi hen blir bilsyk, eller fordi bilen er trang, eller hva man måtte tenke som grunn for å snu barnet fremovervendt, sier Henriksen.

6. Setter barnet for tidlig foran en aktiv airbag

Barn og airbag hører ikke sammen. Barn bør være minst 140 cm høye før de sitter foran en aktiv airbag.

– Det er ikke lov å ha barn som sitter bakovervendt foran en aktiv airbag. For barn som sitter forovervendt er det en sterk anbefaling å ha airbagen slått av frem til barnet er minst 140 cm. Eneste unntaket er hvis bilprodusenten sier noe annet, her gjelder det å kjenne sin bil, sier Hansen.

– Grunnen til det er at barnet da er for lavt i forhold til kollisjonsputen slik at denne treffer feil. Det kan i verste fall føre til alvorlige skader, utdyper Svendsen.

7. Har ikke en bilstol som passer barnets vekt og høyde

Dagens bilstoler er godkjent etter ett av to regelverk, enten R44/04 hvor man bare ser på vekt, eller R129 hvor man både ser på vekt og høyde.

– Alt av utstyr er godkjent etter vekt og/eller høydegrenser og skal følges. Når barnet har vokst ut av bilstolen enten i vekt eller høyde, må bilstolen byttes ut. I tillegg så bør man ta hensyn til alder når man skal kjøpe nytt. Barn bør sitte bakovervendt til de er minst fire år og helst lengre, sier Hansen.

Går det kun på vekt er det vekta man må se på. Går det på vekt og høyde så må man se på hva barnet når først.

– Alder i seg selv er aldri en grunn til at bilstolen ikke kan brukes hvis barnet passer i vekt og høyde, sier Henriksen.

– Den eneste gangen det er alder som faktisk gjelder er på en del småbarnsstoler som kan brukes både bakovervendt og fremovervendt. I godkjenninga R129 er det nemlig ulovlig å ha barn fremovervendt før de er 15 måneder gamle, legger hun til.

Det er viktig at barnet sitter komfortabelt i bilstolen.

Det vil si at det er riktig i forhold til barnets størrelse, gir beskyttelse og hjelper barnet med en god sittestilling.

Her er Trygg Trafikk , NAF og Dyrebarlast sine veiledende råd:

  • Bilstolen er for liten når øverste del av barnets øre er på linje med stolens høyeste punkt.
  • Babystolen bør byttes med en bakovervendt småbarnstol når barnet kan sitte selv og er stor nok for neste type stol.
  • Babystolen er for liten når barnets hode er på linje med stolens høyeste punkt.
  • En bilstol skal byttes dersom den har vært innblandet i en ulykke.
  • Generell levetid på en barnestol er ti år. Er de eldre enn det må de byttes ut, uavhengig av om de har skader, slitasje.
  • Skal du bytte til en større bakovervendt stol så kan du selvfølgelig gjøre det når som helst, men skal du bytte til beltestol bør du absolutt vente så lenge du kan med å bytte.
Se mer

– For de minste barna er det ikke mulig å sitte så rett, og bilstolen må gi ekstra støtte. Babybilstolen kan ha en helning opp mot 45 prosent, eller rettere. For lite helning kan føre til at barnet blir sittende med haken mot brystet. Det kan også føre til at barnet mistrives i bilstolen, informerer Hansen og fortsetter:

– Større barn trenger ikke samme støtte og de kan ha en mer oppreist posisjon på bilstolen. Småbarnstolen bør ha en helning på maks 30 grader eller brattere.

– For liten eller for stor bilstol vil kunne føre til at barnet ikke får den beste beskyttelsen i en kollisjon, og i verste fall kan det føre til alvorlig skade eller død, legger hun til.

Les også: Han står der på lekeplassen. Står der med fullt fokus. Men ikke på barna ...

8. Glemmer å ta opp bøylen på noen stoler

– Les i bruksanvisningen hvordan bøylen på babybilstolen skal stå. Mange av bilstolene er designet slik at bøylen benyttes som antirotasjonsbøyle i en kollisjon, informerer Hansen.

BABYBILSTOL: Bøyla på babybilstoler skal ofte være i bæreposisjon. Det beskytter baby ved en kollisjon.
BABYBILSTOL: Bøyla på babybilstoler skal ofte være i bæreposisjon. Det beskytter baby ved en kollisjon. Foto: Trygg Trafikk

Med mindre noe annet er tydelig presisert i babystolens manual, skal bøyla/bærehåndtaket på babystolen være i bæreposisjon i bilen.

– Bøyla har en viktig sikkerhetsmessing funksjon ved en eventuell ulykke, sier Henriksen.

Dette bekrefter Svendsen i NAF.

– Bøylen fungerer som en veltebøyle og hindrer også at stolen roterer ved en påkjørsel bakfra. Derfor bør man ha bøylen i bæreposisjon når man kjører med barn i barnesetet, sier han.

Les også: Miriam (30) sender barnet sitt i barnehagen når hun har fri - med god samvittighet

9. Lar besteforeldre slurve

Trygg Trafikk opplever både besteforeldre som er opptatt av sikkerheten til barnebarna og ønsker råd og tips, samt foreldre som ønsker råd i møte med besteforeldre.

– Hvis besteforeldre syntes montering er vanskelig kan det være en idé at besteforeldrene får låne bilen som vanligvis blir benyttet, sier Hansen og fortsetter:

– Da vet dere at bilstolen er montert riktig, og barnet sitter i utstyret dere vet passer og er riktig for barnet. Jeg har selv hatt god erfaring med regelen om at «bilen følger barnet».

Noen besteforeldre forstår ikke helt hvorfor barn skal sitte bakovervendt og syntes det ser ubehagelig ut, men slik er det ikke.

– Tidligere kunne babyene bli transportert i bagdelen til vognen, men slik er det ikke nå lengre. Sikringsutstyr som skal brukes i bil må være godkjent til bruk i bil, forteller Hansen.

Henriksen i Dyrebarlast råder å dele kunnskap.

– Her må vi rett og slett dele kunnskapen, og noen ganger må man nok bare si at «dette er mitt barn, så det bestemmer jeg». Det kan være et forslag å vise videoer og andre informasjonskilder til besteforeldre. De aller fleste vil barnebarnets beste.

– Og skulle det være utfordringer med besteforeldre som ikke vil forstå, og som kjemper imot, så får man bare være klar og tydelig på hvordan barnet skal sikres. Om det ikke blir godtatt eller overholdt, så kan barnet heller ikke være med dem i bilen, sier Henriksen.

Ta en pause

Sikring av barn i bil handler om å ivareta barnet sikkerhet under bilturen.

– Dersom man slurver med sikring av barn i bil, feil plassering i forhold til kollisjonsputer eller dersom man løsner beltene fordi barnet klager setter man barnets sikkerhet i fare. Da er et bedre å stoppe, og ta en pause før man kjører videre, råder og poengterer Svendsen i NAF.

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2023, og sist oppdatert 30/01 2024.

Les også