Overgripere på internett

«Sæx på bestilling» har sendt deg en venneforespørsel

MovieStar Planet er egentlig et uskyldig nettspill for barn. Det er derfor du skal følge ekstra godt med.

KAN TREFFE PÅ SEX-CHATTERE: Barn som bruker MovieStar Planet kan bli kontaktet av brukere med navn som absolutt ikke hører hjemme på en nettspillside for barn.
KAN TREFFE PÅ SEX-CHATTERE: Barn som bruker MovieStar Planet kan bli kontaktet av brukere med navn som absolutt ikke hører hjemme på en nettspillside for barn. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

- Barn på nettsteder som MovieStar Planet kan være et mål for voksne med seksuell interesse for barn, sier politioverbetjent Fredrik Skoglunn, ved Seksjon for seksuallovbrudd hos Kripos.

MovieStar Planet er barnas virtuelle lekeplass, der ingen kan være sikre på hvem de leker med. Med fire år som anbefalt aldersgrense kan det for foreldre virke uproblematisk å la åtteåringen få slippe til. Men nettstedet er også et sted for voksne å få kontakt med barn.

Omskriver seksuelle ord

MovieStar Planet, eller MSP som barna kaller det, er en blanding av spill og kommunikasjonsplattform for barn, og kan best sammenlignes med Facebook. Alle brukere representeres av et tegneserie-menneske de selv har laget.

Foruten å chatte med kjente og ukjente, samt dele bilder og videoer, brukes det tid på å kjøpe kjæledyr og møbler til avataren sin med virtuelle eller ekte penger. MSP har 250 millioner brukere verden over, og 200.000 aktive brukere i måneden i Norge.

Majoriteten av disse anslås å være mellom 9 og 12 år.

MovieStar Planet benytter systemer som fanger opp seksuelle kommentarer eller ord, som deretter varsler moderator. Skriver man eksempelvis «sex» vil dette bli synlig som «###» i chatten, men brukerne har for lengst lært seg å omgå systemet.

De skriver «sæx», «sæks» eller «seks», og endrer fortløpende på måten å skrive på etter hvert som nye ord og utrykk blir lagt til i systemets svarteliste.

- Barn prøver å omgå systemene ved å feilstave seksuelle ord og utrykk, og når de nye måtene å skrive på oppdages, blir disse også lagt til i listen, forteller sikkerthetssjef i MovieStar Planet AS, Vernon Jones.

Plukkes ikke raskt nok opp

På sine nettsider skiver MovieStar Planet at deres svarteliste over ord hele tiden oppdateres, og at deres system teller antall dårlige ord og antall advarsler eller utestengelser på enhver bruker og pc. Moderatorene har mulighet for å advare og blokkere brukerne, eller sette en komplett IP-blokkering i alvorlige tilfeller.

Et raskt søk på brukernavn den 26. januar i år viser at finnes det er 59 brukernavn som inneholder ordene «sug meg». Samme dag er det 109 treff på brukernavn som inneholder ordet «sæx».

- Dessverre har vi hatt problemer med filtrene ved valg av brukernavn når profiler opprettes. Vi jobber med å finne en løsning veldig snart. Våre moderatorer overvåker og blokkerer brukere som forsøker å lage en profil med slike brukernavn, forklarer Jones, når han blir gjort oppmerksom på et utvalg.

Tretti dager senere, 25. februar, er problemet fremdeles ikke løst, og antall brukernavn som inneholder «sug meg» og «sæx» er ikke redusert. Brukernavn som «Sug kukken min hardt», «Sæx mannen»  og «Sæx på bestilling» er fremdeles ikke blokkert av moderator.

- Vi gjør alt i vår makt for å løse disse utfordringene. MovieStar Planet fjerner alle upassende brukernavn så fort de er identifisert, sier Jones.

Samarbeider med Kripos

Kripos har samarbeidet med MovieStar Planet i flere år. Moderatorene ved nettstedet tipser Kripos dersom de har informasjon om mistenkelig eller uønsket adferd. Kripos ber også MovieStar Planet om informasjon om brukere dersom de får tips om uønsket adferd via andre kanaler.

- Vi ønsker ikke å gå ut med det eksakte antall tips vi har fått fra MovieStar Planet, men vi mottar en del tips derfra. Flere av disse har ført til anmeldelser og etterforskning, sier politioverbetjent Fredrik Skoglunn, ved Seksjon for seksuallovbrudd hos Kripos.

Barnenettstedet har ikke Politiets røde knapp som lenker direkte til Kripos tipsmottak, selv om Kripos ønsker at den er synlig og tilgjengelig på flest mulig nettsteder der barn og unge ferdes.

Vernon Jones forklarer at de har brukt en lignende knapp i England, men det resulterte i en mengde henvendelser til politiet fra brukere som hadde spørsmål relatert til spillet. Derfor ble de bedt om å fjerne knappen fra sine sider.

- Vi har et godt samarbeid med Kripos, og har sammen diskutert den røde knappen. Vi har kommet frem til at den beste løsningen er at våre moderatorer selv varsler politiet, sier Jones.

Våre undersøkelser viser altså at moderatorene ikke følger opp dette på en tilfredsstillende måte.

Barna deler bilder og video

Alle kan dele bilder på MSP, av seg selv eller ting de er opptatt av. Andre brukere kan kommentere og like. Jones forteller at alle bilder blir sett og vurdert av moderatorene før de lastes opp til MovieStar Planet, og at upassende bilder avvises.

- Hvis brukere selv ønsker at vi fjerner noen av deres bilder gjør vi det, eller brukeren kan selv fjerne dem, fortsetter han.

Å forstå hvordan bilder kan spres på nett er vanskelig for de yngste brukerne å skjønne, for de ser ikke rekkevidden av det. Derfor er det viktig å snakke med barna om hva de deler. For å gi et bedre perspektiv på deling av bilder har Kripos følgende råd:

- Barn bør aldri dele bilder og filmer som de ikke ville delt med for eksempel hele skoleklassen sin, og de må vite at bilder og film kan bli spredt overalt på internett, sier Skoglunn.

Hele skoleklassen er et oversiktlig antall personer som barna klarer å forholde seg til,  og ved å forklare det slik kan vi bidra til at de tenker seg om en ekstra gang før de deler.

Barna opplyser om hvilken skole de går på

Til tross for at MovieStar Planet på sine nettsider skriver at brukernavn ikke må inneholde elementer fra brukerens virkelige navn, har de funksjoner som krever en viss informasjon ved deltakelse.

«Min skole» er en slik funksjon. Her legger brukeren inn hvilken skole han eller hun går på, og kan deretter søke frem andre elever ved den samme skolen. I tillegg opplyser de ofte om hvilket trinn de går på, og sitt virkelige navn.

Brukerne gjør det i god tro, for å finne sine klassekamerater, men har ingen forståelse for konsekvensene dette kan ha.

Kripos vet mye om hvilke fremgangsmåter overgripere benytter til å lure barn for å begå seksuelle overgrep.

- Barn bør vite at det finnes voksne med seksuell interesse for barn og at de utnytter den anonymiteten internett gir. De må huske at de aldri kan være 100 prosent sikre på hvem de kommuniserer med.

De bør være skeptiske til å snakke med fremmede i lukkede rom i en en-til-en-samtale, sier Skoglunn.

- På et generelt grunnlag mener vi at alle mennesker bør opptre mest mulig med navn på internett, fordi det er ønskelig med et internett der man som oftest vet hvem man snakker med, – men dette må vurderes fra gang til gang. Vi vil råde barn til å ikke oppgi identifiserbare opplysninger på slike nettsteder, avslutter Fredrik Skoglunn.

Kripos' råd til foreldre

* Aksepter at den digitale verden er en del av barn og unges virkelighet.

* Snakk med barna om deres aktivitet på nett – vis interesse og tørr å spørre barna om deres nettbruk.

* Sitt med barnet foran skjermen. Lær, lytt og skap rom for dialog slik at barnet føler seg trygg på å fortelle om sin nettbruk.

* Informer barna om at de må være forsiktige med å ha kontakt med fremmede på nett, og at det finnes voksne på nettet som har uønsket interesse for barn, og som ønsker å lure dem.

* Foreldre bør ha en viss kunnskap om arenaene på nett der barn ferdes, men man er ikke avhengig av å forstå teknologien. Det hjelper å gi barna gode generelle retningslinjer for hvordan man skal oppføre seg, og å utstyre dem med en verktøykasse med sunn fornuft.

* Lær barna hvordan de skal møte utfordringer og farer på internett, som i den virkelige verden.

* Vurder om du stoler nok på barnet ditt til å la det være på internett uten at du kontrollerer aktiviteten ved å sjekke logg og meldinger.

POPULÆRT SPILL: Barnas versjon av Facebook, MovieStar Planet er ikke bare en trygg møteplass, men et sted der voksne forsøker å sex-chatte med barn.
POPULÆRT SPILL: Barnas versjon av Facebook, MovieStar Planet er ikke bare en trygg møteplass, men et sted der voksne forsøker å sex-chatte med barn. Foto: Foto: Skjermdump fra moviestarplanet.com.

Denne saken ble første gang publisert 07/03 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også