Test av potetsalat

Bare noen få holder mål

Testpanelet fra Team BarbieQ synes ingen av potetsalatene fortjener bedre enn terningkast 5.

TEST AV POTETSALAT: Vi fikk de tredobbelte norgesmestrene i grilling, Team BarbiQ, til å smaksteste 15 forskjellige typer potetsalat.
TEST AV POTETSALAT: Vi fikk de tredobbelte norgesmestrene i grilling, Team BarbiQ, til å smaksteste 15 forskjellige typer potetsalat. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
TESTPANELET: Jan Ivar Nykvist og Joakim Bakken fra Team BarbieQ smakte seg gjennom 15 ulike typer potetsalat.
TESTPANELET: Jan Ivar Nykvist og Joakim Bakken fra Team BarbieQ smakte seg gjennom 15 ulike typer potetsalat. Foto: Foto: Tore Fjeld
GØY PÅ JOBBEN: Selv om Team BarbieQ-gutta ikke ble like imponert over alle potetsalater, synes de det var gøy å få anledning til å teste så mange på en gang.
GØY PÅ JOBBEN: Selv om Team BarbieQ-gutta ikke ble like imponert over alle potetsalater, synes de det var gøy å få anledning til å teste så mange på en gang. Foto: Foto: Tore Fjeld
SNUSER FREM SMAKEN: Lukter potetsalaten bedre enn den smaker, undrer Jan Ivar Nykvist.
SNUSER FREM SMAKEN: Lukter potetsalaten bedre enn den smaker, undrer Jan Ivar Nykvist. Foto: Foto: Tore Fjeld

Om testen:

Smakstesten av 15 ulike potetsalater er utført av Jan Ivar Nykvist og Joakim Bakken fra grillteamet Team BarbieQ. Nykvist driver egen cateringvirksomhet, i tillegg til at han er deltaker i TV 2-programmet "Norges Grillmester". Bakken jobber som kokk i United Bakeries. Team BarbieQ ble norgesmestre i grilling i 2009, 2011 og 2012.

- Det er forståelig at folk kjøper ferdiglaget tilbehør til grillmaten, men det er ingen tvil om at det smaker best med hjemmelaget potetsalat, mener de habile grillkokkene Jan Ivar Nykvist og Joakim Bakken.

Store forskjeller da vi testet store gassgriller.

En 5-er og to 4-ere

Midt i et hektisk program med nystekt TV-stjernestatus fra "Norges Grillmester" på TV2, stilte kokkene fra Team BarbieQ opp som smakstestere av ferdiglaget potetsalat. Det endte med en 5-er og to 4-ere på terningen, men ingen 6-er.

- Problemet med ferdiglaget potetsalat er at det fort blir et industrielt preg. Ingrediensene taper seg fort ved lagring. Produsentene må for eksempel bruke tørkede urter, mens du kan bruke ferske urter når du lager potetsalaten hjemme, forklarer Nykvist.

Men hvis du først tyr til en ferdiglaget potetsalat, er det flere av produktene som definitivt smaker bedre enn de andre. Denjas originale potetsalat får best skussmål av testpanelet, den smaker nesten som hjemmelaget.

- Det er ingen fasit for hvordan en potetsalat skal smake, det er smak og behag hva du liker. Det er for eksempel ikke noe i veien for å tilsette epler, agurk eller purre i en ferdiglaget potetsalat, da løfter du fort smaken. Pimp den opp rett og slett, det tar ikke så mye tid, mener grillkokkene.

Når du skal servere potetsalaten er det også viktig at du tar den ut av kjøleskapet en liten halvtime før du skal servere den. Mat som er kald smaker nemlig nesten ingenting.

Enormt utvalg

Det er nok mange som velger å kjøpe potetsalaten ferdig, for hvert eneste år kommer det nye varianter. Det siste nye nå er at det skal være yoghurt i dressingen i stedet for den tradisjonelle blandingen av rømme og majones.

Det fungerer noen ganger, men ikke alltid, mener testpanelet.

Det finnes også potetsalat som er tilsatt ulike grønnsaker, med vekslende hell. For eksempel Rema 1000-produktet Salada de Batatas, som er tilsatt gulrøtter. Ikke helt vellykket, mener BarbieQ-gutta. Da fungerer det bedre med å tilsette agurk og purre.

- Det er noen produkter som holder seg fra år til år, mens det blant nykommerne vil være mange som bare er å få kjøpt i en sesong. Det er ikke alle nyheter som er gode nyheter, mener Nykvist.

Les også:

Dette mener testpanelet er den komplette wienerpølse

Idun scoret bedre enn Heinz i ketsjup-test

To burgere får terningkast 6

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning