Test av pepperkaker

De billigste pepperkakene er best

Barna elsker pepperkaker - og det er faktisk forskjell på hvilke som er sunnest og best for barna.

BILLIGST ER BEST: Butikkjøpte pepperkaker går det ofte mye av i desember. Vi har testet hvilke som er sunnest.
BILLIGST ER BEST: Butikkjøpte pepperkaker går det ofte mye av i desember. Vi har testet hvilke som er sunnest. Foto: Bjørn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

Om testen:

  • Vi har testet 13 pepperkakemerker som du finner i typiske dagligvarebutikker. 
  • Klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen fra Bjørknes Høyskole har gjennomført testen for oss. 
  • Pepperkakene er vurdert ut fra innhold av energi, fett, mettet fett og sukkerarter. 
  • I tillegg er ingredienslisten tillagt stor vekt, og produkter som inneholder palmeolje er trukket for dette. Det samme gjelder lister med mye tilsetningsstoffer.
  • Pepperkakene er også vurdert ut fra pris. 
  • Smak er ikke et kriterium i denne testen. Men vi har fått fire barn til å plukke sine favoritt ut fra smak. 

Hva er vel adventstiden uten pepperkaker, enten du lager dem selv (prøv denne oppskriften!) eller kjøper ferdige? Selvsagt er vi klar over at pepperkaker ikke er så sunt, men de hører julen til, og er en del av vår tradisjon.

Pepperkakehus er også en fin tradisjon - her forklarer Nora (4) hvordan det gjøres.

Når barna likevel skal spise pepperkaker, kan det være en fordel at de spiser de som er sunnest. Derfor har Foreldre & Barn testet 13 ulike pepperkaker for å se hvilke som er best for barna. Inneholder noen av produktenen tilsetningsstoffer eller palmeolje, som vi helst bør styre unna? Og er de dyreste pepperkakene de beste?

Vi har også testet ferdig pepperkakedeig - og der var det store forskjeller!

Minst sukker og fett

Om du kun spiser noen pepperkaker i løpet av desember spiller det ikke så stor rolle hvilken type du velger, viser vår test. Spiser du imidlertid store mengder av de søte, krydrede kakene, kan det kanskje være greit å velge en annen enn verstingen på markedet. 

Bjørken pepperkaker (300g) er årets testvinner. De har lavest andel fett, mettet fett og sukkerarter. Den får også pluss for bruk av rapsolje fremfor palmeolje. 

- Vinneren har i tillegg en kort innholdfortegnelse med "vanlige" ingredienser uten mange tilsetningsstoffer av ulike slag, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole, som har utført testen for Foreldre & Barn.

Årsaken til at Bjørken Pepperkaker kåres til testvinner selv om Bjørken pepperkakehjerter og Berthas pepperkaker har en identisk ingrediensliste og næringsinnhold, er at Bjørken pepperkaker har en langt lavere kilopris.

Taper med palmeolje

 Testens taper er Nyåkers pepperkaker. De har høyest innhold av energi og fett av samtlige produkter i testen.

- Andel mettet fett og sukkerarter er ikke deklarert. Pepperkakene inneholder dessuten palmeolje, forklarer Mohn Paulsen.

Hun påpeker at det positive i årets test er at palmeolje, som tidligere var en meget vanlig komponent i ferdigkjøpte pepperkaker, nå er fjernet fra de aller fleste produktene som er med i testen. I 2012 var det kun én leverandør av ferdige pepperkaker som leverte palmeoljefrie pepperkaker til butikkene. 

Palmeolje har i mange år vært hyppig brukt i næringsmiddelindustrien, først og fremst fordi den er billig og har egenskaper som gjør at den egner seg til bruk i ferdigprodukter. 

- Men oljen inneholder fettsyrer som øker kolesterolinnholdet i blodet, i tillegg til at produksjonen truer regnskogen, forklarer ernæringsfysiologen. 

Hjemmelaget er bra 

Barn elsker å bake pepperkaker og for mage er pepperkakebaking en koselig og kjær tradisjon. 

- Ved å lage deigen selv har du også bedre kontroll på hva pepperkakene inneholder, og ofte smaker det jo enda bedre med hjemmebakte pepperkaker, sier Mohn Paulsen. 

Les også:

Morsom quiz: Hvilken julekake er dette?

Hvordan vet nissen at vi er snille? Julenissens fetter svarer

Test deg selv: Kjenner du tv-julekalenderne?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning