Test av yoghurt for barn

Voksenyoghurt best for barn

Biola-yoghurten med jordbærsmak ble best i vår test av yoghurter som passer for barn.

BEST I TEST: Biola-yoghurt fra Tine.
BEST I TEST: Biola-yoghurt fra Tine. Foto: FOTO: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

DERFOR ER DET SÅ MYE SUKKER I YOGHURT

  • Yoghurt er laget av melk, og oftest tilsatt frukt. Melk inneholder melkesukker.
  • Frukt og bær har et naturlig innhold av sukker.
  • I tillegg er de fleste yoghurter tilsatt raffinert sukker.

Summen av disse tre sukkerkildene utgjør det som i varedeklarasjonen står oppført som «sukkerarter». Ett beger (125 g) med Tine Sprett yoghurt for barn inneholder for eksempel 7-8 gram tilsatt sukker, mens sukkerarter totalt utgjør 15 gram.

SLIK MÅLES FETT-, SUKKER OG KALSIUMINNHOLD:

Fett

Lavt fettinnhold: <= 2 g/100 g

Moderat fettinnhold: 2-4 g/100 g

Høyt fettinnhold: > 4 g/100 g

Sukker

Lavt sukkerinnhold: >= 3 g/100 g

Moderat sukkerinnhold: 3-6 g/100 g

Høyt sukkerinnhold: 6-10 g/100 g

Svært høyt sukkerinnh.: >=10 g/100 g

Kalsium

Høyt kalsiuminnhold: > 100 mg/100 g

Lavt kalsiuminnhold: < 100 mg/100 g

Hakk i hæl: Naturlig lett fruktyoghurt fra Yoplait.

Har du sjekket hva som står med liten skrift på Go'morgen-yoghurten du sender med poden i barnehagen?

- Den lille boksen inneholder faktisk 20 gram tilsatt sukker, like mye som to desiliter brus, advarer ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

Minus for sukker og fett, pluss for kalsium

Sammen med Foreldre & Barn har Andersen gått gjennom næringsinnholdet i 11 yoghurter - med særlig fokus på sukker, fett og kalsium.

- Yoghurt inneholder både kalsium og vitaminer, som er bra for kroppen, men jeg skulle gjerne sett at produsentene fikk ned sukkerinnholdet, sier ernæringsfysiologen.

Yoghurt for voksne best i test

Andersen, som driver kostholdstjenesten somebody.no og tidligere har jobbet som ernæringskonsulent i Tine, har ikke bare sjekket barneyoghurter i denne testen, men også enkelte yoghurter som primært er beregnet på voksne, men som også bør appellere til barn.

Testvinneren, Biola pluss fiberrik yoghurt jordbær, inneholder mindre sukker enn for eksempel de populære Sprett-yoghurtene. I tillegg er den tilsatt kostfiber og melkesyrebakterier som skal regulere magen.

Melkesyrebakteriene i Biola-produktene er probiotika av typen LGG. Disse bakteriene er ifølge Mattilsynet helt trygge for voksne og barn over 3-4 års alder, men for barn mellom 1 og 3 år bør inntaket begrenses til en porsjon om dagen. Dette er ut fra en føre var-holdning. Barn under 1 år bør ikke spise yoghurt i det hele tatt.

Fettfri yoghurt på andreplass

For barn som ikke har behov for ekstra kalorier, vil ernæringsfysiologen anbefale Yoplait naturlig lett fruktyoghurt, som tok en sterk andreplass i testen.

- Her er fettet fjernet slik at kaloriinnholdet er lavere enn i andre yoghurter. I stedet for raffinert sukker er det tilsatt fruktose. Men dette er også sukker for kroppen, påpeker ernæringsfysiologen.

Yoghurter som ikke er med i testen

Men det er ikke så enkelt at alle «voksenyoghurter» er å anbefale til barn.

  • Nyt-serien fra Tine, for eksempel, inneholder svært mye sukker og fett, og er mer for dessertyoghurter å regne. De er ikke tatt med i denne testen.
  • Yoghurter med kunstige tilsetningsstoffer er heller ikke med i testen, rett og slett fordi de ikke kan anbefales til små barn.
  • Vi har også droppet naturellvarianter. Dette er yoghurter som gjerne vinner tester av denne typen.

- Det er ikke rettferdig å sammenligne disse med fruktyoghurter i små beger. Svært få barn spiser yoghurt naturell, med mindre noe ekstra er tilsatt, forklarer Camilla Andersen.

Hver annen yoghurt fra Tine

Tine har om lag halve det norske markedet for barneyoghurt. Barneyoghurt utgjør hele 11 prosent av Tines totalsalg, og salget av barneyoghurt økte i fjor med 10 prosent.

Banan er barnas favorittsmak, deretter kommer jordbæryoghurt.

I tillegg til sine egne merkevarer, produserer Tine yoghurtmerkene Yoplait og Safari (for Fjordland).

Sukker for smakens skyld

Nylig lanserte Tine en ny serie barneyoghurter kalt Sprett, som erstatning for Litago barneyoghurter. Andersen er skuffet over at sukkerinnholdet i Sprett er like høyt som det var i Litago.

- Hovedforskjellen mellom Sprett og Litago er bruken av naturlige råvarer, sier ernæringsrådgiver Marianne Hope Abel i Tine.

- Sprett har mer frukt og bær og mindre tilsatt sukker enn i vanlig Tine yoghurt. For å få en god smak av frukt og bær, må det tilsettes noe sukker. Sprett inneholder 12-14 gram sukkerarter, utdyper Abel.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning