Vinterklær

Pakk bort vinterklærne riktig

Jepp. Vi har gjort feil hvert år. Har du?

UNNGÅ PLAST: Bruk pappesker eller papirposer når du skal pakke bort vinterklærne.
UNNGÅ PLAST: Bruk pappesker eller papirposer når du skal pakke bort vinterklærne. Foto: Foto: Astrid Waller
Sist oppdatert
VIKTIG JOBB: Husk å rengjøre ullklærne før du pakker dem bort.
VIKTIG JOBB: Husk å rengjøre ullklærne før du pakker dem bort. Foto: Foto: Astrid Waller

Nå er det endelig tid for å kjøpe de perfekte vårskoene til barna, du vet de skoene som ideelt sett tåler både vær og slitasje.

Samtidig skal vi pakke bort varme og velbrukte vinterklær. Joda, det er kjedelig å bruke tid på sånt, men tar du godt vare på vinterklærne, beholder du dem lenger, og det blir hyggeligere å ta dem fram igjen neste sesong.

Ifølge tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for Forbruksforskning (Sifo), Ingun Grimstad Klepp, er det ikke så mye som skal til for at klærne holder seg lenger og at plaggets funksjon opprettholdes.

Vask klærne før nedpakking

De fleste har ikke plass til å la vintertøyet ligge i skap og skuffer over sommeren. Da er det smart å ta en liten vårrengjøring i klesskapene. Sett bort klær dere ikke bruker på loftet eller i boden.

– Det aller viktigste man må tenke på, er at alt man pakker bort, må være rent og ikke minst helt tørt. Fett og flekker som får sitte lenge, er vanskelige å få bort. Dessuten elsker møllen skitne klær. Det kan, med andre ord, være lurt å vaske alt i maskin, eller gå over klærne med en fuktig klut før du legger dem bort, sier Klepp.

Men aller først bør både yttertøy og ullplagg rengjøres skikkelig.

Unngå møllen

Møllen er på full fart tilbake til norske klesskap. Noe av årsaken er at møllkuler er blitt forbudt, fordi de er giftige og miljøskadelige. Møll og insekter setter stor pris på søppel og matrester.

– Sjekk derfor alle lommer nøye og tøm dem for papirrester, mat og annet søppel. Hvis søppel forblir i lommene over sommeren, kan du fort risikere at det enten har smeltet og laget flekker som ikke kan fjernes, eller at insekter har spist og laget hull i klærne dine, advarer tekstileksperten

Men ikke vask for ofte

SNART FERDIG: Rene ullklær i papirpose, klare til bruk neste vinter.
SNART FERDIG: Rene ullklær i papirpose, klare til bruk neste vinter. Foto: Foto: Astrid Waller

Men selv om det er viktig å vaske yttertøyet og ullklærne før de pakkes bort, bør de ikke vaskes for ofte ellers i året.

– Den største feilen vi foreldre gjør, er at vi vasker klærne altfor ofte. Mange av plaggenes egenskaper kan gå tapt hvis klærne  eller ikke vedlikeholdes riktig. Ull er et godt eksempel på dette, sier Klepp.

I stedet for å vaske kan man lufte plagget for å få vekk lukt. Er det flekker, kan man bruke en fuktig klut eller lett flekkfjerning rett på flekken, istedenfor å vaske hele plagget.

– Men noen ganger kan svette, skitt og støv tette igjen porene slik at plaggets egenskaper blir dårligere. Pusteegenskapene kan for eksempel forsvinne helt hvis plagget blir for skittent.

Slik vasker du:

1. Følg vaskeanvisningen.

2. Bruk vaskepose for å beskytte ekstra ømfintlige tekstiler.

3. Vask lyse og kulørte stoffer hver for seg.

4. Bruk vaskemiddel med bleking til hvitvask, og med et fargebevaring til kulørte klær.

5. Sørg for at tekstiler av farget bomull vaskes for seg de første gangene, slik at fargen ikke smitter.

6. Ull må vaskes med ullvaskemiddel. Vanlig vaskemiddel inneholder enzymer og blekemiddel som kan ødelegge ullfibrene.

7. Fjern flekker så snart som mulig, da er de lettere å få bort.

8. Hvis du tørker klærne i tørketrommel: Ta dem ut mens de er litt våte. Det gir et glatt og pent resultat og mindre slitasje.

9. Det er viktig å sentrifugere ullklærne før de henges til tørk. En del nyere ullplagg er behandlet på en måte som gjør at de tåler tørketrommel. Klærne er i så fall tydelig merket.

10. Impregnerte klær må reimpregneres etter vask. Bruk sprayimpregnering, ikke vaskeimpregnering som puttes i vaskemaskin.Vaskeimpregneringen impregnerer både utsiden og innsiden, noe som fører til at plagget blir for tett.

Unngå plast

Klærne er nå rene og helt tørre. Da er det fristende å stappe dem ned i en søppelsekker og slenge dem i uteboden. Eller? Ikke?

SORTERING: Husk å sortere ut det som er for smått, slik at det enkelt og greit kan gis bort til yngre søsken eller andre barn.
SORTERING: Husk å sortere ut det som er for smått, slik at det enkelt og greit kan gis bort til yngre søsken eller andre barn. Foto: FOTO: Astrid Waller

Mange sverger til plastposer og -sekker når de skal pakke bort klær for sesongen. Men det er ikke så lurt.

– Problemet med plast er at det fort kan oppstå kondens og fukt når temperaturen forandrer seg ute. Det smarteste er å velge pappesker til lagring av klær og tekstiler. Det er heller ingen god idé å oppbevare klær i uteboden. Der kan de fort bli ødelagt av smådyr, eller det kan sette seg jordslag i klærne på grunn av temperatursvingningene ute, som igjen kan føre til kondens og fukt.

– Jeg pleier faktisk å legge avispapir rundt plaggene før jeg pakker dem bort i papp-esker. Det finnes ingen vitenskapelig studie som beviser at dette fungerer, men trykksverten har ifølge gamle kjerringråd en lukt som holder møllen på avstand, sier Klepp.

Slik pakker du ned:

1. Sorter barnas klær nøye. Er det noe som blir for smått til neste vinter? Eller som kan gå over i esken til minstemann? Det sparer deg for mye jobb neste vinter.

2. Bruk store esker eller  tøyposer. Merk med hvite lapper eller sprittusj hva boksene eller posene inneholder.

3. Tekstiler bør oppbevares tørt. Ikke oppbevar klær i uteboden, da kan det bli ødelagt av smådyr, eller det kan sette seg jordslag i dem.

Denne saken ble første gang publisert 14/03 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også